menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    maandag 15 juli 2024

Maak een bijzonder grafstuk voor Allerheiligen

steekschuimDe maand november starten we elk jaar met het herdenken van de doden. De eerste november is het feest van alle heiligen oftewel Allerheiligen. Op deze dag bezoeken we overleden familie en vrienden op het kerkhof en worden de grafstenen versierd met bloemstukken. Maak zelf een bijzonder grafstuk om een dierbare overledene te herdenken.

Benodigdheden:

  • Oasis Florette
  • bloemen naar keuze: lisianthus, leeuwenbek, aster, chrysanten, ...
  • groene bladvulling: eucalyptus, eikenblad, Photinia Red Robin, myrte, lentisco, leucothoe ...
  • Werk eventueel af met groen van coniferen
  • watervaste tape
  • Scherp mes

Werkwijze:

bloemstuk in steekschuimHaal het steekschuim uit de houder en dompel hem onder in een emmer met water. Laat het steekschuim volzuigen met water tot hij naar de bodem zinkt en plaats hem terug in de houder. Start onderaan de houder met het bladgroen. Zorg rondom rond voor een dichte groene laag zodat de houder onderaan niet meer zichtbaar is.

Snij in tussentijd de bloemen en takken op lengte. Doe dit met een scherp mes zodat de uiteinden niet geplet worden. Snij schuin in de stengel om een lange fijne punt te verkrijgen. Zo kan de plant beter en langer water opnemen en wordt het prikken in het steekschuim eenvoudig. Verwijder het teveel aan bladeren onderaan de steel.

Als eerste wordt de vormgeving van het bloemstuk bepaald. De bloemen zullen in een halve cirkel rond het steekschuim geplaatst worden. Doe dit door met één soort bladgroen de eerste lijnen uit te zetten in de hoogte, de zijkant en waar het middelpunt zich zal bevinden. Let hierbij op dat de steel mee in het bloemstuk verwerkt wordt. 


Prik nu de grote bloemen in het steekschuim en werk af met de kleintjes. Speel met verschillende groottes en kleuren zodat het boeket speelser wordt. Zorg eventueel voor diepte door aan één zijde een hogere soort te voorzien met extra bladeren. 

Verdeel nu het groen tussen de bloemen en vul op waar nodig. Zorg er steeds voor de ronde vorm intakt blijft. Pas desnoods aan waar nodig. 

Tip:

Het grafstuk kan ook aan één zijde verlengd worden door aan de kant van de steel bladgroen te voorzien met een langere steel. Zo lijkt het sierstuk op een fijne punt te lopen. 

Voorzie rondom rond de houder met steekschuim een watervaste tape nadat het schuim gedrenkt werd in water. Dit zorgt voor extra stevigheid van het boeket.

Allerheiligen - 1 november

#5807Melissa

Auteur: Melissa
Tuin- en landschapsarchitecte

Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).