Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/vijf_luchtzuiverende_kamerplanten

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    vrijdag 28 januari 2022

Vijf luchtzuiverende kamerplanten

Kamerplanten zijn om verschillende redenen onmisbaar in onze leefomgeving. Ze brengen rust in de slaapkamer, ze Krulvarenzorgen voor een frisse geur in de badkamer, brengen sfeer in de living en verminderen kantoorkwaaltjes op de werkplek. Nog een belangrijke eigenschap is dat planten in zekere mate een luchtzuiverende werking hebben. Bepaalde soorten zijn hier effectiever in dan andere.

In huizen of kantoorruimtes waar de luchtkwaliteit niet optimaal is kunnen dergelijke planten goed van pas komen. Centrale verwarming, sigarettenlucht, verfgeuren, lucht uit de printer, stofzuiger, kookgeurtjes en zelf schimmels kunnen onaangename geuren en stof in de lucht veroorzaken. Het dagelijks goed ventileren van de ruimtes blijft uiteraard onontbeerlijk voor een goede luchtkwaliteit maar ook planten kunnen hierbij helpen. Ze vullen de ruimte met zuurstof, ze verhogen de luchtvochtigheid en halen in bepaalde mate schadelijke stoffen uit de lucht. Ze geven ons bovenal een goed gevoel. 

Luchtzuiverende planten

LepelplantLepelplant (Spathiphyllum): een mooie plant die onder de juiste omstandigheden groot kan uitgroeien. De plant is geliefd door zijn witte bloemen die lijken op een lepel. Door zijn afkomst houdt hij van een hoge luchtvochtigheid en warme temperaturen. Het is een heel gemakkelijke plant die mooi bijft als ze genoeg water krijgt. Laat de kluit niet uitdrogen en plaats hem op een lichte plaats tot halfschaduw. Zijn bloemen ruiken tropisch fris en verspreiden een heerlijk parfum in de ruimte. Hij zuivert de lucht ook als geen ander.

Zinkvaren of blauwe varen (Phlebodium): deze varen groeit in de natuur hoog in boomtoppen. Het is een prachtige plant met mooie blauwgroene bladeren. Het decoratieve, leerachtige blad is kronkelend. De oudere bladeren vertakken vingervormig. Het is een sterke soort die ook heel doeltreffend is op gebied van luchtzuivering. Hij komt het mooist tot zijn recht in een strakke pot. Plaatst de varen niet in de volle zon maar eerder in halfschaduw. Een tochtvrije ruimte die in de winter niet kouder wordt dan 13°C is ideaal.

Gatenplant (Monstera deliciosa): een plant die van oorsprong voorkomt in Gatenplanttropische regenwouden waar hij met zijn luchtwortels als liaan langs bomen of rotsen omhoog klimt. Als kamerplant kan je hem best ondersteunen met bijvoorbeeld een mosstok. Het is een sterke plant die weinig eisen stelt. Zet hem op een windvrije en lichte plaats maar niet in de volle zon. Een hoge luchtvochtigheid is belangrijk.

Goudpalm (Areca): een populaire en sterk luchtzuiverende plant die makkelijk te houden is. Het is een snelle groeier met rietachtige stengels en licht groene, geveerde bladeren. De plant staat graag in het licht maar niet de ganse dag in de volle zon. Hij houdt niet van natte voeten maar de kluit mag ook niet uitdrogen. De plant is ideaal in een werkomgeving omdat hij ongewenste deeltjes en schadelijke gassen uit de lucht kan filteren.

Krulvaren (Nephrolepis): behoort tot de alleroudste groep planten op aarde. Het is een vrij sterke plant die weinig zorg nodig heeft. De krulvaren groeit weelderig en heeft mooi ingesneden, krullende bladeren. Afhankelijk van de soort heb je een wat meer of minder ingesneden blad. De plant staat graag op een lichte plaats maar niet in de volle zon. Plaats hem in een verwarmde ruimte met een minimum temperatuur van 18°C.#5726

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies