menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    dinsdag 19 maart 2024

Brandnetelgier in de moestuin

Brandnetels zijn niet de meest geliefde planten: ze kunnen jouw tuin in een mum van tijd laten overwoekeren en bij de minste aanraking ontstaat er een geïrriteerde huid die branderig aanvoelt. De plant wordt hierdoor vaak gezien als een vervelend onkruid dat we het liefst zo snel mogelijk proberen te bestrijden, zelfs in de wilde tuin.

brandneteltheeToch is brandnetel een kruid dat reeds duizenden jaren door de mens wordt gebruikt als medicijn, groente, thee en zelfs ooit als, je leest het goed, ingrediënt in liefdesdranken. In de natuur vinden we het kruid terug op plaatsen van plantenresten, takken of bladeren waar het de bodem kan zuiveren. Ook in het lichaam wordt de brandnetel gekenmerkd voor zijn zuiverende werking. Het werkt bloedzuiverend, zuivert de huid waardoor er minder acne ontstaat en helpt de gewrichten soepel te houden. Bovendien is de plant gelukkig al vanaf de lente terug te plukken want ook bij voorjaarsmoeheid doet ze wonderen. Kortom, een belangrijke plant voor zowel mens als natuur.

Brandnetels kunnen daarnaast ook als biologische voedzame messtof gebruikt worden in de sier- en moestuin. Dit gebeurt onder de vorm van brandnetelgier en ontstaat door brandnetelbladeren in water te houden waarna het natuurlijk gegist aftreksel kan gebruikt worden in de tuin. De meststof zit boordevol voedingsstoffen, vitaminen en mineralen die zorgen voor de groei van planten en sterk het bodemleven bevorderen. Het is een natuurlijke immuunsbooster voor o.a. de moestuin. Ook het bestrijden van schimmels en bladluizen op planten en andere kleine vervelende insecten zoals de wortel- en selderijvlieg, rupsen en de zwarte luis lost brandnetelgier op.

Brandnetelgier kan ook als kant-en-klaar product worden aankocht en bespaart je heel wat tijd. Zo biedt DCM een concentraat aan van brandnetelgier, dat aangelegd met water kan gebruikt worden om planten te besproeiien. Net zoals brandnetelgier van Substral Nature. Liever minder werk, dan is Ecologic brandnetelgier van Edialux het ideale product voor je. Deze gebruiksklare vloeistof in een handige spuitbus wordt rechtstreeks vernevelt over de planten, net zoals de Ready to use spuitbus van DCM.

Gebruik van brandnetelgier

  • Bladgewassen houden van brandnetelgier. Bij een lichtgroene bladkleur is er een tekort aan brandnetelgier. Is de kleur echter donkergroen, dan heb je teveel van de meststof gebruikt en kan je best even dimmen door puur water te geven aan de planten tot de kleur terug normaal is.
  • Net zoals bij bladgewassen kunnen koolgewassen brandnetelgier goed gebruiken. Bladkolen zoals boerenkool, savooi, witte kool, spitskool en rode kool kan je goed voorzien van de meststof. Van zodra de kolen zich beginnen te vormen, stop je met het geven van brandnetelgier. Zo maakt de plant geen extra bladeren aan en focust ze zich op het vormen van de bloem (de kool). Ook spruiten horen onder koolgewassen en kan je gaan bijmesten.
  • Geef brandnetelgier aan aardappelen in hun vroege fase wanneer het blad wordt aangemaakt. Later stap je best over op smeerwortelgier waar ook de nodige kalium in zit.
  • Andere groenten en fruit uit de moestuin: prei, tomaten, kool, fruitbomen ,bessenstruiken, selderij en komkommer. Het product wordt best niet toegepast op uien en peulvruchten zoals erwten en bonen.
  • In een verdunde vorm kan het product ook worden toegepast ter bestrijding van vervelende kwaaltjes en schimmels.
  • Geef de meststof het best 's avonds of op een bewolkte dag zodat ze de planten niet laten verbranden in de zon.

Urtica dioica

#5868Melissa

Auteur: Melissa
Tuin- en landschapsarchitecte

Terug naar boven icoon