menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zondag 14 juli 2024

Exotisch tuinieren in een exotische tuin


Exotische tuin met zwartkop of Aenoium
Exotische tuin met zwartkop of Aenoium

Ook de exotische tuin evolueert mee met de seizoenen. Zij het dat in de beschutting van de stadstuin het intreden van de winter pas erg laat op gang komt. Laat planten u helpen om het zomergevoel nog even vast te houden. Dwergpalm en olijf tonen zich daar onovertroffen meesters in. Andere sfeermakers helpen om de koudste dagen van het jaar veilig door te komen. Zij trekken zich terug in hun diepste binnenste en bereiden zich voor om u volgend jaar opnieuw een zuiders paradijs in eigen tuin te bezorgen.

Aeonium arboreum

De Aeonium toont zich sterk. In de zomer kan hij zelfs de meest zonnige en warme plek in uw tuin aan. Het stoort hem zelfs niet dat hij eens verwaarloosd wordt. Hij heeft altijd wel een voorraadje water in zijn bladeren opgeslagen om uw verlofperiode te overleven. ’s Winters wil hij vorstvrij overwinteren. Dat mag zelfs in uw huiskamer. Zij het dat hij daar niet aan een heuse rustperiode toekomt en mogelijk wat spichtig gaat doorgroeien. Donkerbladige Aeonium ‘Atropurpureum’ of ‘Zwartkop’ wil in de winter wel eens verbleken. Hij heeft nood aan veel licht om zijn mooie donkere kleur te behouden.

Dwergpalm, chamaerops humilis

Met de Chamaerops haalt u een heuse palmboom in de tuin. Deze palm is inheems in zuidelijk Europa. Na verloop van jaren kan de plant uitgroeien tot een hoogte van meer dan drie meter. Hij investeert daarbij niet in één enkele opgaande stam, maar vertakt zich graag laag aan zijn basis. De stammen zijn van onder tot boven dicht bezet met rafelige vezels en resten van bladstelen. Het versterkt net zijn exotisch karakter. Om korte stammetjes volop tot hun recht te laten komen, zet u een nog jonge plant best in een pot of kuip zodat ze op ooghoogte komen. Later kunt u de dwergpalm uitplanten in volle grond.

Chamaerops humilis of dwergpalm in de exotische tuin
Chamaerops humilis of dwergpalm in de exotische tuin

Sterjasmijn, trachelospermum jasminoides

Gegarandeerd dat u nog zal opkijken naar uw sterjasmijn. Ze werkt zich op aan elke plantensteun of tegen een pergola en laat zien dat ze een ervaren klimmer is. Ook in bloeirijkdom toont ze zich een meester. Vanaf mei tot september is ze overdekt met kleine witte bloempjes die uw tuin vullen met een heerlijke jasmijngeur zoals u die kent van uw meest zonnige vakantie.

Acanthus

De Grieken maakten de Acanthus wereldberoemd. Het patroon van hun Korinthische zuilen was geïnspireerd op de prachtige bladeren van deze vaste plant. Het is een stevige groeier die graag zijn bladeren breed uitspreid. Uit het hart van de plant priemen in juni – juli bloemaren omhoog. De A. spinosa blijft daarbij wat lager dan de ongeveer één meter hoge A. mollis, maar klopt die dan in diepte van insnijding en bijgevolg ver? jnd voorkomen van de bladeren. Acanthus heeft in de zomer veel vocht nodig. Krijgt hij dat niet, dan gaat zijn blad pruilend slaphangen. In regel sterft deze plant ’s winters bovengronds af. Vorig jaar wist hij zich in beschutte tuinen echter te handhaven als wintergroene plant.

Olijf, olea europaea

Geef een nog jonge olijfboom de ruimte en hij groeit uit tot een boompje ideaal om zon te ?lteren in een klein stadstuintje. De onderkant van zijn kruin laat opkijken tegen mooi zilvergrijze blaadjes. Die blijven het jaarrond aan de plant. Duikt de temperatuur ’s winters onder het vriespunt dan weet de olijf dat in regel te overleven. Tenminste als zijn plantplek goed gedraineerd is en hij niet echt bloot staat aan koude wind.

olijf of Olea europaea
Een plant die het altijd goed doet in de exotische tuin: olijf of Olea europaea

Een oud, geknot exemplaar houd je beter in bak of pot. Laat deze eeuweling maar voor sfeer zorgen op een terras of daktuin. s’ Winters verkiest hij een onverwarmde serre of wintertuin. Als het even moet kunnen deze oude exemplaren ook buiten overwinteren, maar dan wel in een tegen de ergste wind beschermd hoekje.

Magnolia grandiflora

Geef deze Magnolia een warme en zonnige plek en u mag met hem doen wat u wil: laten uitgroeien tot een ruim bemeten solitairboom of als leiplant tegen een muur aantrekken. In tegenstelling tot andere Magnolia’s houdt de grandi? ora het jaarrond zijn bladeren. Ze zijn leerachtig, aan de bovenzijde groen en aan de onderzijde roodbruin gekleurd. Ze vormen een prima achtergrond voor de grote roomwitte bloemen die in het midden van de zomer de naam van de plant alle eer aan doen. Ze zijn namelijk meer dan een dessertbord groot.


Siergrassen

Overblijvende siergrassen zijn erg dankbare tuinplanten. U hoeft ze maar één maand per jaar te missen; bij de overgang van februari naar maart, wanneer u hun oude loof afsnijdt bij het opruimen van uw plantenborders. Snel erna zijn ze al opnieuw paraat met frisse kleurtjes en werken ze zich omhoog volgens groeivermogen eigen aan hun soort en variëteit. Vanaf dan investeren ze in hun bloemen of zeggen we beter aren, pluimen en trosjes. Die bloeiwijze blijft uw siergras trouw tot na de winter. In de herfst ‘vangen’ ze extra schoonheid. Dauw en rijm maken hen tot heus plantaardige juweeltjes. Onder de siergrassen nemen de Miscanthussoorten een prominente plaats in. Zij steken met kop en schouders boven de meeste soortgenoten uit. In hoogte wel te verstaan. Deschampsia en Pennisteum tonen zich een meester in het vullen van ruimte zonder daarbij te woekeren. Calamagrostis en Molinia ‘Karl Foester’ zijn dan weer absolute solitairplanten die pronken met hoog boven de pol uitstekende bloempluimen.

De lampenpoetser of Callistemon
De lampenpoetser of Callistemon kan prachtig bloeien

Lampenpoetser, callistemon

Van juni tot juli bloeit de lampenpoetser met aarvormige bloemen waarvan vooral de stuifmeeldraden opvallen. Ze staan als flessenborstels rond de jonge takuiteinden. De tak zelf blijft in lengte toenemen, tijdens en na de bloei. De zaaddozen die de bloemen achterlaten worden daarbij deels opgenomen in het takhout. Deze lampenpoetser heeft een duidelijke voorkeur voor zure grond en het meest zonnige plekje in uw tuin. Groeit hij erg onstuimig, aarzel dan niet na de bloei te snoeien. Zo prikkelt u de plant tot vertakken en zorgt u voor een nog rijkere bloei het volgende jaar. Jonge planten zijn erg vorstgevoelig. Oudere exemplaren zijn dat minder. Ze kunnen op een beschutte plek buiten overwinteren.

Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).