Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Hallo, ik zou graag weten wat ik best aankoop :een fruitpers (in inox voor 2 of 5 kg :100 tot 150 euro)of een sapcentrifuge.wat zou het verschil zijn? ik heb laatst 10 kg frambozen door neteldoek laten druipen,maar ik vind dat er dan nog veel sap in de pulp achterblijft.ik wou er het laatste sap uitknijpen met de hand maar de (reeds enkele jaren gebruikte )neteldoek scheurde ,en het is ook zo 'n geklieder. een ontsapper heb ik ook al geprobeerd,maar dat vind ik niet goed ,vermits er door de stoom veel water in het sap terecht komt. weet iemand raad? voor een antwoordje hartelijk dank
kijk eens op het internet voor een sappan die zijn heel erg makkeijk (bij de wehk.mp ofzo ) sapcentrifuge verschrikkelijke dingen zijn dat en een hoop rotzooi dat het geeft
Ik heb een sapcentrifuge en vind het een makkelijk ding. Na gebruik onmiddellijk de onderdelen afspoelen en klaar is kees. Doe je dat niet, dan droogt de smurrie op en mag je beginnen prutsen om alles uit de grinder de krijgen. Grinder = dat maalmolentje met scherpe raspmesjes. Heel scherp spul. Ik ben er in ieder geval tevreden over Niet geschikt om smoothies mee te maken! Je hebt enkel sap en geen pulp.
Ik kan er wel geen citrussen mee persen, da's een ander machientje.
Ik heb ze allebei en ben met beide heel erg tevreden.
De sapcentrifuge: vind ik dat je wel een goede moet aanschaffen.... ze verschillen wel erg.. Sommigen maak je heel makkelijk schoon ( zeker als je het meteen na gebruik doet!! )
Om sap uit ( steen) fruit te persen kun je inderdaad een gewone ouderwetse zeef nemen.... hoewel er dan nog vaak veel pulp achterblijft.....
Hoi, ik heb allebei, vind de sappan heel makkelijk omdat het sap ineens in de fles kan en dan lang houdbaar is. De sapcentrifuge is ook wel makkelijk maar wel meer afval dan de pan. Soms kun je meer sap uit fruit halen als je het eerst invriest dat breekt de celwanden dus meer fruit. Nog nooit met bramen geprobeerd dus even uit proberen met een beetje hoor. groetjes phili
Ik had nog een droogzwierder klein model staan uit inox, 3000 tr/min. Je doet de vruchten na het koken, of invriezen in een neteldoek en het resultaat is fantastisch, er blijft alleen nog wat droge pulp over. Het sap komt er uitgestroomd mooi om zien, na de centrifuge giet ik een emmer water in de kuip en alles is gereinigd.
Ik heb mij ook moe gezocht in electrozaken maar allemaal klein spul met messen of raps. Daar kon ik niets mee aanvangen omdat ik mispels centrifugeer met al hun pitten. (na het koken) Daarom ben ik tot mijn systeem overgegaan, ik heb hiermee ook klaar sap zonder fijne deeltjes, wat mooie en lekkere amberkleurige gelei als resultaat geeft, wat in een stomer ook niet het geval is omdat dit een dag duurt en hierdoor het sap bruin geoxideerd is.
Ja dat klopt wel, ik heb veel meer afval met de sapcentrifuge dan op uw manier. Ze gebruiken zo'n centrifuge ook om appels te persen voor wijn, ze doen de pulp dan in een panty, werkt ook makkelijk. groetjes
@Ambrosia, kan je jouw methode nog eens uitleggen in het lang want ik snap het niet goed. Je gebruikt een droogzwierder zoals deze [afbeelding verwijderd niet-https] en verder?
Je moet wel kijken dat je een inoxe kuip hebt want galvanisé en zuur vruchtensap tasten het metaal aan en zal giftig zijn. Indien het uit galvanisé is dan haal je de trommel die altijd in inox is eruit en behandel de kuip met een twee componenten lak, heb ik ook gedaan, dit wordt keihard en glanzend en is geschikt voor voeding ( heb aan de firma een voedingscertificaat gevraagd en gekregen ) Nu doe je zoals anders het zacht gekookte vruchtvlees in een zuivere doek, maar in plaats van het uit te knijpen leg je het mooi uitgespreid in het rond in de trommel, en je houdt na het centrifugeren bijna droge pulp over en als resultaat mooi zuiver sap. Je kan ook invriezen bvb. rabarber zodat de cellen na ontdooien hun sap vrijgeven en eveneens centrifugeren. SUCCES verzekerd.
Ok nu snap ik alles. Moet gewoon zo'n zwierder ergens zien te vinden met een inox kuip. Geen galvanisé. Daarna de kuip behandelen met 2 componenten lak (waar vindt ik dat?) en klaar is kees.
Dat vind je bij iedere verfhandelaar, de witte kleur is het goedkoopst, ook bij firma's die vloeren behandelen, het wordt keihard, men kan er met een heftruck over rijden.
Wie een over een keukenrobot Kenwood-Major beschikt kan zich als hulpstuk een roerzeef met twee zeefstukken aanschaffen (fijn en gewoon). Met de robot vermijdt men natuurlijk het "arbeidsintensieve" aspect van de gewone roerzeef.
Maar bij dit soort toestellen heb je nog altijd sap met veel pulp of vezels wat voor gelei niet in aanmerking komt. Centrifugeren uit een "neteldoek" is volgens mij de enige goede en snelste oplossing omdat het sap ook de kans niet krijgt om te oxideren en dus niet bruin wordt.
Hallo, Ik gebruik altijd de keukenrobot "Kenwood "voor zuivere sappen te maken,ik heb daar de vleesmolen en de sapcentrifuge voor nodig.Die worden aan elkaar gekoppeld,en waar men normaal vlees in doet,doet men de bessen in.De vleesmolen draait de bessen (zelfs met wat steeltjes) door naar een buis waarin een zeefje is (hier wordt het sap verwijderd) en de pulp en pitjes komen er iets verder in vorm van een droge worst uit.Dit gaat zeer snel. Groetjes,Siggy