menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    vrijdag 21 juni 2024

Klimop of Hedera helix

klimop schuurKlimop is enerzijds een geweldig aantrekkelijke klimmer, anderzijds kan deze plant heel wat schade aanrichten en zijn er minstens evenveel haters als liefhebbers

Deze meester in het verbergen van lelijke tuinobstakels, afsluitingen en tuinmuren weet niet precies waar te stoppen met groeien en kruipt doorgaans waar hij niet kruipen mag. Ook als bodembedekker doe deze plant zijn werk en dit op plaatsen waar andere planten het moeilijk hebben, bijvoorbeeld onder grote bomengroepen en op andere schaduwrijke plaatsen. Veel pro’s en contra’s dus wat deze wintergroene snelgroeier betreft.

Er zijn verschillende soorten klimop waaruit je kan kiezen. Ze variëren zowel in bladgrootte, bladvorm als in bladkleur. Van diep donkergroen tot lichtgroen met witte randen. De manier waarop je met klimop van alles kan verbergen is fantastisch maar let op, voor je het weet, verbergt deze plant jouw volledige tuin en dat kan niet de bedoeling zijn.

 Vooral bij begroeiing van muren moeten we opletten dat klimop geen al te grote schade aanbrengt. Voegen kunnen worden beschadigd en dakpannen kunnen worden verschoven en opgelift  terwijl jouw dakgoot intussen al aardig verstopt zit. Voegen raken eerder beschadigd bij het verwijderen van klimop. Op tijd en stond een grondige controle uitvoeren is dus, in combinatie met  grondige snoei, een vereiste.

schade bij voegen door klimop

In bosrijke gebieden zie je vaak dat bomen gebukt gaan onder de versmachtende druk van een soort uit de Hedera familie. Ook in tuinen vinden we dit fenomeen terug dus geldt hier de algemene regel: beter voorkomen dan genezen. Het gewicht en bladmassa van klimop kunnen voor enorme stress zorgen bij  volwassen bomen die vooraf blaakten van gezondheid. De groei vermindert en de boom verandert van uiterlijk, met verstikking en mogelijk valgevaar als gevolg.

Sommige bomen zullen deze vorm van samenleven gemakkelijk verteren terwijl het bij andere soorten maar al te vaak tot desastreuze gevolgen leidt. Gezonde bomen hebben er doorgaans geen last van maar een klimopmassa kan bij hevige winden als een zeil fungeren waardoor takken uitscheuren of bomen soms gewoonweg sneuvelen onder de kracht van de wind en het gewicht van klimop.
We eindigen dit wintergroen verhaal met een positieve noot. Klimop houdt, in tegenstelling tot wat velen denken, muren goed droog en zorgt bovendien voor extra isolatie.

Mus in klimop

Deze klimplant is tevens een waar paradijs voor verschillende tuinvogels waaronder de bedreigde huismus (Passer domesticus). Zij kunnen er talrijk en met verschillende families naast elkaar in nesten en gebruiken deze groene wand ook als winterverblijf bij ongure weersomstandigheden. Ook uilen durven zich in een klimopwand aan een schoonheidslaapje wagen waarin  ze nagenoeg onzichtbaar zijn terwijl zij natuurlijk iedereen haarscherp kunnen zien .

En als alle belangrijke nectar planten zijn uitgebloeid, indien de seizoenen normaal verlopen, dan haalt klimop misschien wil zijn krachtigste wapen boven. De uitzonderlijke bloei is een bron van laatste brandstof voor tal van zweefvliegen, de laatste hommels en heel veel dag- en vooral ook nachtvlinders.

De bloemen zijn werkelijk een rijkdom  van pollen en nectar en dit kan wel doorgaan tot  in december. Vlinders tanken hier, op een nazomerse dag, hun laatste vaatje vol alvorens aan hun trektocht te beginnen of alvorens hun winterslaap aan te vatten.

Planten die jouw tuin gemakkelijk overheersen met paniek en verwildering tot gevolg zijn uiteraard ook heel eenvoudig zelf te vermeerderen. Elke tak die de grond raakt zal al heel snel een eigen wortelgestel vormen met alle positieve en negatieve gevolgen van dien.

Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).