Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/klimmers_en_hangers

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zaterdag 22 januari 2022

Klimmende en hangende kamerplanten

Met klimmende kamerplanten maak je een kantoor, woonkamer, keuken, badkamer of serre nog groener.
De meeste soorten kunen zowel klimmen als hangen.

Er zijn nogal wat exotische kamerplanten die van nature een klimmende groeiwijze hebben.  Ze klimmen in de jungle tegen hoge bomen op zoek naar licht, of laten hun lange soepele twijgen over de boomtakken hangen.  Voor een klimplant in de kamer moet er natuurlijk wel voldoende licht zijn, een hoge raampartij of licht van boven is ideaal.

klimplanten in de woonkamer, soorten klimplanten, verzorging van klimmende planten, kamerplanten klimmers

Lang niet alle klimplanten zijn trouwens perfecte klimmers, meestal hebben ze wel wat extra steun nodig.  Bind lange scheuten draarom regelmatig vast.  Je kunt steuntjes in de muur maken, draden spannen een rek plaatsen of een klimelement in de pot zetten.  Besluit je de stengels te laten hangen, gebruik dan een hangpot, een hoge pot of plaats de plantenbak zo hoog mogelijk.  Er zijn speciale hangpotten te koop, en zelfs potten die op hun kop kunnen hangen.  Het is ook een leuk idee om een macramé-hanger te gebruiken, of maak voor de hangplanten een plank voor het raam.  Regelmatige lichte snoei is vaak wel nodig om deze sterke groeiers een beetje in toom te houden.

Porseleinbes (Ampelopsis glandulosa)

De rankende stengels zijn opvallend rood, de vorm van het blad doet aan dat van een wingerd denken. Soms glimmende blauwe besjes.  

 • Verzorging: Eens per veertien dagen voeding geven;  koel kwekekn, vooral in de winter.  Het blad kan dan afvallen, in het voorjaar lopen de ranken weer uit.
 • Licht:  veel licht, geen volle zon.
 • Water: 's zomers vrij veel, in de winter net vochtig houden.

Klimop (Hedera helix)

Verschillende kleinbladige vormen van de gewone klimop worden als kamerplant gekweekt.  Je kunt de klimp net zo makkelijk laten klimmen als hangen.  Er zijn vormen met geelbont, witbont maar ook met helemaal groen blad.

 • Verzorging: Tijdens de groei eens per veertien dagen bemesten.  Matig warm tot warm kweken, in de winter niet onder de 10°C.
 • Licht: veel licht of halfschaduw, geen volle zon.
 • Water: Matig vochtig houden

Klimmende vingerplant (Fatshedera lizei)

Een kruising tussen Fatsia en Hedera met fors klimopachtig blad dat vijf lobben heeft; lange soepele stengels.  In september soms groengele bloemen, kan 's zomers eventueel buiten staan.

 • Verzorging: Tijdens de groei elke veertien dagen voeding geven.  Koel kweken. 's winters minimaal 7°C. Te lange scheuten terugknippen in het voorjaar.
 • Licht: halfschaduw tot schaduw
 • Water: matig vochtig houden

Kamerwingerd (Cissus x rotundifolia)

Deze uit Afrika afkomstige klimplant heeft leerachtige ronde blaadjes en maakt snel lange ranken die steun nodig hebben. De kamerwingerd heeft drietallig blad en kan klimmen of hangen.

 • Verzorging: Tijdens de groei om de week voeding geven.  In de winter bij voorkeur koeler zetten en om de maand licht bemesten.
 • Licht: halfschaduw tot zonnig.
 • Water: 's zomers matig water, in de winter minder water geven

Philodendron (Philodendron scandens)Philodendron (Philodendron scandens)

Een vlijtige klimmer uit de regenwouden van Zuid-Amerika met vrij kleine hartvormige bladeren en luchtwortels.  Kan steun krijgen van een mosstok maar ook hangen.  Makkelijk te kweken, zo nodig licht terugknippen.

 • Verzorging: Geschikt voor een warme kamer, minimaal 14°C.  Tijdens de groei elke twee weken voeding geven, regelmatig besproeien.
 • Licht: halfschaduw tot schaduw
 • Water: matig vochtig houden

 

Meer weten of klimplanten of groen in elke ruimte van de woning?

#5649

Auteur: Karel
Redactie Tuinadvies