menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    dinsdag 19 maart 2024

Vierkante meter moestuin in april: pril begin

Eigen groenten kweken

Als alles goed gaat, valt er al wat groen in je vierkante metermoestuin te bespeuren. De radijzen, snijsla, rucola, spinazie en erwten staan nu boven, en de kropsla is aan het dikken, tot een kropje. Maar opgelet, er zijn kapers op de kust: de eerste slakken rukken uit!

Laat die (natuurlijke) vijanden maar komen!

Gelukkig heb je in een moestuinbak veel minder last van slakken dan in een moestuin in volle grond, maar toch: één vraatzuchtige slak is al genoeg om je piepjonge slablaadjes te verslinden. Het zijn vooral naaktslakken (zonder huisje) die schade berokkenen. Gelukkig zijn er een pak andere dieren die dol zijn op slakken ('natuurlijke vijanden'): egels, spitsmuizen, mollen, merels, lijsters en spreeuwen, maar ook kikkers en padden lusten wel een slakje. Hoe meer van die natuurlijke vijanden in je tuin, hoe minder slakken. Gebruik alleen milieuvriendelijke (ecologische) slakkenkorrels koopt: die doden wel de slakken maar niet de natuurlijke vijanden van de slak, en ze zijn onschadelijk voor huisdieren en kinderen.


Tijd voor kruiden

Kruiden zaaien in de vierkantemeter moestuinbakZaai en plant de eerste groene kruiden van de lente: peterselie, kervel, dille en koriander; met basilicum moet je tot na 15 mei wachten, dat is een koukleum. Vooral koriander is verrassend gemakkelijk te kweken.

Hoe?
Druk de grond van één vakje goed aan en maak flink nat. Strooi 10 korianderzaadjes uit, en bedek met 0,5 centimeter potgrond. Duw de grond goed aan en geef voorzichtig water. Over een week verschijnen de eerste groene sprietjes.

Peterselie kun je ook zelf zaaien, maar het duurt tot 30 dagen voor het zaad kiemt - dan kun je toch beter plantjes kopen? Kies de platte (of Italiaanse) peterselie, die smaakt heel aromatisch; 2 of 3 planten per vak is voldoende. Peterselie kan ook in halfschaduw; zet hem gerust achter je erwten.

Ui en sjalot

Plant een beetje uien en sjalotten die je niet courant in de winkel vindt, zoals de rode ui Red Baron en paarse ('grijze') sjalotten. Zelfgekweekte uien smaken zo veel zoeter en fijner dan die uit de winkel!

Hoe?
Plant 3 uien en 3 sjalotten per vak en zorg dat het puntje net boven de grond uitsteekt. Vogels trekken ze soms wel eens uit de grond; leg er dan een stukje draadgaas over. Eet je graag pijpajuintjes? Zet dan nog wat extra uien in een pot, op zo'n 5 centimeter van elkaar; na 4 weken oogst je al het eerste loof.

rode bietjesRode bieten

Rode bieten kun je vanaf nu de hele lente door zaaien. Probeer naast de klassieke rode eens de zebrabiet Chioggia. Die eet je rauw, in dunne plakjes met fascinerende rood-witte kringen.

Hoe?
Maak de grond goed nat. Zaai in één vak 5 bietjes, zo'n 1,5 centimeter diep. Bedek met aarde, duw goed aan en begiet. Na een week zie je al groene puntjes; de eerste bietjes oogst je eind juli.

Wist je dat?

Bij rode biet is één zaadje niet gelijk aan één rode biet. Het 'zaadje' is eigenlijk een kluwen van een tot vijf zaden. Daarvan komen er doorgaans 2 of 3 uit. Trek de overtollige scheutjes uit, duw met je vinger de grond weer aan en geef meteen water. Gooi de scheutjes vooral niet weg maar eet ze op; het zijn echte smaakbommen.

Tip

Eet je liever wortelen? Zaai dan een vakje met lente- of zomerworteltjes, zoals Nantes, of een mix van kleuren. In een ondiepe bak (minder dan 40 cm) zaai je Parijse worteltjes, dat worden ronde bolletjes in plaats van lange wortels. Je eet ze rauw, als snack.

Wordt er nachtvorst aangekondigd? Leg dan een vel noppenfolie, geperforeerde plastic of vliesdoek over je opkomende groentjes; een nachtje vorst kan flink wat schade veroorzaken aan dat jonge groen.

Je kunt nog altijd perfect in april van nul beginnen; hier lees je hoe te starten met een vierkante meter moestuin.
Je minimoestuin groeit flink, maar in mei ontploft het pas echt.

#4772Laurence Machiels

Auteur: Laurence Machiels
Groenjournalist

Terug naar boven icoon