menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    woensdag 19 juni 2024

Eetbaar groen in mei en juni

De lente kreeg nog niet de kans om zich volledig te laten voelen en vele bloemen wachten nog even om zich te tonen. Toch houdt dit iets frisser weer dan normaal niet alles tegen en blijven de eetbare planten in de natuur groeien. Ook deze maand is terug een top periode als je houdt van koken met verse wilde kruiden en planten. 

Het leuke aan koken met deze planten is dat de natuur je elke maand weer met iets nieuws verrast. Je hoeft daarvoor zelfs niet ver te gaan, het begint al in jouw eigen tuin en naargelang de standplaats kunnen de soorten gaan variëren. Ben je nog een "groentje" in het wildplukken, laat je dan informeren door mensen met kennis. Heb je geen tuin of wil je nieuwe soorten ontdekken? Lees dan eerst hier hoe en waar je veilig mag wildplukken in de natuur.

pinksterbloem (Cardamine pratensis

Eetbare bloemen in mei

Vanaf mei kunnen we terug genieten van eetbare bloemen in onze salades en desserts. Het seizoen start met de bloei van de pinksterbloem (Cardamine pratensis). Het is één van de eerste eetbare bloemen in de lente en ook direct een decoratief pittig bloemetje in elk gerecht. Het smaakt lekker in een salade, verse kaas, bloemenboter, kruidensoep of kruidensaus... De jonge blaadjes en wit violette bloempjes zijn vanaf april (voor Pinksteren al) tot de zomer te plukken in vochtige gebieden, bossen en weides. De kans dat het bloempje in jouw tuin verschijnt is dus iets kleiner maar vind je het toch op je wandeling dan is het net als veel andere voorjaarskruiden een bom van vitamine C.

Daarnaast zijn in de natuur ook de paardenbloem, vergeet-mij-nietje en madelief eet- en vindbaar vanaf nu. Van de paardenbloem zijn de jonge blaadjes lekker in een salade en de bloemen als eetbare afwerking.

 de grote pimpernelEen andere plukbloem is te vinden vanaf mei tot augustus langs zonnige plaatsen met matig voedselrijke tot vochtige ondergrond, nl. de Pimpernel (Sanguisorba). Het is een plantje met een opvallende bloei en is in de natuur te vinden in twee soorten: de kleine pimpernel (bolvormig groen bloemenhoofd met daarop roospaarse bloemetjes) en de grote pimpernel (wijnrode aren). Het kruid staat bekend om zijn geneeskrachtige werking en als keukenkruid. Sanguisorba verwijst ook naar de bloedstelpende krachten dat het kruid heeft. Zelfs in het verleden van de mensheid aten soldaten deze plant om inwendige en uitwendige bloedingen tegen te gaan.

Naast de bloemen beginnen ook de struiken terug te bloeien. Een bekende soort binnen deze groep is de meidoorn (Crataegus monogyna). Zoals de naam doet vermoeden, laat deze doornige heester zich op zijn mooist zien tijdens mei. Dan verschijnt er over de struik een witte bloemenpracht die ook nog eens sterk en heerlijk geurend is. De bloesems kunnen gebruikt worden als decoratie van salades, nagerechten of drankjes. Ook verwerkt in sorbets, siroop of andere culinaire gerechten is deze aromatische bloesem lekker.


Andere kruiden die deze maand groeien en zich toe lenen om te plukken zijn o.a.:

 • Het herderstasje: de gekookte bladeren smaken naar kool.
 • Jonge scheuten van de fijnspar: boordevol vitamine C, gebruikt in thee of vers en vormen een bron van hydratie.
 • De grote en kleine brandnetel: een geneeskrachtig medicijn, gekend sinds de prehistorie.
 • Het duizendblad: vanaf mei en juni ontstaan er eetbare bloemknoppen, te gebruiken als snoepjes.

Homemade vlierbloesemchampagne in juni

In juni staan de vlierstruiken terug overal in bloei: parken, bossen en zelfs tuinen. De bloesems hebben een diep zoete bloemengeur, niet te verwarren met de lijsterbesbloesem. Deze lijkt op de vlierbloesem maar heeft niet zoals de vlierstruik een aangename geur.

Pluk de witte vitaminerijke schermbloemen wanneer ze vol stuifmeel zitten. Haal vliegjes of andere vuiltjes van de bloemen met de hand of door eens goed te schudden, maar zeker niet door te wassen! Door veel te plukken, gaat de vlier sneller groeien. Laat wat bloesems hangen aan de struik voor de vlierbessensiroop in de nazomer.

Vlierbloesemchampagne

Vlierbloesemchampagne zelf maken

Benodigdheden:

 • 10 vlierbloesemschermen
 • 1 liter water
 • 1 citroen
 • 150 gram suiker (naar smaak)
 • 1 grote fles

De bereiding:

 1. Maak de bloesems met de hand schoon en knip de groene stelen weg.
 2. Breng alle ingrediënten samen in een grote pan en pers één citroen bij het mengsel. Roer alles goed door elkaar en laat 24 uur trekken.
 3. Zeef de vlierbloesemlimonade en schenk in flessen met een beugeldop.
 4. Zorg ervoor dat de flessen niet volledig gevuld zijn (1/3 tot 2/3 limonade) zodat de bubbels straks kunnen vrijkomen.
 5. De spontane gisting heeft nu een tweetal weken nodig voor het klaar is om te drinken. Plaats de flessen op een donkere plaats en open regelmatig zodat het koolzuur kan ontsnappen.
#5884Melissa

Auteur: Melissa
Tuin- en landschapsarchitecte

Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).