menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Wintersnoei of zomersnoei

Ga naar meest recente reactie

Roeliee

Roeliee

Hallo iedereen,

Korte vraag...wanneer ga je bij snoeien van een appelboom over van de wintersnoei naar de zomersnoei. Ik lees op het internet dat wintersnoei gebeurt bij jonge appelbomen, de wintersnoei bij oude. Maar wanneer wordt een appelboom dus als "oud" gezien?

Groetjes,
Roeliee
maandag 12 februari 2024 - 13:34
Tuinprins

Tuinprins

Als ze 10 tot 15 jaar oud zijn.

Overigens kun je jonge appelbomen ook in de zomer snoeien. Alleen kunnen er dan appels aanhangen en dan is men geneigd bepaalde takken niet te snoeien vanwege de appels. Wintersnoei geeft in de regel een sterke groeireactie en dat is bij jonge bomen soms wel gewenst, bij oudere bomen meestal niet.

Gegroet, de tuinprins
maandag 12 februari 2024 - 15:52
Roeliee

Roeliee

Oke bedankt tuinprins! Neemt de productiviteit van fruitbomen vanaf een bepaalde leeftijd ook af? Valt hier wat aan te doen door middel van snoei bijvoorbeeld? Of plant je beter nieuwe jonge exemplaren?
maandag 12 februari 2024 - 19:48
Tuinprins

Tuinprins

Ja, na verloop van tijd neemt de productiviteit af maar dat is vermoedelijk ook afhankelijk van het ras en op welke onderstam de boom staat.

Die 'pittoreske' oude perenbomen die op internet worden aangeboden zijn perenbomen die hun beste tijd hebben gehad en door de teler zijn gerooid omdat ze onvoldoende peren geven. Vroeger werden die gebruikt als stookhout, tegenwoordig weten slimme ondernemers er nog flink wat geld van te vangen.

Gegroet, de tuinprins
dinsdag 13 februari 2024 - 12:28
Roeliee

Roeliee

Het is niet zozeer om oude bomen aan te planten. Waar ik werk staan een tiental oude fruitbomen die lange tijd niet gesnoeid zijn. De opbrengst viel vorig jaar dik tegen... of was het gewoon een slecht jaar?
woensdag 14 februari 2024 - 13:14

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon