Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/tuintip_03

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    donderdag 14 november 2019

Tuintip - Natte donkere wintermaand.

'Heeft januari koude en droge dagen, dan zal in februari de sneeuw u plagen.'

Het lijkt erop dat we na een waaier van donkere grijze dagen dan toch enkele dagen winter krijgen! Een min of meer blauwe hemel en een steenharde ondergrond. Enkele vroege bloeiers lijken nog even te wachten alvorens hun pracht te ontluiken. We juichen deze weersvoorspelling uiteraard toe en genieten van een warme kop dampende koffie. Een koude winterdag is uitermate geschikt voor het plannen van enkele tuintaken, het onderhouden van tuinmateriaal of het knotten van wilgen.

vroegbloeiende Prunus subhirtella ‘Autumnalis’Algemeen kunnen we dus nog niet veel doen behalve misschien al van enkele vroegbloeiers genieten zoals de Prunus subhirtella ‘Autumnalis’, Jasminum nudiflorum, Viburnum x  bodnantense ‘Dawn’ en de Helleborus.

Vogels voederen doen we nu natuurlijk volop, nu het kwik dan toch enkele dagen onder nul blijft kunnen ze behoorlijk wa extraatjes gebruiken onder de vorm van zonnebloempitten, pindanoten, allerlei zadenmixen, voedercakes, mezenbollen, meelwormen en fruit. Zorg steeds voor vers drinkwater en dek het af met gaasdraad tijdens deze winterprik zodat de vogels niet kunnen baden. Het wordt alsmaar drukker rond mijn voederplaatsen...vinken, koolmezen, pimpelmezen, merels, heggemussen, staartmezen, groenlingen en verrassend veel huismussen passeren de revue!

Probeer het gazon zo weinig mogelijk te betreden bij vorst. Zo voorkom je gele plekken in de vorm van voetsporen met een beschadigd gazon als gevolg.

Vorstgevoelige planten en exoten zoals oleander, olijfboom en laurier moeten goed tegen de vorst worden beschermd. Doe dit met vliesdoeken, plantenjassen of jute of haal de planten binnen in een vorstvrije ruimte. Geef de planten matig water en controleer ze met regelmaat op plaagdieren en schimmels. Verwijder de vorstbescherming wanneer men periodes van zachte temperaturen aankondigt.

Tip voor koude nachten:

Ideale  bescherming voor jouw exotische planten zoals palmen, oleander, laurierboom, olijfboom,...
De hoes kan ook gebruikt worden om meerdere potten onder te plaatsen. 
Een handige beschermhoes voor onze olijfboom, zonder veel moeite te hoeven doen is de boom goed beschermd tegen zware vorst! Ideale oplossing!

Naast planten dient je ook waterkranen, waterleidingen en waterreservoirs te beschermen of te legen tijdens deze matige winterprikken. Dit kan je doen aan de hand van speciaal ontworpen beschermkappen en/of warmtekabels. Watergeefsystemen en beregening moeten worden afgekoppeld en de tuinslang gaat natuurlijk in de tuinberging! 

De tuinberging kan natuurlijk altijd eens worden opgeruimd terwijl je daar bovenop ook meteen al het tuinmateriaal grondig inspecteert. Machines kunnen nog snel binnen bij de specialist voor een onderhoudsbeurt en kapot materiaal kan worden vervangen alvorens het nieuwe tuinseizoen eraan komt.

vijver in de winterZorg ervoor dat de vijver of waterpartij niet volledig dichtvriest en vervang de vijverpomp eventueel door een luchtpomp zodat het waterleven steeds voldoende zuurstof heeft. Zorg bij het weghalen van de vijverpomp dat de vijverbodem niet volledig wordt omgewoeld om overwinterende dieren zo weinig moegelijk te storen. Reinig de vijverpomp en bewaar ze ondergedompeld in een emmer water op een vorstvrije plaats. Verwijder ook vorstgevoelige waterplanten zoals de vijverhyacint. Bij een dichtgevroren vijver mag je het ijs in geen geval stukslaan. Zorg ervoor dat je bij ongewoon zachte temperaturen niet in de verleiding komt de vissen te gaan voeren. Denk eraan, de vijver is in winterrust.

De moestuin is het stil. Buiten de vorst  kan er nog worden gespit en plantbedden kunnen met organisch materiaal worden beschermd. Loop nadien zo weinig mogelijk over de bewerkte perselen.

Het is nu tijd om de zadenvoorraad te controleren, zaden zijn gemiddeld 5 tot 7 jaar bruikbaar indien ze correct werden bewaard. Ook nieuwe zaden kunnen nu worden besteld dus er is heel wat werk aan de winkel. Maak ook een zaaiplan voor het nieuwe moestuinjaar en breng vooraf de nodige veranderingen en constructies aan waar nodig. Het je er al eens aan gedacht een regenmeter te installeren zodat je weet of er afgelopen nacht een klein buitje of een fikse regenvlaag is gevallen. Natuurlijk dien je deze te legen voor de winterprik er aan komt. Als de dooi intreedt kan je de composthoop nog een keer omzetten zodat het materiaal nog beter verteert.

Maak eens een soep van aardperen, kervel en prei en geniet aan de haard of kachel van het leven binnenshuis terwijl je gezellig over nieuwe tuinplannen droomt! 

#4196

Auteur: Thomas
Redactie Tuinadvies
http://www.tuinadvies.be/tuin/145930/thomas-p