menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    donderdag 28 maart 2024

De zomerbollen zijn terug!

Terwijl de lentebloeiende bloembollen zoals krokussen, narcissen en tulpen stilaan ontluiken, wordt het tijd om na te denken over welke zomerbollen we in onze tuin willen planten. Vanaf maart/april of van zodra de kans op nachtvorst voorbij is mogen ze de grond in. Zo kunnen we in de zomer van hun bloemenpracht genieten. Soorten zoals Dahlia’s, Crocosmia en Gladiolen passen uitstekend bij vaste planten, siergrassen en éénjarige zomerbloeiers in de border. Daarnaast zijn ze vaak ook mooi als solitaire planten in bloembakken. Het resultaat loont altijd de moeite!

In tegenstelling tot lentebloeiers die in het najaar worden geplant, kunnen zomerbollen niet tegen koude temperaturen. De meeste soorten zijn afkomstig uit subtropische gebieden en zijn niet winterhard. Daarom planten we ze in het voorjaar. Kies een zonnige standplaats en plant ze in groepjes bijeen als je ze ook als snijbloem wilt gebruiken. Dan valt het minder op als je er één tussenuit haalt. Plant ze in een goed gedraineerde grond om te voorkomen dat ze rotten en plant verschillende soorten om een leuke variatie te krijgen.

Gevel met stokrozen

Soorten zomerbollen

Er zijn veel verschillende soorten zomerbloeiende bloembollen beschikbaar in diverse kleuren, vormen, geuren, groottes en bloeiperioden. Ze dragen bij aan de biodiversiteit in onze omgeving en zijn goed voor bijen, vlinders en andere insecten in onze tuin. Je kan dus nooit te veel bloembollen planten! We geven je enkele tips.

  • Canna, ook wel bloemriet genaamd is een prachtige plant met grote bladeren die in verschillende kleuren beschikbaar is. De bloemen kunnen rood, roze, geel, oranje of wit getint zijn. De plant doet je wegdromen naar tropische vakantiebestemmingen, ze houdt dan ook van een zonnige standplaats. Plant Canna in de border, maar ze is op haar mooist als solitair in een bloempot op het terras of balkon. Vanaf augustus tot oktober siert ze de tuin.

  • Crocosmia of montbretia komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika. Er bestaan honderden cultivars met gele, oranje of rode trompetvormige bloemen die ook zeer geschikt zijn als snijbloem. De plant wordt zo’n 60 à 70 cm hoog en heeft zwaardvormige bladeren. Crocosmia is mooi in combinatie met vaste planten en Dahlia’s. De bollen zijn redelijk winterhard, mits het afdekken met bladeren of mulch. In vochtige gronden kunnen ze toch beter gerooid worden. Bloembollenmandjes zijn hiervoor zeer handig!

  • Dahlia's zijn uitbundige planten met een royale bloei. Zowel in potten als in de border tussen vaste planten verdienen ze een plek. Er zijn steeds meer varianten en kleurenmixen beschikbaar met leuke vormen. Het zijn dankbare zomerbloeiers die maandenlang plezier geven. Het is bovendien een uitstekende snijbloem die lang houdbaar is! Dahlia's kunnen niet tegen vorst maar je kan ze eventueel voortrekken door ze in maart in potten te planten en weg te zetten op een vorstvrije plek. Houd de grond matig vochtig. Na de IJsheiligen mogen ze dan de tuin in!

  • Agapanthus of Afrikaanse lelie groeit in opgaande stengels met grote blauwe of witte bloemschermen. Je kan ze planten vanaf april t.e.m. mei en worden zo’n 90 cm groot. Het is een sierlijke plant met grote lancetvormige bladeren. De plant houdt heel erg van de zon en is bijzonder geschikt als kuipplant voor op het terras of balkon. Zorg altijd voor een goede drainage. Laat de plant op een vorstvrije plaats overwinteren.

    Bletilla striata - Agapanthus

  • Alcea of stokroos zie je vaak langs de gevel of aan een tuinschutting. Het is een hoog groeiende plant uit de kaasjeskruidfamilie die meer dan 2 meter hoog kan worden. De plant heeft een sterke steel waarlangs talrijke prachtige bloemen staan. Stokrozen zijn tweejarige planten die zichzelf vaak uitzaaien. Plant ze in april/mei op een zonnige maar beschutte plaats in de tuin, op een voedzame bodem.

  • Anemone coronaria bloeit in diverse tinten roze, paars en blauw. De bloemen bestaan uit satijnen bloemblaadjes met een zwart hart omringd door een krans van donkere meeldraden. Het is een makkelijke plant en een uitstekende snijbloem. Vanaf maart mogen ze al geplant worden. Voor het planten leg je de knolletjes best een paar uur in lauw water om ze nieuw leven in te blazen. Bewater ook goed na het planten. Ze groeien uitstekend in een vruchtbare, waterdoorlatende grond maar staan ook mooi in een plantenbak. 

