10 tips om elke dag voldoende groenten te eten
Eten we wel genoeg groenten?
Uit onderzoek is gebleken dat we denken dat we goed bezig te zijn, maar dat blijkt niet uit de resultaten. Helemaal niet zelfs. De dagelijks aanbevolen hoeveelheid van 300 g halen is een pak moeilijker dan gedacht. We overschatten onszelf in het eten van groenten.
VLAM schiet te hulp met 10 tips die voldoende groenten eten heel wat makkelijker maken.
1. De helft van je bord

2. Elk moment is een groentemoment
Groenten staan doorgaans enkel op het menu bij de hoofdmaaltijd. 300 g groenten in één maaltijd wegwerken is een hele klus, hoe lekker het gerecht ook mag zijn. Verspreid het eten van groenten daarom over een hele dag en maak van elk moment een groentemoment. Zo bijvoorbeeld:- Ontbijt: begin je dag met een omeletje met extra veel groenten. Of maak een smoothie met groenten en fruit voor onderweg.
- Voormiddag: knabbel tijdens het werk op knapperige wortelen of kerstomaatjes. Dip ze in een dip van kikkererwten en de groentemeter blijft maar stijgen.
- Lunch: boterhammen tijdens de middagpauze? Voeg extra rauwkost toe of neem een slaatje als bijgerecht.
- Namiddag: een kopje verse groentesoep helpt je gegarandeerd doorheen de namiddagdip.
- Diner: vul de helft van je bord met groenten. Zo makkelijk is dat.
- Tv-hapje: neem een portie snackgroenten of zelfgemaakte groentechips op je schoot.
3. Met een beetje voorbereiding is het simpel
Druk, druk, druk. De agenda staat bol van de activiteiten en je komt amper toe aan boodschappen of koken.Wie goed voorbereid is, heeft echter tijd over.- Maak een weekmenu en koop alles tijdens één trip naar de winkel.
- Maak op zondag een grote pot soep en vries die in per portie.
- Koop voldoende snackgroenten. Zo heb je bij honger altijd iets lekker bij de hand en grijp je niet automatisch naar ongezonde knabbels.
- Kies tijdens de werkweek voor ‘gemakkelijke groenten’: kerstomaten, voorverpakte sla, voorverpakte bloemkool- en broccoliroosjes of gekuiste prei.
- Kook voor meerdere dagen tegelijk en je wint zeeën van tijd.
4. Eerst de groenten, dan de rest
Thuis is het redelijk makkelijk om genoeg groenten te eten, buitenshuis wordt het al moeilijker. De frituur biedt inderdaad weinig groenten aan. Op restaurant eet niet iedereen braaf al zijn groenten op.Verruim je horizon en ga eens naar een vegetarisch restaurant. Sommige restaurants hebben ook een soep- en saladbar. Neem eerst een genereuze portie soep en sla en bestel pas daarna je hoofdgerecht.
5. Rust niet zonder een antwoord op de vraag: ‘Hoe kan ik hier extra groenten aan toevoegen?’
Wie beweert er dat groenten niet bij alle maaltijden zouden passen? Verhef de vraag: ‘Hoe kan ik hier groentjes aan toevoegen?’ tot je levensmotto en 300 g per dag wordt een makkie.Macaroni mét broccoli, spaghetti carbonara mét prei, pizza mét extra tomaten, champignons en paprika, spaghettisaus mét verse groenten, croque-monsieur mét plakjes aubergine, stoofvlees-friet mét witloofslaatje. We kunnen eindeloos doorgaan…
6. Daag jezelf uit
Ben je het niet gewoon om groenten te eten dan vraagt 300 g per dag een extra grote inspanning. Het risico om in oude gewoonten te vervallen is niet gering. Daag jezelf daarom elke dag uit om je doelstelling te halen. Maak er een gewoonte van om de hele dag door groenten te eten. Het positieve effect zal snel merkbaar zijn en dat is een fijne stimulans om verder te doen. Integreer groenten in elke maaltijd en voor je het beseft, is voldoende groenten eten een vanzelfsprekende gewoonte.7. Mag dat meegeteld worden? Ja, dat mag!
Als de magische grens van de 300 g in zicht is, wil je alles in de weegschaal werpen. Uit ons onderzoek weten we dat het niet altijd duidelijk is wat wel en wat niet meegeteld mag worden. Om alle misverstanden te vermijden, verwerkte groenten en diepvriesgroenten tellen ook mee. Ze zijn zelfs een volwaardig alternatief voor verse groenten. Het verlies aan voedingswaarde tijdens het verwerkingsproces is te verwaarlozen. Aardappelen en vleesvervangers mogen niet worden meegeteld.8. Wissel tips en recepten uit
Als je elke dag verantwoordelijk bent voor het menu dan droogt de inspiratiebron gaandeweg op.Wissel met collega’s en vrienden groenterecepten uit en tracht elkaar te overtroeven met lekkere tips. Zo ga je elke avond naar huis met een kruiwagen vol nieuwe ideeën.9. Koop alles in één keer en druk de prijs
.jpg)