menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    dinsdag 19 maart 2024

Een vierkante metermoestuin? Zo begin je eraan!

starten met tuinieren in een vierkante meter tuinAlles begint met een vierkante meterbak, uiteraard! Maar wist je dat veel vierkante meterbakken geen vierkante meter, maar 1,20 op 1,20 meter meten? Dat is immers de ideale maat om van alle zijden overal even goed aan te kunnen - niet toevallig zijn de bedjes in een moestuin ook 1,20 meter breed.

Welke bak?

Ben je een handige Harry, dan maak je je vierkante meterbak zelf, en anders er is meer dan keuze genoeg aan mooie en toffe kant-en-klare moestuinbakken. Een kunststof bak gaat langer mee dan een houten bak, en is ook lichter, maar oogt minder landelijk. Voor kleine kinderen is een plantenzak gemakkelijk, daar kunnen ze hun tenen of knieën niet aan stoten. Ook wie minder mobiel is neemt een bak op hoogte.

Ben je van plan alleen maar wat sla, radijsjes en kruiden te kweken, dan heb je aan een bak van 20 centimeter diepte genoeg. Maar wil je ook wel eens wortelen, pastinaak of wortelpeterselie proberen, of staat er een tomaat of aubergine op je moestuinprogramma, investeer dan in een bak van 40 centimeter diep. Daarin kweekt je naar hartenlust wat je wilt, vele jaren lang. Is je balkon te klein voor een grote bak? Zet je groenten in een paar smallere bakken, of in een moestuin- of kruidenbak in etages. Je hebt zelfs plantenzakken voor tegen de muur, voor wie echt geen plaats heeft.

Wat moet er in?

Kweek je groenten en kruiden liefst in biologische grond. Koop zeker geen goedkope of merkloze potgrond, die bevat onvoldoende voedingsstoffen en droogt veel te snel uit; daarin komen je groenten al snel in de problemen. Voor een vierkante meterbak van 40 centimeter hoog heb je in totaal 400 liter (geen paniek, een liter is geen kilo!) vulling nodig, voor een bak van 20 centimeter is dat zo'n 200 liter. Zo bouw je je moestuinbak op:


vierkantemeterbakken tuinieren op vierkante meter

  • Gronddoek
    Leg op de bodem gronddoek, dat houdt de potgrond netjes bijeen en zorgt ervoor dat er geen onkruid uit de volle grond in je moestuinbak groeit. Meestal zit er al een vel gronddoek bij de bak.
  • Hydrokorrels
    In een bak van 40 centimeter diep leg je op de bodem een laag van 5 centimeter kleikorrels of hydrokorrels. Die lichte, poreuze lavasbolletjes zorgen voor een goede drainage bij teveel water, en bufferen vocht om het in een droge periode weer aan de groenten af te geven. Reken op ongeveer 80 liter hydrokorrels.
  • Bodemverbeteraar of compost
    Je kunt alleen potgrond gebruiken in je moestuinbak, maar met extra bodemverbeteraar erbij droogt de grond minder snel uit. Meng 140 liter biologische bodemverbeteraar (voor groenten) met 120 liter biologische potgrond voor groenten. Je kunt de bodemverbeteraar ook vervangen door (zelfgemaakte) compost.
  • Potgrond
    Vul de rest van de bak op met biologische potgrond voor groenten; reken op nog zo'n 120 liter. Wil je liever geen turf gebruiken, neem dan kokospotgrond. Vul je bak helemaal tot boven; na een flinke regenbui of een eerste royale gietbeurt, zakt de grond nog een beetje.
  • Meststof
    Doorgaans zit er in potgrond voor groenten voeding voor 100 dagen, daarna moet je bijmesten. Dat kan met biologische organische moestuinmeststof in korrelvorm, of met vloeibare biologische voeding, die je door het gietwater mengt.

 

Tuinmateriaal? tuinieren op balkon of terras

Voor je moestuinbak heb je geen groot tuinmateriaal nodig, alleen maar een handschopje, een handharkje en een gieter (of tuinslang) - ideaal dus voor wie weinig plaats heeft of in een krap huis in de stad woont. 

Aan de slag, nu! Het wordt hoog tijd om je eerste groenten te zaaien en te planten.

Bekijk welke groenten de gemakkelijkste zijn in jouw vierkante metermoestuin.
Lees het ook vorige artikel " Een vierkante metermoestuin iets voor jou?"

#4751Laurence Machiels

Auteur: Laurence Machiels
Groenjournalist

Terug naar boven icoon