Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/kies_de_juiste_nestkast

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zondag 26 september 2021

Kies de juiste nestkast

Hang nestkasten niet te dicht bij elkaar.Terwijl het kwik vorig weekend nog rond het vriespunt lag, steeg de temperatuur afgelopen weekend tot wel 18° C en in de volle zon was het echt genieten. Wat een plotse ommekeer! Met gevolg dat de natuur sneller ontwaakt uit haar winterslaap, wat vroeger dan verwacht. De eerste bijen en hommels gaan op zoek naar nectar om terug aan te sterken en er zijn zelfs al een aantal vlinders waargenomen. Ook de vogels voelen de lentekriebels en denken eraan om een gezinnetje te stichten.

Heb je in het najaar nog geen nestkast in de tuin opgehangen of is er een nestkast aan vervanging toe, dan is het nu het moment om dit te doen. Natuurlijke nestgelegenheden worden steeds schaarser maar wij kunnen de vogels helpen een geschikte thuis te vinden. We geven je graag enkele tips mee om de juiste nestkast voor de juiste vogel te kiezen en hoe je de nestkast best ophangt om een grotere kans te hebben dat ze effectief wordt bewoond.

Welke vogel verkiest welk nest

Het is niet zo dat als je een nestkast in de tuin hebt hangen, er om het even welke vogel zal komen in broeden. Ten eerste is de plaats waar de nestkast hangt van heel groot belang. Vogels zijn kieskeurig en willen zeker zijn dat ze een nest kunnen bouwen op een plaats waar hun jongen veilig kunnen uitvliegen. Daarnaast is het type nestkast ook belangrijk. Elke vogelsoort heeft een eigen manier om een nest te bouwen en zal gelijkaardige eisen stellen bij de keuze van een nestkast. Woon je in een bosrijk gebied dan zal je andere vogels te zien krijgen dan in de stad. Ook dat zal een rol spelen.


De grootte van de invliegopening: een belangrijke factor die bepaalt welke vogel de nestkast zal bezoeken.

 • Diameter 28 mm: geschikt voor kleinere vogels zoals pimpelmees en zwarte mees.
 • Diameter 32 mm: geschikt voor koolmees en kuifmees.
 • Diameter 34 mm: geschikt voor ring- en huismussen. Hang de nestkast op aan een gebouw en hoger dan 2 meter. Mussen zijn koloniebroeders en verkiezen nestkasten met meerdere compartimenten en invliegopeningen waar verschillende koppels samen een gezin kunnen stichten. Nestkasten met een invliegopening van Ø 34 mm zijn ook geschikt voor boomklever, bonte vliegenvanger en gekraagde roodstaart.
 • Diameter 45 mm: spreeuwen broeden doorgaans onder dakpannen maar omdat de plaatsen schaars zijn, kiezen ze ook nestkasten met een invliegopening van 45 mm.
 • Diameter 80 mm: geschikt voor holenduif en kauwen.
 • Diameter 125 mm: geschikt voor bosuil maar kan ook bezocht worden door holenduiven en kauwen.
 • Holenbroeders zoals de merel en het roodborstje broeden van nature in holle bomen en verkiezen daarom nestkasten die half open zijn. Hang deze nestkasten op een beschutte plek omdat ze minder bescherming bieden aan de vogels dan volledig gesloten nestkasten. Voor roodborstjes mag de nestkast iets lager hangen dan 2 meter.
 • Zwaluwen zijn net zoals mussen koloniebroeders en broeden liever met verschillende koppels samen. Hang meerdere nesten naast elkaar onder een dakoversteek.

Koolmees vliegt uit een bewoonde nestkast.

Tips om een nestkast op te hangen

Met deze tips vergroot je de kans op een bewoonde nestkast in de tuin:

 • Kijk eerst welke vogels jouw tuin bezoeken en kies op basis daarvan een geschikte nestkast.
 • Hang een nestkast op een rustige plaats in de tuin in de buurt van bomen of struiken waar ze snel kunnen wegduiken als er gevaar dreigt. Vogels zijn altijd op hun hoede en zullen bij veel beweging opgeschrikt worden. Kijk ook niet te snel en niet teveel in een nestkast die bewoond is.
 • Hang de nestkast uit de volle zon, uit de wind, weg van de slagregen en de invliegopening bij voorkeur naar het noorden, noordoosten of oosten gericht.
 • Tuinen waar katten vrij spel hebben zullen minder snel uitgekozen worden. Katten vormen een bedreiging voor jonge vogels die uitvliegen. Kies een plek waar de kat niet bij kan. 
 • Zorg voor een vrije invliegopening. Takken van bomen en struiken helpen de jonge vogels bij het uitvliegen maar zijn een hindernis als ze net voor de invliegopening hangen.
 • Jonge koolmees krijgt eten.Is jouw tuin in de winter een vogelparadijs en voorzie je altijd een ruim buffet dan is de kans groter dat ze jouw tuin in het voorjaar uitkiezen om een nest de bouwen. 
 • Hang verschillende nestkasten niet te dicht bij elkaar want elk koppel heeft zijn eigen territorium die ze zullen verdedigen. Uitzonderingen zijn mussen en zwaluwen want dat zijn koloniebroeders.
 • Hang de nestkast op de geschikte hoogte. Voor de meeste vogels is een hoogte van 2 meter goed. Voor grondvogels zoals een winterkoning is 1,5 meter beter. 
 • Voorzie nestmateriaal in de tuin zoals takjes en stro, wol, honden- en kattenhaar, bladafval,… maar stop het nog niet in de nestkast want dat doen de vogels liever zelf.
 • Hoe natuurlijker jouw tuin, hoe groter de kans dat ze zich er goed zullen voelen. Voorzie alle natuurlijke elementen en lok ook insecten naar de tuin want dat is een belangrijke voedselbron voor ze. Hang een insectenhotel op en plant een grote diversiteit aan bloeiende planten, struiken en hagen. En dan bij voorkeur inheemse soorten.
 • Vogels gebruiken nestkasten ook als schuilplaats in de winter. Je mag ze dus laten hangen. Reinig de nestkast pas in september met heet water en een zachte borstel.

Niet alle nestkasten worden onmiddellijk bewoond. Dit hangt van heel wat factoren af en vogels moeten altijd wennen aan een nieuwe situatie. Maar met wat geduld zal het wachten zeker beloond worden!

#5853

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies