menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zaterdag 27 april 2024

Hydroponie: een hippe plantentrend!

Bij hydroponie schittert niet alleen het bladgroen van de plant, maar ook de wortels! Het is een innovatieve methode waarbij geen aarde wordt gebruikt om planten te houden; in plaats daarvan worden ze in water gezet, waaruit ze de benodigde voedingsstoffen opnemen. In een doorzichtige pot of vaas zie je prachtig hoe de witte wortels zich onder water ontwikkelen. Na verloop van tijd kunnen ze bijna de hele vaas vullen. 

De meesten zijn wel bekend met het stekken van planten, waarbij een stukje plant in water wordt gezet totdat het wortels krijgt. Daarna wordt het jonge plantje in potgrond gezet. Maar bij hydroponie laat je het stekje gewoon verder groeien in het water! Deze techniek wordt ook toegepast bij het kweken van kruiden en groenten, wat het een nog leukere en veelzijdigere methode maakt om je eigen plantjes te laten groeien.

Kamerplanten op watercultuur

Hoe ga je te werk?

Bij het kiezen van planten voor hydroponie is het belangrijk om zorgvuldig te selecteren, want niet alle soorten gedijen goed op water. Zodra je je keuze hebt gemaakt, is het tijd om alle aarde voorzichtig van tussen de wortels te verwijderen. Neem hierbij de nodige voorzichtigheid om beschadiging van de wortels te voorkomen; een snelle onderdompeling van de kluit in een emmer water kan hierbij helpen.

Het juiste recipiënt voor je plant hangt af van de grootte ervan. Zorg ervoor dat de bovenkant van het stekje comfortabel rust op de hals van je vaas of pot, en vermijd dat bladeren in het water hangen. Dit kan immers leiden tot ongewenst rotten. Het is dus van essentieel belang dat alleen de wortels het water raken! Een vaas met een smalle hals is hierbij ideaal! Als je pot te licht is, kun je deze eventueel verzwaren met wat keien voor extra stabiliteit. 

Het enige wat je verder hoeft te doen, is het water eens in de 2 à 3 weken verversen en de vaas of pot schoon houden. Wacht niet tot het water troebel wordt en de algen beginnen te groeien. Spoel ook telkens de wortels af en maak tegelijkertijd de vaas schoon. Gebruik bij voorkeur regenwater om kalkvlekken op het glas te voorkomen. En net zoals kamerplanten in potgrond, hebben ook planten op water af en toe wat extra voeding nodig. Voeg eens per maand een druppeltje plantenvoeding aan het water toe zodat de plant niets tekort komt aan voedingsstoffen.

Zorg er ook voor dat de wortels voldoende ruimte hebben om te groeien. Laat het recipiënt daarom meegroeien met je plant. Als je te lang wacht, kan de plant vast komen te zitten in de pot.


Welke planten zijn geschikt voor hydroponie?

Kamerplanten stekkenDe meeste planten kunnen tijdelijk in water worden gehouden, maar op lange termijn zijn het vooral planten die van nature gedijen in een vochtige omgeving met een hoge luchtvochtigheid. Hier zijn een paar voorbeelden:

Ook kruiden zoals basilicum, salie, lavendel en rozemarijn kunnen perfect op watercultuur worden gehouden. Kruiden groeien verrassend snel in water en kunnen zelfs elke dag nieuwe blaadjes ontwikkelen. En waarom niet eens experimenteren met een avocado pit, een eikel of bloembollen. Laat je creativiteit de vrije loop!

Als een stekje ondanks je goede zorgen toch gele blaadjes krijgt, geen paniek! Plant het gewoon alsnog in potgrond.

Wortelrot bij hydroponie

Planten die op water worden gehouden, ontwikkelen een ander soort wortels dan planten in aarde. Waterwortels zijn perfect aangepast aan het leven in water en gaan dus niet snel rotten. Maar het is niet voor alle planten eenvoudig om zich aan te passen. Daarom is het belangrijk om de juiste soorten te kiezen!

#6069Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon