menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Waarom zoveel mooie planten uit Azi

Ga naar meest recente reactie

ThomasZ

ThomasZ

Iets wat ik mij al een tijdje aan het afvragen ben, hoe komt dat erg veel van de heesters met een mooie bloei, mooie/speciale groeiwijze, mooie herfstverkleuring of andere speciale eigenschappen bijna allemaal uit China of andere Aziatische landen afkomstig zijn?

Ik denk dan bijvoorbeeld aan Cornus kousa, toverhazelaar, allerlei Viburnum soorten, Magnolia, Euonymus alatus, Aralia elata, Hydrangea, Buddleja davidii, Rhododendron, Hibiscus syriacus, Wisteria, Japanse esdoorns, Weigela, Spiraea, Photinia, bamboo, ...

Daartegenover lijkt ons Europese sierplantenaanbod toch wel vrij beperkt. Enige wetenschappelijke verklaring waarom het plantenaanbod uit Azië zoveel meer verscheidenheid lijkt te bieden?
zondag 5 oktober 2014 - 22:29
zuurtje

Zuurtje

Temperatuurverschil?
zondag 5 oktober 2014 - 22:35
ThomasZ

ThomasZ

De meeste planten die ik noem doen het in ons klimaat ook goed dus ik denk niet dat het alleen aan de temperatuur kan liggen?
zondag 5 oktober 2014 - 22:49
leerling

Leerling

Niet direct een antwoord op de waarom-vraag, maar helaas staan veel van die planten op de lijst van invasieve exoten. Planten dus die in geschikte omgevingen gaan woekeren en onze eigen planten in verdrukking brengen. Voor je ze plant, misschien best eens nakijken wat voor schade ze kunnen aanrichten.

Wat je als sieraanbod beschouwt is vrij persoonlijk. En misschien wordt het ook wel gestuurd door tuinliefhebbers die op zoek zijn naar iets exclusiefs.

Zelf hou ik veel van planten als Cymbalaria muralis (muurleeuwenbek), Filipendula ulmaria (moerasspirea), Bellis perennis (madeliefje), Anemone nemorosa (bosanemoon), kaasjeskruid (Malva), Aquilegia vulgaris (wilde akelei), Digitalis purpurea (vingerhoedskruid)... Allemaal plantjes die je niet gauw in tuincentra vindt.

Misschien lijkt het plantenaanbod uit Azië gewoon groter omdat het onze als "gewoontjes" wordt afgedaan en in tuincentra niet wordt aangeboden?
maandag 6 oktober 2014 - 01:44
pplakke

Pplakke

gisteravond was er op nl 2 iets over droogte en bodem erosie.
compost was van groot belang voor die gronden.
zo ging men te werk door eerst bamboe te planten.
die maakt dan humus en dan kwam er weer bos.
omdat die humus het water vast houd.
zo word japanse duizendknoop hier als slecht gezien.
maar sterft wel af en maakt heel veel humus dan.
of het nu een boom of mais is die je wegneemt.
je neemt zo stilaan de mineralen weg en de grond verslechtert.
vroeger stond alles vol bos hier telkens enorm veel blad humus in de herfst.
nu genieten we er nog van maar je kan niet blijven nemen zonder terug te geven.
maandag 6 oktober 2014 - 06:47
RdB

RdB

1. eigen planten zijn gewoontjes (zou een Paardenbloem moeilijk te kweken zijn, men zou er een fortuin voor neerleggen)
2. Azië is ruim 4x zo groot met grote door natuurlijke barieres gescheiden gebieden, geeft meer diversiteit, ook veel klimaatzones (denk alleen maar eens aan Japan)
3. Planten uit de tropen gedijen hier nu eenmaal niet.

Ruud
maandag 6 oktober 2014 - 08:58
leerling

Leerling

@pplakke

zo word japanse duizendknoop hier als slecht gezien.
maar sterft wel af en maakt heel veel humus dan.


'n Beetje bangelijk dat je japanse duizendknoop lijkt te verdedigen. Onlangs vonden we bij het beheer van een stuk natuurgebied nog iemand die dat achter in zijn tuin, vlak tegen dat natuurgebied, had aangeplant. "Omdat dat zo snel dichtgroeide en de rommel onderstopt."