  • Bletilla striataaardorchidee of Japanse orchis, is een moerasplant met zwaardvormige bladeren. Van juni tot juli verschijnen fraaie, paarse bloemen die zo’n 35 cm hoog worden. De bloemen hebben een drielobbige onderlip waarbij de onderste geelwitte strepen heeft. Plant ze op een plek met lichte schaduw in een vochtige, goed doorlatende, vruchtbare grond. Deze tuinorchis prefereert een vochtige grond maar is toch ook vrij droogtetolerant. Bletilla is redelijk winterhard maar stelt een beschermende mulchlaag wel op prijs.

  • Eucomis bicolor, ananasplant of kuiflelie komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika. Aan de decoratieve, donkergroene stengels die paars gespikkeld zijn, groeien bloeiwijzen die iets weg hebben van een ananas met een schattig kuifje aan de top. De bloemen zijn groenwit met een paars randje. Kan vanaf maart t.e.m. mei geplant worden en bloeit in juli/augustus. Ook na de bloei is de plant heel sierlijk. Een echte eyecatcher in de tuin!

  • Lupinus is een spectaculaire plant die best wel wat meer aandacht verdient! Ze bloeit langdurig met stevige stengels waaraan talrijke vlinderbloemen in bloemaren groeien. De bladeren zijn handvormig en op zich al heel decoratief, zeker als de regendruppels erop blijven liggen. De frisse en opvallende kleuren geven een kleuraccent aan de border. Insecten zullen de bloemen zeer waarderen. Geef ze een plek in de zon tot halfschaduw.

  • Gladiolen zijn verkrijgbaar in een mix van kleuren. Het is een prachtige snijbloem en een zeer rijkbloeiende tuinplant. Ze verdient zeker een plaatsje in de border. Gladiolen kunnen tot wel anderhalve meter hoog worden. Planten kan vanaf april en de bloeitijd loopt van juli tot september. Op een plek in de zon zal ze uitbundig bloeien met een stevige stengel. Ondanks dat kunnen hoge stengels toch best ondersteund worden om te voorkomen dat ze afbreken. Combineer ze met lelies en vaste planten in de border. Houd de grond steeds vochtig in perioden van droogte.

    Gladiolen - stokrozen
  • Lilium: lelies zijn vooral als snijbloem gekend en minder als tuinplant. Maar de exotisch getinte bloemen kunnen ook perfect in de border aangeplant worden! De trompetvormige bloemen bloeien uitbundig en verspreiden bovendien een heerlijk parfum. Door verschillende soorten in de tuin te planten, kan je maandenlang genieten van hun glamour, van begin juni tot eind september. Plant lelies in groepjes van minimum 5 bollen bijeen. De flinke hoeveelheid bloemen zorgt voor een schitterend wow-effect.

  • Ranunculus of ranonkel kent zijn oorsprong in Midden-Azië. De plant heeft goed gevulde schotelvormige bloemen die het mooist zijn als ze in groep worden aangeplant. Voor plantenbakken gebruik je bij voorkeur laagbloeiende soorten. Ze gedijen het best op een zonnige plaats beschermd tegen de wind want de holle stengels breken snel af. Ranonkels zijn niet winterhard en moeten op een vorstvrije plaats bewaard worden. Wil je ze gebruiken in een boeket, snijd de bloemen dan pas af als de knoppen al kleur laten zien, dan gaan ze goed open.

  • Sparaxis of zigeunerbloem is een mengsel van vrolijk gekleurde bloemen met een geel hart. De bladeren zijn lancetvormig en de bloem trechtervormig. De bloemen staan aan lange onvertakte bloemstengels. Ze kunnen vanaf maart geplant worden en bloeien van juni tot augustus. Het is ook een heel dankbare snijbloem.

  • Zantedeschia, Cala of aronskelk kan zowel binnen als buiten geplant worden. De plant heeft mooie bladeren en zacht geurende aronskelkachtige bloemen die bestaan uit een bloemschede rondom een gele bloeikolf. Ze komt op in het voorjaar en sterft af in de herfst, het volgend jaar loopt ze weer opnieuw uit. Aronskelk houdt van een lichtrijke plek maar heeft een hekel aan direct zonlicht. Houd de grond licht vochtig.

Bloembollen bestellen

Het is interessant om nu al je bloembollen te bestellen maar wacht nog even om ze in de grond te steken. Je kan ze perfect bewaren op een koele en donkere plaats in de verpakking of in wat turfgrond. Plant de bollen niet te diep in de tuin want ze hebben warmte nodig om te kunnen groeien. Het plantgat moet ongeveer dubbel zo diep zijn als de bloembol zelf. Als je veel bollen moet planten is een bollenplanter een ideaal hulpmiddel!

De meeste zomerbollen zijn niet vorstbestendig en moeten vorstvrij worden bewaard tijdens de winter. Haal na de bloei de bollen uit de grond en zorg dat ze niet uitdrogen. Een kistje met turfstrooisel is ideaal om ze te laten overwinteren. Maar bepaalde soorten hebben genoeg aan een beschermend dekentje van bladeren of ander organisch materiaal en kunnen dus in de grond blijven zitten. 

Neem een kijkje in onze webshop onder de rubriek zomerbloeiers en plantgoed voor ons volledige assortiment.

#5511Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon