menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zondag 14 juli 2024

Balkon: groen, sfeervol en duurzaam

groen in de stadAls we van alle balkons, groot en klein, groene oases zouden maken, dan maken we van steden een groene, leefbare wereld. Maar wat kun je allemaal met een balkon? Uit onderzoek blijkt dat natuur helpt om gezonder te blijven. Hoe meer groen in de directe omgeving, hoe langer de levensduur, hoe minder stress, etc. En het goede nieuws is, dat zelfs een klein beetje groen al helpt!

Van binnen naar buiten

Een van de belangrijkste elementen van een balkon zijn de meubels. Een balkon is een verlengde van de woonkamer, richt deze daarom in dezelfde stijl als de woonkamer in. Zo creëer je eenheid en kun je gemakkelijk spullen van binnen naar buiten verplaatsen en andersom.

Groen

Groen in elke ruimte, juist op het balkon! Ook een kleine buitenruimte is makkelijk om te toveren tot een groen paradijs waar je kunt genieten van bloemen, planten en waar je je eigen groenten kunt verbouwen.

Behalve dat groen goed is voor de gezondheid van de mens, verbetert groen in de stad het milieu en zorgt het ook nog eens voor het tegengaan van het verlies aan biodiversiteit. Het vermindert de luchtvervuiling, dempt geluidshinder en zorgt voor verkoeling tijdens warme periodes. Kortom, groen is essentieel voor een klimaatsbestendige en duurzame omgeving.

balkonplanten greening the city

Balkonplanten

Er zijn talloze mogelijkheden om het balkon met planten op te fleuren; speel met verschillende hoogtes, hang plantenbakken aan de reling, laat klimplanten langs de muur groeien en bedenk voor elk seizoen weer een andere beplanting.

Bijen in de stad

Hoewel je ze eerder op het platteland zou verwachten, leven bijen vooral in de stad omdat daar vaak meer voedsel voor ze te vinden is. Door monoculturen in de landbouw is de biodiversiteit in steden vaak groter dan op het platteland. Verwelkom deze zoemers, want wat zou je moestuin en planten zonder bijen moeten? Veel planten zijn afhankelijk van de bestuiving van bijen.

Greening the city

Een veranderend klimaat zorgt ervoor dat het steeds heter zal worden in de stad met meer piekbuien. Daarmee krijgt groen een nog belangrijkere rol. Willen we onze metropolen leefbaar houden, dan zullen we moeten vergroenen: tijd voor het maken van milieuvriendelijke keuzes in ons leefpatroon.

7 voordelen van groen rondom woningen:

  • Groen neemt water op.
  • Groen verlaagt de concetratie fijnstof.
  • Groen heeft het vermogen om verontreinigende stoffen uit de lucht en bodem op te nemen.
  • Groen verhoogt de biodiversiteit.
  • Groen werkt als een geluidsbarrière.
  • Groen vermindert stress, biedt ontspanning en is goed voor de gezondheid en het welzijn van de mens.
  • Groene gevels en daken zorgen voor isolatie tijdens koude en verkoeling tijdens hete zomers.


Uit het boek 'Balkon' door Lotte Coers. In dit boek lees je alle tips over het planten van groen, de aanleg van een mini-moestuin, het creëren van werkruimte, maar ook ideeën voor de inrichting, praktische tips voor het schoonhouden en nog veel meer.


Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).