menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    donderdag 18 juli 2024

Groenten telen op schaduwrijke plaatsen

Groenten telen in de schaduwZelfs in schaduwrijke plaatsen kunt u groenten telen, zolang u kiest voor de juiste gewassen en enkele eenvoudige aanpassingen doet.

Voor veel tuiniers zijn de optimale omstandigheden voor de meeste groente (8 tot 10 uur van volle zon) niet mogelijk. Meestal komt schaud van bomen of nabijgelegen gebouwen. Er zijn slechts weinig tuinen waar helemaal geen schaduwplaatsen zijn.
Gelukkig hoeft schaduw geen rem te zijn voor het kweken van hun eigen groenten. Als je begint met de meest schaduwtolerante gewassen, besteed dan extra zorg aan vruchtbare grond en voorzie voldoende water.

Heb je enkele schaduwrijke plaatsjes in de tuin, en is het de bedoeling daar groenten te telen? Deel dan de groenten in volgens wat de bedoeling is. Teel je ze voor de bladeren (boerenkool, sla, spinazie, …) of net voor de wortels (bieten, wortelen, rapen, …). Groenten die voor de vruchten geteeld worden zullen minder goed tot slecht groeien op deze schaduwrijke plaatsen, want die hebben een aantal uur volle zon nodig per dag.


TEELT SCHADUW KWEEKTIPS
Rucola Minstens 3 tot 4 uur zon per dag Rucola houdt van schaduw, omdat bij een overvloed van zon de smaak van rucola te bitter wordt.
Chinese kool, mizuna, paksoi of andere Aziatische groenten Ten minste twee uur zon per dag. Aziatische groenten zoals bok choi, komatsuna en tatsoi goed heerlijk groeien met een paar uur van de zon en wat indirect licht of lichte schaduw.
Snijbiet 3-5 uur zon per dag Hou je van snijbiet voor de scherpe stengels, kies dan voor 5 uur zon per dag, verkies je jonge blaadjes, dan is 3 uur voldoende. (jonge blaadjes van de snijbiet is een heerlijk lekkernij wanneer ze gekookt en opgedient worden bij een salade).
Keukenkruiden minstens 3 uur zon per dag Hoewel de meeste keukenkruiden liefst volle zon nodig hebben, kunnen kruiden zoals bieslook, koriander, citroenmelisse, munt, oregano of peterselie ook goed gedijen in een schaduwrijke tuin.
Boerenkool 3-4 uur zon per dag Er zal slechts een kleine groeiachterstand optreden wanneer boerenkool geteeld wordt op een plaats met lichte schaduw in plaats van op een zonnige plaats.
Sla 3-4 uur zon per dag Sla is een ideale groente om te telen in schaduwrijke tuinen. Bovendien kan sla niet zo goed tegen de felle en warme zon. De schaduw zorgt er bovendien voor dat de sla langer te oogsten is dan bij teelt in zonrijke gebieden.
Mesclun 2 uur zon per dag Mesclun is een salade uit de Franse keuken, het is een mengsel van verschillende slasoorten zoals bloemblaadjes, slasoorten, andijviesoorten, kruiden en koolsoorten.
De tere bladeren van deze salamix kan worden geoogst in ongeveer vier weken, en zolang je de wortels intact houdt, moet je in staat zijn om ten minste drie goede oogsten te krijgen zonder te herplanten.
Amsoi minsens 3 uur zon per dag zeer goede teelt voor schaduwrijke tuinen
Bonen en erwten minstens 4-5 uur zon per dag Wanneer deze soorten geteeld worden op schaduwrijke plaatsen, zal de oogst wat uitgesteld worden. Probeer eventueel de kleinere dwergvarianten.
Wortelgroenten minstens 4 tot 5 uur zon per dag Om een goede oogst te halen moet er toch een minimum van 4 tot 5 uur zon per dag zijn. Bieten, wortelen, aardappels, radijzen of rapen zullen het wel goed doen in de schaduw, maar het zal langer wachten zijn op een mooie volle krop.
Sjalotten ten minste 3 uur zon per dag Dit gewas doet het goed in de halfschaduw gedurende het groeiseizoen.
Spinazie 3-4 uur zon Spinazie houdt van schaduw. Als de teelt bedoeld is voor jonge spinazieblaadjes, dan kan je in de schaduw een lange tijd oogsten, zolang je steeds de buitenste bladeren van de plant oogst.
#3869
Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).