menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    dinsdag 19 maart 2024

Hedera helix als bodembedekker of haagplant

klimop als klimplantHeb je een tuinmuur of schutting en oogt die 's winters nogal kaal? Dan is dit de perfecte plaats om een klimop tegen te plaatsen. De klimop of Hedera helix is een snel groeiende houtige klimplant die groen blijft in de winterperiode. Deze veelzijdige klimmer is niet alleen geschikt al klimplant, maar kan daarnaast ook gebruikt worden als bodembedekker of haagplant.

Hedera verdraagt goed schaduw en vormt snel na aanplant een dicht groen tapijt. Voorzie 3 à 5 planten per strekkende meter om een dichte aaneensluitende haag te krijgen. Aangeplant tegen stevig draadwerk zal klimop vlug voor privacy zorgen. Verstevig het draadwerk met een bovenbuis zodat de draad op termijn niet gaat doorhangen. Weef bij aanplant de klimoptakjes door de mazen van de draad. De Hedera is nu klaar om zelfstandig te groeien. Wordt de plant als bodembedekker gebruikt, plaats dan 2 tot 3 planten per vierkante meter.

Snoei de ‘klimophaag’ men minstens twee maal per jaar. Uiteraard kan de plant ook als klimplant worden ingezet door hem bijvoorbeeld tegen een plantenboog of pergola te laten opklimmen.

Enkele uitgelichte klimopsoorten:

Hedera helix 'Ivalace'Hedera helix ‘Hibernica’ (Ierse klimop), snelle groeier met groot blad, stelt niet veel eisen aan de bodem en is resistent tegen luchtvervuiling. Uiterst geschikt voor het realiseren van ‘klimophagen’ en vakbeplanting.

Hedera helix (inheemse klimop) heeft kleinere bladeren dan de Ierse klimop en wordt onder andere toegepast als bodembedekker op taluds.

Bontkleurige soorten zijn minder geschikt als bodembedekker en/of haagplant wegens de tragere groei. Enkele mooie soorten zijn de kleinbladige variëteit ‘Glacier’ en ‘Gold heart’ met hartvormig blad en gele bladranden.

Opvallende bladvormen vinden we bij ‘Ivalace’ met gekrulde bladranden en ‘Sagittifolia’ met ingesneden pijlvormig blad. Een buitenbeentje tussen de klimopsoorten is Hedera helix ‘Arborescens’ of struikklimop. Het is geen klimmer maar een laagblijvende heester met ovaal tot hartvormig blad. In juli verschijnen kleine witgroene bloemen die in september gevolgd worden door donkere zwartblauwe besjes. Deze struik wordt in het najaar veelvuldig bezocht door insecten omdat het één van de weinige planten is die dan nog bloeit!

Tegenwoordig zien we de plant ook vaker verschijnen in het interieur. Afhankelijk van de lichtinval en standplaats kan je opteren voor een snelgroeiende of traaggroeiende soort. Door de plant niet omhoog te gaan geleiden, zal de Hedera helix zijn takken laten hangen. Wanneer de plant te groot wordt, kan ze makkelijk naar buiten verplaatst worden. 

Hedera helix als interieurplant

#5801Bruno Gielis

Auteur: Bruno Gielis
Tuin- en landschapsarchitect - Tuinadvies

Terug naar boven icoon