menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zaterdag 15 juni 2024

Tuintip - Toverhazelaar

hammamelis in bloei

De prachtige Hamamelis (Toverhazelaar) is door zijn vroege bloei en najaarskleuren een prachtige verschijning in de winter. Sommige cultivars verspreiden zelfs een heerlijke geur tijdens de bloei. De Hamamelis houdt van vochtige, doch niet te natte grond. Ideaal voor in borders, of het gazon van kleinere tuinen. 

Tuinieren begin februari

Januari was een wispelturige maand. Soms een heel natte, soms een redelijk zachte tuinmaand waarin we vooral binnenshuis genoten en ons bezighielden met het maken van tuinplannen en zaaischema’s. Nieuwe tuinplannen dienen goed te worden voorbereid om bij de aanvang van de werken alles vlot te laten verlopen. In februari, bij zachte temperaturen, kunnen wij nog steeds van alles aan- en verplanten.  Een belangrijk gegeven bij de aanplant van nieuwe soorten moeten we natuurlijk rekening houden met enkele belangrijke factoren waaronder: zon of schaduw!

Je moet eerst en vooral je tuin goed kennen. Het heeft geen zin om schaduwminnende planten in volle zon te zetten en omgekeerd dus moet er een grondige studie gemaakt worden van de tuin en de aan te planten zones. Probeer te weten te komen waar en wanneer de zon welke plaats bereikt en hou er steeds rekening mee dat deze situatie verandert naarmate planten en bomen groeien en dus op die manier voor meer schaduw zorgen. Grijp dus tijdig in bij gewijzigde tuinsituaties!
Goede lectuur en goed opzoekingswerk is een goede voorbereiding en deze maand is een uitgelezen periode om een aantal zaken op te zoeken en voor te bereiden indien je nieuwe tuinplannen hebt gemaakt.

Zaai een zaadje

Wat de moestuin betreft gaan we uiteraard volop op zoek naar een nieuw assortiment zaden en nieuwe uitdagingen voor het komende moestuinjaar. Volgende maand kunnen we reeds beginnen zaaien onder glas! Volop voorbereiden is nu aan de orde. Bekijk alvast ons nieuw zaden assortiment.

eenjarige zaden kopen

Het is misschien ook het moment om een nieuwe minikas aan te schaffen voor op de vensterbank of het balkon zodat je straks tomaten, aubergines en pepers kan opkweken. Heb je druivelaars in de moestuin of tegen een zuidelijke gevel dan dienen die komende week zeker gesnoeid te worden omdat de planten anders gaan bloeden (vocht verliezen uit snijwonden). 

Maak er ook een gewoonte van om telkens op het einde van de maand een klein weerbericht voor jezelf te schrijven zodat je jaar na jaar kan vergelijken. Controleer verder de winterbescherming van planten zoals artisjok en vijgen. Haal de bedekking weg bij droog en zacht weer zodat alles even kan verluchten.

Wie molt daar in mijn tuin?

mollen in de tuinAls de temperatuur even wat zachter wordt, zoals in het tweede deel van deze januarimaand, valt het het direct op dat één van onze inheemse zoogdieren bijzonder actief wordt. Ik ben vriend van vele zoogdieren dus ook van… de mol! Dit bijzondere dier kan met gemak 12 tot 15 meter gangen graven op één uur tijd. Op jaarbasis betekent dit het omhoog drukken van zo een 3000 kilogram aarde.

Dit solitaire dier leeft meestal alleen in een territorium. In de januarimaand starten de dieren met het bouwen van de kraamkamers op een diepte van om en bij de 120 cm. Dit is één van de redenen waarom de molshopen deze maand groter lijken dan anders. Een andere reden is dat de mollen dieper moeten graven omdat de bodem, of te koud, of te vochtig is.
Mannetjes verlaten hun trouwe stek in maart – april om op zoek te gaan naar vrouwtjes. In deze periode zullen we dus ook meer activiteit waarnemen. Ook rond eind juni, wanneer de jongen het moedernest verlaten kan onze tuin opeens van beeld kan veranderen.

We kunnen deze dieren preventief bestrijden door het planten van sterk geurende gewassen of door het aanbrengen van een anti-mollengaas. Je kan de mol verjagen of afschrikken met geurmiddelen of geluid. Gehoor- en reukzin zijn namelijk uiterst goed ontwikkeld bij dit nagenoeg blinde zoogdier. Ajuin of knoflook en motten- of mollenballen kunnen in de veel gebruikte gangen worden aangebracht. Geurmiddelen dien je onmiddellijk toe te passen vanaf de eerste molshoop. Indien de mol zijn netwerk danig in jouw tuin heeft uitgebreid missen geurmiddelen hun effect volkomen. Ook geluid kan helpen. De fluitende wind in een flessenhals kan de mol op afstand houden en sommige elektronische apparaten missen hun doel niet. Verder kunnen we de diertjes uiteraard ook dood of levend vangen. Levend vangen doe je bijvoorbeeld door een emmer onder een veelgebruikte gang in te graven zodat de mol er niets vermoedend in valt. Uiteraard dienen we de opstelling goed af te dekken zodat noch licht, noch wind een spelbreker vormen.
Met een spade of mollenklem kan je de dieren doden. Het vereist echter enig geduld en techniek om deze ondergrondse diertjes te vangen. Een klem moet steeds voldoende diep in een veelgebruikte gang worden geplaatst en bovendien moet ze zijn afgesteld om het dier direct te doden.

molshopen verwijderenMolshopen duw je best zo snel mogelijk terug naar beneden waarna je de aarde die te veel is gelijkmatig over het gazon verspreid. 
Uiteraard sluiten we dit af met een positieve noot. Emelten en engerlingen staan, naast regenwormen, boven op het menu van onze blinde vriend. Ze eten ook slakken en beluchten onze grond, bovendien zorgen zijn ook voor een natuurlijke vorm van drainage.
Tegenover de visuele overlast staan dus ook enkele positieve kanten van dit zijdezachte zoogdier.

‘Maakt de mol veel hopen, dan zal de regen lopen!’

Terug naar boven icoon