Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/nymphaea_waterplanten_kweken

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    woensdag 3 maart 2021

Waterplanten: bron van inspiratie

Nymphaea 'Marliacea Albida’
Nymphaea 'Marliacea Albida’

Water en fascinerende waterplanten kunnen uw tuin, balkon en terras een extra dimensie geven. Water brengt altijd leven in de tuin en trekt natuurlijk leven aan: kikkers, salamanders, vlinders, libellen enz. enz. De planten in en om water geven een heel eigen, rustgevende sfeer. Een zacht kabbelende bron- of borrelsteen kan overal worden geïnstalleerd. Ook minivijvertjes met prachtige planten kunnen overal. Met vaste vijverkuipen of ijzersterke vijverfolie kunt u vijvers, beken, watervallen, hele water- en moerastuinen en zelfs zwemvijvers maken. In iedere maat. Denk er wel aan dat voor ingrijpende ontgronding (als er grond uit de tuin wordt afgevoerd) toestemming nodig is. Beter is met de uitgegraven grond ergens anders in de tuin niveauverschillen te maken (of een heuvel voor een waterval).

Nymphaea 'Fabiola’
Nymphaea 'Fabiola’

Waterplanten zijn onmisbaar
Waterplanten zijn niet alleen mooi, ze zijn ook buitengewoon nuttig. Er zijn tientallen soorten oeverplanten die in ondiep water groeien, met mooie vormen en schitterende bladeren, die prachtig bloeien en wuiven in de wind, maar via hun wortels houden ze het water helder. Ze halen er het voedsel uit waardoor algen en wieren geen kans krijgen. Denk aan soorten als de grote gele dotterbloem (Caltha polypetala), moerasiris (Iris laevigata), gele lis (Iris pseudacorus), blauw snoekkruid (Pontederia cordata), lisdodden (Typha), zwanenbloemen (Butomus umbellatus).De onmisbare ondergedoken waterplanten zijn zuurstofplanten die via hun blad zuurstof in het water brengen, dat voor snelle afbraak van afvalstoffen en ‘lucht’ voor het vijverleven zorgt. Ze zweven vaak los in het water en wortelen niet. Dat zijn soorten zoals waterpest (Elodea), fonteinkruid (Potamogeton) en hoornblad (Ceratophyllum). Een derde groep zijn de vijverplanten die op de bodem wortelen, maar hun bladeren op het water laten drijven, zoals de prachtige waterlelies (Nymphaea) en plompen (Nuphar). Die bladeren zorgen voor schaduw eronder en schuilplaats voor vissen. Dat doen ook de zogenaamde drijfplanten, zoals de prachtig blauw bloeiende waterhyacint (Eichornia) en het mosselplantje (Pistia). Dan zijn er ook nog de ‘natte-oever-’ en moerasplanten die de vijver kunnen omzomen of in een apart moerasje kunnen groeien, zoals rietorchis (Dactylorhiza), kievitseitjes (Fritillaria), Houttuynia, irissen, maskerbloemen (Mimulus), te veel om op te noemen. Zo’n waterwereldje is fantastisch. Maak het niet te ver van waar u vaak zit, want er gebeurt voortdurend van alles in en om het water. Om uren geboeid van te genieten en helemaal tot (natuurlijke) rust te komen.

Nymphaea 'Escarboucle'
Nymphaea 'Escarboucle'

TIP
Weet u dat sommige waterlelies verrukkelijk geuren? Nymphaea marliacea ‘Carnea’ bijvoorbeeld naar vanille, ‘Rose Arey’ naar anijs en N. laydekeri ‘Lilacea’ naar theerozen.

Verzorging
Door verdamping kan het waterpeil flink zakken. Vul een vijver of het bassin van een bronsteen regelmatig bij. Bij zuurstofgebrek (de vissen happen naar adem) het water beluchten (met een pompje met luchtsteentje of – nog beter – door meer zuurstofplanten in het water te brengen). Draadalg regelmatig uit het water halen. Te sterk groeiende planten uitdunnen. Controleer waterlelies op luis en waterleliekevertjes. Spuit die met een harde waterstraal weg. Zorg dat pomp en filterinstallatie goed werken. Zo nu en dan de waterkwaliteit controleren.

Eichornia of waterhyacint
Eichornia of waterhyacint

Tuintips voor juni
Laat nestelende vogels (nestkastjes) met rust. Goed water geven (sproeien). Uitgebloeide bloemen verwijderen. Gazon niet te kort maaien (speelgazon 3 cm, siergazon 2 cm). Klimrozen aanbinden en rankende klimmers tegen een klimsteun leiden. Rozen mesten. Let op schimmelaantastingen (meeldauw). Bladverliezende hagen rond 25 juni snoeien.

#2991

Bron: VLAM
www.vlam.be