Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/buxus_snoeien

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zaterdag 3 juni 2023

Buxus snoeien en buxusrups bestrijden

Als je enkele grondregels in acht neemt, zijn gewone buxusboompjes gemakkelijke planten die eenvoudig te knippen en in vorm te houden zijn.

Wanneer buxus snoeien? 

Buxus snoeien doe je in principe uitsluitend in de maanden zonder 'r', dus van mei tot augustus. Begin september mag ook nog. De buxus kan zich dan nog voldoende herstellen voor de winter begint.

Snoei je buxus bij betrokken weer of op een schaduwrijke plaats. Wanneer je snoeit bij intense zon, bestaat de kans op bladverbranding.

Gesnoeide buxusbollen

De beste manier om buxus te snoeien

Buxus snoeienGebruik bij het snoeien een vlijmscherpe snoeischaar. Dat geeft veel minder snoeischade. Door je buxus voor het snoeien nat te spuiten, zal de schaar nog soepeler doorheen de takjes glijden. Dit voorkomt bovendien bladverbranding van de gesnoeide toppen. Lange hagen kan je best snoeien met een elektrische snoeischaar. Neem de lengte van het blad van de elektrische snoeischaar niet te lang, een kort blad is beter wendbaar.

Begin steeds met de zijkanten en snoei pas nadien de bovenkant van een haag. Voor gladgeschoren hegjes maak je best gebruik van een touw.

Hoe vaker je buxus snoeit, hoe compacter de structuur van de haagjes en hoe mooier de snoeivorm wordt. Een correcte bemesting na de snoeibeurt zorgt ervoor dat de struiken zich snel herpakken.

S.O.S. Buxus: eenvoudig stappenplan voor een stralende buxus

Een mooie, bossige en diepgroene plant, die overal goed staat en oneindig veel snoeimogelijkheden heeft... Inderdaad, dat is buxus! Het blijft terecht een favoriet voor heel wat tuinliefhebbers. Helaas krijgt de buxusplant het de laatste tijd hard te verduren, met de kwelling van zijn grootste vijand: de buxusmot. De rupsen van dat kleine motje vreten in een mum van tijd schaamteloos je hele buxus kaal. Met de juiste verzorgingsproducten en alertheid rond de buxusmot, onderhoud je jarenlang een mooie, sterke buxus.


Volg dit stappenplan om deze plaag aan te pakken en de schade tot een minimum te beperken.

 1. De juiste voeding voor een gezonde plant: zorg er eerst en vooral voor dat de buxus in optimale condities kan groeien door hem regelmatig te bemesten en te bekalken. Een goed gevoede plant heeft van nature een betere weerstand. Bemest daarom je buxus 2 keer per jaar met DCM Meststof Buxus en bekalk in het najaar met DCM Groen-kalk.
  Voorzie je buxus regelmatig van een fijn laagje DCM Vitasilica met behulp van een poederverstuiver. Lavameel vormt namelijk een fysische barrière die de plant minder toegankelijk maakt voor insecten en schimmels!
 2. BuxusrupsenPlaag herkennen: jonge rupsen zijn erg klein en de vraatschade is initieel beperkt. Zij schrapen het bladmoes aan de onderkant van het blad weg. Hierdoor kan het een tijd duren vooraleer je ze opmerkt. Vroegtijdig ingrijpen is echter noodzakelijk want voor je het weet groeien ze uit tot vraatzuchtige rupsen. Grotere rupsen eten in een razendsnel tempo hele bladeren op, zo is in een mum van tijd de buxus helemaal kaal.
  Het is dus aangeraden om vanaf half maart regelmatig je buxus te checken om aantastingen vroegtijdig te herkennen. Bekijk vooral de jongste baderen en zoek naar uitwerpselen, spinsel en weggeschraapt bladmoes.
  Maar let op! Er zijn ook in juli en oktober jonge rupsen. Wees dan ook op je hoede!
 3. Rupsen bestrijden: besproei vanaf de eerste waarneming van rupsen, in april, juli en oktober je buxus met DCM Boomerang om jonge rupsen te doden en vraatschade te voorkomen. Het is een maag- en contact-insecticide voor de bestrijding van rupsen van de buxusmot.
  De werkzame stof spinosad wordt geproduceerd door een in de natuur voorkomende bodembacterie. Na contact of opname van spinosad sterven de rupsen binnen 1-2 dagen. Het middel is toepasbaar in de biotuin.
 4. BuxusmotVang en monitor de buxusmot: hang of zet vanaf midden mei een DCM mottenval met de lokstof Feromoon buxusmot in de tuin om de mannelijke motten in de val te lokken. Zo kan je de plaag opvolgen en aantastingen vroegtijdig herkennen. Herhaal dit in augustus om ook de tweede vlucht te monitoren. Enkele dagen na het vangen van de laatste motten zijn er al jonge rupsen te verwachten. Wees alert en controleer regelmatig je buxusstruiken.
 5. Geef je buxus een boost: een buxus die er kaal uitziet en die nog maar weinig leven vertoont? Het is belangrijk om je buxus dan extra goed in de watten te leggen! Staat er nog een beetje blad aan de plant? Bespuit je buxus dan met DCM Bladvoeding Olega groen. Het ijzer in de bladvoeding geeft de plant een mooie groene kleur en zorgt voor een energieboost. Heeft je buxus al zijn blaadjes verloren. Snoei hem dan stevig terug en bemest met DCM Meststof Buxus.

Terug naar boven icoon