menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    dinsdag 19 maart 2024

Herontdek je natuurinstinct

Bos - rewilding

Hoe lang kunnen en willen we nog lijdzaam blijven toekijken op de lawine van obesitas, diabetes, kanker, depressie, stress, burn- en bore-outs en meer van dat alles, die over ons heen boldert!? Hoe is het zover kunnen komen dat slaaptekort, tandbederf, haaruitval, rugproblemen, voet- en knieblessures, energietekort als het nieuwe normaal worden beschouwd?
Bewust of onbewust beseffen we dat het hoog tijd is om de handen uit de mouwen te steken en het anders aan te pakken. We zetten hier en daar schuchtere stappen en een deel van onze recreatie doen we in 'de natuur'. Maar de levensstijl grondig onder de loep nemen en onszelf kritische vragen durven stellen over ons samenlevingsmodel, dat lijkt nog een brug te ver.

Rewilding is een levensstijl

Jager-verzamelaarlevensstijl bestaat altijd uit verschillende aspecten, schakels die met elkaar verbonden zijn en die ieder op zich belangrijk zijn. Haal er één schakel tussenuit en het is geen uitgebalanceerd geheel meer.
Rewilding, soms vertaald als 'verwildering', is een vrij recent woord dat staat voor een vorm van natuurbehoud waarbij men de natuur voor zichzelf laat zorgen. De bedoeling is om via natuurlijke processen de beschadigde ecosystemen op het land en in de zee te herstellen. Dit is in een gebetonneerde Benelux uiteraard geen sinecure. De discussies over hoe we dit al dan niet moeten aanpakken, wat kan en wat niet, lopen soms hoog op.

Zonder de juiste mindset raak je geen meter verder. Bekijk je huidige leven en de maatschappij waarin je functioneert vanuit een rewildingperspectief. Als je door een wei loopt, bekijk dan alles wat je niet kent (dikwijls alles behalve gras) als vervelend onkruid. Misschien zit er wel iets eetbaars tussen.

Voeding

Vuur stokenVoeding is de grote stap richting rewilding. Wat je in je mond steekt, is immers iets heel intiems. Iedereen heeft een eigen smaak, voorkeur en mening wanneer het over eten gaat. Het is niet voor niets dat boekenwinkels vandaag wel kookboekwinkels lijken, en dat veel koks elke dag meer nadruk leggen op kwaliteitsvolle natuurproducten. Er is een enorme drang naar natuurlijke producten en gezonde voeding. Alleen hebben opgelegde voedingsdriehoeken en dure studies er een zootje van gemaakt. We zien door de bomen het bos niet meer.

Wilde eetbare planten zijn voedzamer dan geteelde planten omdat ze langere wortels ontwikkelen om op zoek te gaan naar voedingsstoffen vanuit de grond. Ze groeien langzaam, volgens hun eigen groeiritme en hebben dus voldoende tijd om zich te ontwikkelen. Daarom is hun structuur harder en zijn ze minder vatbaar voor ziektes en insecten. 
Gcultiveerde planten daarentegen zijn afhankelijk van hulp van buitenaf: voeding, pesticiden, water,... Ze hoeven geen moeite te doen om voor zichzelf te zorgen, ze ontwikkelen korte wortels, maken minder bioactieve substanties aan en zijn zwakkere planten met minder voedings- en heilzame stoffen.


Natuurlijk bewegen

Vroeger was bewegen van levensbelang. Vandaag is het, zo geloven we toch, optioneel! Natuurlijk bewegen kun je overal en altijd. Een natuurlijke omgeving leent zich om vanzelfsprekende redenen uitstekend tot een dergelijke work-out. Sluipen, kruipen springen, klimmen en hangen werkt zeer reconnecterend in een bos vol zuurstof. En... het kan vrijwel overal. De tendens om speeltuinen en - plaatsen avontuurlijker te maken, gebruikmakend van natuurlijke materialen, kunnen wij alleen maar toejuichen. Ze stimuleren natuurlijke bewegingen bij kinderen, maar ook voor volwassenen vormen ze een prima hindernissenparcours.

Blootsvoets stappen

Volgens sommige studies helpt het lopen op blote voeten om je lichaam beter in balans te brengen. Je kunt beter aarden en raakt eventuele elektrische lading kwijt die je gedurende de dag opbouwt. Stress, slaapproblemen en stemmingswisselingen zouden verminderen als je regelmatig op blote voeten loopt.

Rewilden... ook op kantoor

Hoe aardig de collega's en de boss ook zijn: het kantoor is niet bepaald de gezondste plek voor lichaam en geest. Onze lichamen zijn nooit ontworpen om urenlang per dag op een stoel te zitten, constante werkstress te ondergaan, fastfood in onze mond te stoppen terwijl we naar een scherm blijven kijken, kunstmatige lucht vol microben in te ademen en aan kunstlicht te worden blootgesteld. Laten we eens kijken wat rewilding kan doen om deze kunstmatige omgeving, waarin je een grootdeel van je tijd besteedt, te verbeteren.

  • Vraag of maak een standing desk.
  • Zet een plant op je bureau.
  • Omring jezelf met afbeeldingen van de natuur.
  • Laat de zon schijnen.
  • Airconditioning en verwarming vermijden.
  • Siësta en meditatie.
  • Computerverlichting.
  • Voeding.
  • Beweging.

Lees het volledige boek 'Rewilding' door Bert Poffé en Kiki Nárdiz. 

Terug naar boven icoon