Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/bonsai_-_groen_in_elke_ruimte

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    maandag 15 augustus 2022

Bonsai - groen in elke ruimte

Bonsai komt uit het Japans en betekent 'boom in pot'.  Een bonsaiboompje wordt kunstmatige klein gehouden, een Ficus van tien jaar oud is als bonsai slechts zo'n 20 cm hoog.

Struiken uit tropische streken zijn geschikt om het hele jaar door als bonsaiboompje in de kamer te staan.  Ze zijn gewend aan een constant warme omgeving, een klimaat zoals je dat in de huiskamer hebt.  Veel soorten die je als bonsaiboompje kunt kopen, moeten echter vooral buiten staan.  Bijvoorbeeld een applboom of een liguster, dit zijn echte tuinplanten.  Zet je zo'n buitenbonsai het hele jaar door binnen, dan gaat het boompje dood.

Regelmatige snoei is essentieel om de bijzonder vorm van het boompje te bebhouden.  Je kunt nieuwe scheuten in de gewenste vorm brengen door er een draad omheen te wikkelen.  Er is veel te vertellen over groeistijlen, snoeien, geschikte potten en schalen, verpotten en bemesten.  Vind je het leuk om een bonsai te verzorgen, verdiep je hier dan eerst in alvorens je start.

Er zijn ook kamerplanten die lijken op bonsaiboompjes, maar het eigenlijk niet zijn.  Ze hebben wel een aparte vorm die aan bonsai doet denken.

van links naar rechts: Ficus microcarpa, Ehretia buxifolia, Ficus retusa

van links naar rechts: Ficus microcarpa, Ehretia buxifolia, Ficus retusa

Chinese vijg (Ficus microcarpa)

Deze sterke kamerplant heeft klein, leerachtig blad met een mooie glans.  Geschikt als binnenbonsai.  Wordt ook als goedkope bonsai op een kronkelige stam van luchtwortels aangeboden als Ficus ginseng.

Verzorging: Warm kweken, niet onder 16°C. Tijdens de groei eens per veertien dagen voeding geven.  Bonsaigrond. Veel licht of halfschaduw.  Geen volle zon. Constant matig vochtig houden.

Carmona fukien-thee (Ehretia buxifolia)

Een binnenbonsai met kleine donkergroene blaadjes en witte stervormige bloemen.  Soms verschijnen er rode besjes.  Geschikt voor alle bonsaistijlen.  Kan 's zomers buiten staan bij minimaal 15°C.

Verzorging: Warm kweken. Tijdens de groei elke veertien dagen bonsaimest geven.  Een hoge luchtvochtigheid is gewenst, zet de plant boven een schaal met water maar zonder dat de wortels in het water staan.  Bonsaigrond. Veel licht, geen volle zon. Constant matig vocht houden.

Chinese vijg (Ficus retusa)

Deze soort lijkt erg op de bekende Ficus benjamina, de blaadjes staan echter nog dichter op elkaar.  Heel mooi als kamerbonsai.

Verzorging: Warm kweken. Niet onder de 16°C. Tijdens de groei eens per veertien dagen voeding geven. Bonsaigrond. Veel licht, geen volle zon. Constant matig vochtig houden.

links Polyscias, rechts Serissa

links Polyscias, rechts Serissa

Aralia (Polyscias)

Bijna rond blad aan dikke stammen.  'Fabian' is een sterke vorm met zeer donkergroen blad. 'Roble' en 'Ming' hebben fijn blad, deze vormen zijn wat zwakker. Geen echte bonsai, voor het verzorgen van Polyscias heb je wel groene vingers nodig.

Verzorging: Matig warm tot warm kweken, minimaal 15°C. In de winter koeler en droger. In de lente en zomer elke veertien dagen bemesten.  Een hogte luchtvochtigheid is gewenst en regelmatig sproeien. Bonsaigrond. Veel licht tot halfschaduw, geen felle zon. Constant vocht houden met zacht (regen)water.

Serissa (Serissa)

Van dit struikje kan een prachtige bonsai worden gevormd. Serissa foetida heeft klein blad, het meest geschikt als bonsai.  Bij Serissa japonica is het blad wat groter. Serissa variegata heeft witbont blad. Kan in de zomer buiten staan.

Verzorging: Matig warm tot warm kweken. In de winter bij voorkeur droger en koeler, minimumtemperatuur 12°C. In de zomer elke veertien dagen voeding geven. Hoge luchtvochtigheid is gewenst, regelmatig sproeien. Bonsaigrond. Veel licht maar geen felle zon. Matig vochtig houden.

Meer weten of ver groen in elke ruimte? Lees er alles over in het boek Groen in elke ruimte door Modeste Herwig


#5714
Terug naar boven icoon