menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    dinsdag 23 april 2024

Na de bloei: soorten bessen en vruchten

Sommige mensen worden weemoedig van de herfst.. De dagen worden korter, het waait en regent. De zomer is definitief voorbij. In de tuin zijn verspreid wat bloemen te zien maar je moet steeds beter zoeken…
Toch zijn het niet alleen de bloemen die sierwaarde hebben. Laat je vrolijk maken door de mooie bessen en vruchten die de herfst te bieden heeft.

De kardinaalsmuts (Euonymus) heeft vele verschijningsvormen. Dikwijls zie je de Euonymus alatus toegepast. Misschien minder bekend maar zeker zo fraai is Euonymus grandiflorus: de bessen zijn groot en weelderig en het blad kleurt dieprood. Deze kardinaalsmuts is, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Euonymus europaeus, niet aantrekkelijk voor rupsen.

kardinaalsmuts Euonymus
kardinaalsmuts of Euonymus

Callicarpa bodinieri var. giraldii bloeit in de zomer. De bloemetjes zijn heel klein en onopvallend. In het najaar verschijnen de bessen. Deze zijn weliswaar ook vrij klein maar des te opvallender. Ze zitten in dichte trossen bijeen en zijn lila van kleur. Ze glanzen je tegemoet. De struik doet haar naam eer aan. Letterlijk heeft zij namelijk “Mooie vruchten”.

Callicarpa bodinieri var. giraldii
Callicarpa bodinieri var. giraldii


De lijsterbes is als besdrager zeker bekend. En prachtig zijn ze, de lijsterbessen met rode bessen. Minder bekend is, dat de lijsterbes een geslacht vormt waar ook bomen met gele (Sorbus “Joseph Rock”) en zelfs roze bessen onder vallen. Sorbus hupehensis “Rosea” kan op den duur een hoge boom worden. Het blad is aantrekkelijk grijsblauw.

Sorbus hopehensis rosea of lijsterbes
Sorbus hopehensis rosea of lijsterbes

Viburnum nudum heeft mooie witte bloemen in het late voorjaar. Spectaculair zijn de bessen in het najaar. Ze verkleuren van roze naar blauw. In een tros zitten bessen met verschillende kleuren en dat levert een bijzondere aanblik. De struik groeit niet hard en bereikt uiteindelijk een hoogte van ongeveer anderhalve meter.

Zanthoxylum simulans is een stekelige heester met geurende bladeren. Op de stam vormen zich opvallende uitgroeisels. In de late zomer en de herfst zit de heester vol met bessen die naar peper smaken. De Indianen zouden op deze bessen kauwen om kiespijn te verdrijven.

Crataegus ofwel meidoorn vormt een geslacht van bomen en heesters die mooi bloeien en sierlijke vruchten hebben bij een fraaie herfstkleur. Alles wat je maar wensen kunt. Een van de mooiste is wel Crataegus persimilis “Prunifolia”. Een boompje met glanzende groene bladeren die in het najaar prachtig verkleuren. De bloei valt in de vroege zomer. Dan verschijnen trossen witte bloemen met een roze helmknop. De donkerrode bessen verschijnen in het vroege najaar en blijven lang aan de boom.

Crataegus ofwel meidoorn
Crataegus ofwel meidoorn

Er is zoveel moois te zien in de herfst, je zou niet naar de zomer talen!

Terug naar boven icoon