Van het oude mantra: "verticuteren, bekalken, bemesten" worden alleen de producenten rijker.
Wat gebeurt er wanneer je dat doet?
Verticuteren wordt aanbevolen om het mos weg te halen of te "ontvilten". Dikwijls wordt daarna dan ook nog ijzersulfaat gestrooid om het resterende mos te doden.
Als je verticuteert haal je vooral de humuslaag weg. Dat is de laag van dood materiaal dat het bodemleven afbreekt tot vruchtbare grond. Door dat weg te halen, maak je je grond armer, zowel aan voedingsstoffen, aan bodemleven (die hebben immers veel minder voedsel), aan CO2.
IJzersulfaat doodt bovendien niet alleen je mos, maar ook je bodemleven.
Na het verticuteren heb je gaten in je gazon. Je kan daar nieuw gras zaaien, maar het zal een race worden tegen de onkruidzaden, die daar ook gemakkelijk kunnen ontkiemen en tegen de mossen die daar ruimte en licht vinden om te groeien.
Dikwijls wordt er ook aangeraden om te bekalken om mos tegen te gaan. De ironie wil dat sommige mossen graag een kalkrijke bodem hebben, terwijl gazon net een voorkeur heeft voor lichtzure gronden. Als de bodem te kalkrijk is, kan het gras daardoor voedingsstoffen moeilijker opnemen.
Bemesten dan maar. Maar de meeste meststoffen bevatten maar een fractie van de 60-tal elementen die gezonde grond én je gazon nodig heeft - en die ook in de humuslaag zitten die je weghaalt door te verticuteren.
Vrijwel alle kunstmeststoffen zijn anorganische zouten. Ook die zijn ronduit slecht voor je bodemleven, en in droge periodes ook voor je planten.
Volgens de Bodemkundige Dienst van België is ruim 70% van de tuinen in Vlaanderen overbemest en overbekalkt.
Waarom bemesten of bekalken zonder eerst te meten of het nodig is?
Als je mulcht i.p.v. maait , als je een of twee keer per jaar wat compost uitstrooit, als je de herfstbladeren laat liggen - ja, al dan niet versnippert, ook op je gazon - dan verzorg je je bodemleven, verbeter je de structuur van je bodem en zorg je ervoor dat je gazon alles heeft om gezond te groeien.
Wat links om kritisch te lezen:
*
https://data.secureserver.be/hosting/pcs/publicaties.nsf/webopen/4D939EF8ED1D9011C125863A004A6CA1/$File/STUDIEDAG_201210_01_AE.pdf
*
https://biosolutions.bio/kunstmest/
*
https://vilt.be/nl/nieuws/vlaamse-tuinen-niet-te-verwaarlozen-in-koolstofverhaal
*
https://www.plantenplagen.nl/siertuin/verticuteren-beter-van-niet/
*
https://www.knack.be/nieuws/milieu/natuur/te-veel-fosfor-in-tuinen-het-vlaamse-gazon-is-overbemest/
*
https://www.deboomdokter.be/blog/bomen-en-boomgaard/bladeren-van-bomen-laten-liggen-of-opruimen/