menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    dinsdag 19 maart 2024

Oogsten: tomatenconfituur en courgettes inmaken

Augustus is de maand om te oogsten. Tomaten, courgettes, komkommers, rode biet, broccoli, kolen, wortelen, bessen,... zijn er nu in overvloed. Heb je een eigen moestuin dan kan je er nu de vruchten van plukken. Heerlijk toch om eindelijk het resultaat van je harde werk te zien en te proeven!

Maar wat als je teveel groenten en fruit hebt en je niet alles tijdig kunt opeten? Verse producten blijven niet zo lang houdbaar en we willen onze oogst toch niet laten wegrotten? Je kan met het teveel anderen gelukkig maken maar er zijn nog meerdere oplossingen: verwerk tomaten tot passata, maak soep van komkommers of augurken en vries ze in, maak jam van bessen, vrijwel alle groenten en fruit kan je invriezen, kruiden kan je drogen, konfijt vruchten, maak bietjes in of pekel het teveel aan radijsjes. Op die manier kan je nog maandenlang na het oogsten genieten van wat je hebt geplukt. 

Tomatenconfituur zonder suiker

Tomaten zijn heerlijk en super veelzijdig te gebruiken in de keuken. Maar wist je dat je er ook confituur of jam kunt van maken? Niet alledaags maar zeker de moeite waard om te proberen. De jam is niet alleen lekker op de boterham maar ook in combinatie met een stukje kaas, als dipsaus, gemengd met platte kaas,... Het past bij zowel hartige als zoete bereidingen.

Tomatenjam recept

Wat heb je nodig?

  • 1,5 kg smaakvolle tomaten, bijvoorbeeld Kumato tomaten
  • 250 gram medjool dadels, geweekt als natuurlijk zoetmiddel
  • 1 kaneelstok
  • een stukje verse gember, geraspt of gemberpoeder
  • 2 eetlepels citroensap
  • eventueel paprikapoeder (indien je de jam wat pittiger wenst)

Hoe maak je het klaar?

  1. Week de dadels kort in lauw water
  2. Ontvel de tomaten. Dit kan eenvoudig door ze even in kokend water te leggen en het vel te doorprikken met een mes. Zo komt het vel makkelijk los.
  3. Snijd vervolgens de ontvelde tomaten in kleine stukjes, alsook de geweekte dadels.
  4. Doe de tomaten en dadels in een kookpot en voeg er ook de gember aan toe, de kaneelstok en het citroensap.
  5. Laat de tomaten pruttelen op een laag vuur tot de gewenste dikte. Dit kan tot 60 minuten duren. 
  6. Verwijder de kaneelstok en pureer met de staafmixer als je liever een gladde massa hebt. 
  7. Doe de warme jam in gesteriliseerde potten, sluit het deksel. Potten met schroefdeksel laat je ondersteboven afkoelen in de frigo, weckpotten mogen rechtop blijven staan. Je kan potten steriliseren door ze eerst af te wassen en dan 10 minuten in kokend water te leggen. Je kan ze ook 10 minuten in een voorverwarmde oven op 150° plaatsen. Zorg er bij het vullen voor dat je niet morst op de randen. 


Ingemaakte courgette

Een overvloed aan groenten waar je geen blijf mee weet? De oplossing om voedselverspilling tegen te gaan en er nog lang van te kunnen genieten is ze inmaken. Het inmaken gebeurt al eeuwenlang en tot op vandaag is het nog steeds een populaire techniek om oogst te bewaren. En niet alleen augurken en uitjes maar je kan ook broccoli, rode bietjes, bonen, komkommer en diverse koolsoorten inmaken. En wat dacht je van ingemaakte courgettes?

Om de zure azijn op smaak te brengen kan je gebruik maken van verschillende gedroogde of verse kruiden en misschien heb je deze ook wel in eigen tuin staan. We geven je enkele voorbeelden maar kruiden kan je steeds naar eigen smaak toevoegen.

Courgettes inmaken

Wat heb je nodig?

  • 1 kg courgettes
  • 2 delen natuurazijn op 1 deel water
  • smaakmakers: verse of gedroogde rozemarijn, peperkorrels, jeneverbessen, mosterdzaad, laurierblad, look, zout

Hoe maak je het klaar?

  1. Spoel de courgettes en verse kruiden en snijd de courgettes in plakjes of reepjes volgens de grootte van jouw (weck)potten. Verwijder grote zaadlijsten maar niet de schil. De courgettes moeten volledig onder staan bij het vullen van de pot.
  2. Haal de rozemarijnblaadjes van de steeltjes af en hak de look in stukken.
  3. Maak een mengsel van water en azijn volgens de hoeveelheid die je denkt nodig te hebben. Het is een schatting en kan je snel bijmaken als je er te weinig van hebt.
  4. Breng het mengsel aan de kook samen met de kruiden en laat enkele minuten pruttelen. Voeg dan ook de courgettes toe en laat nog een vijftal minuten koken op een laag vuur.
  5. Schep de groenten in de gesteriliseerde (weck)potten en vul de potten met het kookvocht tot aan de rand zodat alles goed onder staat. Draai het deksel op de potten of sluit de weckpot.
  6. Zet potten met schroefdeksel ondersteboven en laat ze afkoelen. Weckpotten mag je gewoon rechtop laten staan.
  7. Laat de courgettes zeker een paar weken staan zodat de smaken goed kunnen intrekken.

Tip: heb je het liever wat zoeter dan kan je er eventueel nog wat suiker aan toevoegen. Lust je geen courgettes dan kan je natuurlijk ook andere groenten bereiden volgens hetzelfde principe.

Voorzie alle gevulde potten vervolgens van een etiket met vermelding van de inhoud en de datum van het inmaken. Werk ze af met een kleurrijk ruitdoekje. Je kan ze zeker een jaar bewaren en ze hoeven niet in de koelkast. Je kan ze ook op een donkere, koele plek bewaren zoals de berging of de kelder.



#6011Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon