menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    maandag 17 juni 2024

Een tuin die ook hondvriendelijk is?

Net als wij helpen onze harige viervoeters graag mee in de tuin, tot ergernis van sommige baasjes. Lekker gezellig een put graven, en nog liefst dieper dan het baasje? Dat moet toch wel echt helpen zijn, denkt hij dan. Helaas heeft de hond geen flauw benul dat hij zijn baasje extra werk heeft bezorgd…

Gelukkig hebben wij enkele tips die ervoor zorgen dat hond en baas vredig kunnen samenleven in de tuin. Een tuin waarin jouw hond zich vrij kan bewegen, zonder veel schade te maken in beplante bloemenborders en je rustig kan tuinklussen.

tips voor een hondvriendelijke tuin

Een plek om te spelen en te slapen

Wat van groot belang is voor de hond, is voldoende plaats om te spelen en te slapen. Zorg dus voor een groot oppervlak gras waar hij kan rennen en zich uitleven, maar waar er ook plaats is om te rusten in de schaduw. Borders plaats je hiervoor best aan de zijkanten van de tuin zodat er een groter oppervlak “vrije speelruimte” beschikbaar is en het minder verleidelijk wordt om de bloemperken te vernielen. Het geeft ook de mogelijkheid om samen met het baasje spelletjes te spelen met de frisbee en apporteerspeelgoed. Zorg voor een sterk speel- & sport gazon dat zeker tegen een stootje kan.

Het is evenzeer belangrijk om naast een plekje uit de schaduw, een beschutte plaats tegen regen en wind te hebben. Plaats daar een drinkbak met water waar de hond kan bijtanken na het spelen. Door magnetisch gesteente toe te voegen aan het drinkwater, hou je het gras groen en vermijd je gele urineplekken. Het nitraatgehalte van de urine wordt verlaagd, waardoor er geen verbranding op planten of gazon kan komen. Deze stenen zijn een 100% natuurlijk product en hebben een lange nawerking.

tuin beschermen voor je hond

Een plek om te ontdekken

Maar een hond zou een hond niet zijn als hij geen kattenkwaad zou uitsteken. Hoewel het meeste gedrag van honden kan afgeleerd worden blijft graven bij velen een probleem. Daarom kan een aparte graafplek voor de hond een oplossing zijn. Een oude zandbak of een badje, op veilige afstand van het terras, kan hiervoor perfect dienst doen. Probeer de hond te belonen wanneer hij daar graaft en niet in de bloem- of plantenborders. Ook kleinere paadjes door de beplanting wekt hun nieuwsgierigheid op om ze te verkennen. Of maak er achteraan de tuin met struiken door ze voldoende uit elkaar te plaatsen. De hond zal er zijn eigen "geheime" paden maken en zorgt ervoor dat hij zich niet snel gaat vervelen.

Leg voldoende interessante spullen in de tuin zodat de hond bij dode momenten, geen kwaad kan aanrichten aan tuindecoratie, borders, de afsluiting of planten. Hondenspeeltjes, kauwbeentjes, een oude bal… er zijn voldoende zaken die jouw hond kunnen bekoren. Vermijd zoveel mogelijk rondslingerend tuingereedschap of kabels waar de hond kan op kauwen of zich aan bezeren. Berg ze veilig op in een tuinhuis of garage, op een hoogte waar de hond niet aan kan.


Verboden terrein

graven in de tuin vermijdenDe moestuin

De moestuinier is meestal niet zo blij als de hond rondloopt en zijn behoefte doet tussen en op de groenten. Een oplossing hiervoor is het gebruik van verhoogde bedden of een afgesloten groentetuin. Voorzie als alternatief een vaste plaats in de tuin waar de hond zijn behoefte mag doen.

Bestrijdingsmiddelen

Uiteraard zorg je er ook voor dat, wanneer bepaalde bestrijdingsmiddelen ingezet worden, de hond daar enige tijd niet bij kan. Een beter en veel veiliger alternatief voor hond als tuin zijn uiteraard biologische alternatieven. Slakken bijvoorbeeld kunnen met chemische middelen bestreden worden, maar het gebruik van biervallen is veiliger. Die zijn minstens even doeltreffend maar wel veilig.

Er zijn ook enkele planten die je beter niet in de tuin haalt, vanwege hun giftige eigenschappen.
Taxus is zo’n plant die bij de meeste tuineigenaars wel is gekend, maar daarnaast zijn er andere soorten zoals levensboom, kardinaalsmuts, goudenregen, monnikskap, lelietje-van-dalen, … Ook in huis zijn er een aantal kamerplanten gevaarlijk met huisdieren. Welke kamerplanten diervriendelijk zijn, ontdek je hier.

#4091Melissa

Auteur: Melissa
Tuin- en landschapsarchitecte

Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).