Wikipedia vermeldt:

"De plant wordt door de International Union for Conservation of Nature and Natural Resources (IUCN) vermeld als een van de honderd meest invasieve soorten ter wereld. (...)
De plant is sterk woekerend en, zodra hij ergens gevestigd is, vrijwel onuitroeibaar.
(...)
De plant heeft een enorme groeikracht en is in staat zich te vestigen in droge en natte grond in voedselrijke en voedselarme habitats op zand, klei of veen. Hij verdringt daarbij de andere kruiden en struiken. De Japanse duizendknoop wordt daarom internationaal tot de honderd meest expansieve exoten gerekend. De plant kan door scheuren via de fundering huizen binnengroeien en door asfalt heen breken. Er zijn geen insecten of schimmels die er noemenswaardig van eten (hooguit nectar), waardoor de plant niet in zijn opmars wordt gestuit. Doordat er geen insecten van leven is een ondergroei die door Japanse duizendknoop wordt gedomineerd voor vogels volslagen oninteressant."

(Zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Japanse_duizendknoop)

Misschien ook eens lezen hoe moeilijk het wel is om het te bestrijden:
http://www.hobokensepolder.be/HobokensePolder/JapanseDuizendknoop.html

Het kan zijn dat andere planten in Japan de concurrentie met de japanse duizendknoop aankunnen. Hier is het alleen die plant zelf die profiteert van zijn humus.

Mocht iemand het willen verwijderen: de wortels en stengels niet op de composthoop of het groenafval gooien. Een klein stukje kan een nieuwe plant worden.
maandag 6 oktober 2014 - 09:15
BOSVROUW

BOSVROUW

Ik woon ook op zure grond (bos), en ben ook bezig stilaan alles te vervangen met inlandse bloemen en heesters; Zo heb ik nog maar twee rododendron die dit najaar ook verhuizen! Probeer zoveel mogelijk bloemen en planten te zetten waar vogels en insecten baat bij hebben! Alleen de reuzebalsemien mag blijven,daar dit goed voor de bijtjes is en onze gemeente de groene woestijn (alleen mais verplant) voor de bijen word genoemd! Het is een invasieve exoot, maar met een beetje moeite al 20 jaar binnen de tuin kunnen houden!
Ben ook van plan om de laatste naaldbomen te vervangen door inlandse loofbomen, en hier en daar een jonge naaldboom nieuw aan te planten!
maandag 6 oktober 2014 - 10:46
pplakke

Pplakke

dat bos dat ze lieten zien was eerst puur zand .
bovenlaag was weg door erosie
bamboe was de eerste stap .
nog veel sterker dan duizendknoop .
als er voldoende humus was zijn er bomen geplant.
die bomen nemen het licht weg bamboe gaat dood en rot weg.

op goede grond moet je niet perse humus maken.
maar ging over grond die vroeger gekapt was.
en dan de bovenlaag via overstromingen mee naar zee.
dus de mens vernielde het maar op die manier.
konden ze op bepaalde plaatsen terug herstellen.

in spanje gingen ze iets testen met pistachebomen .
wist je dat ze daar van de eu subsiedies krijgen.
puur om grond om te ploegen.
terwijl er niets groeit omdat het puur zand is.

maandag 6 oktober 2014 - 17:07
Polplastron

Polplastron

Een van de redenen dat hier zoveel Aziatische planten worden aangeplant, ligt vast in het verleden.
Plantenjagers als Robert Fortune, Phillip Franz Von Siebold, Pater David en vele anderen stuurden vanuit Azië heel wat planten naar Europa toe om gedetermineerd te worden. Heel wat van die planten werden in die tijd als exclusief bevonden en kwamen op die manier in de tuinen van de welgestelden terecht. De gewone man hield zich op dat moment nog maar weinig met siertuinen bezig; hier primeerde het nut en de opbrengst immer.

Tegen de tijd dat de gewone mensen ook meer en meer met tuinieren in aanraking kwamen waren heel wat planten zoals Hosta, Pachysandra, Japanse anemonen, Hydrangea, ... al zo'n vertrouwd beeld dat ze gewoon verder werden gebruikt.

Overigens zijn ook heel wat planten uit Zuid-Afrika heel populair om dezelfde reden; hun exotische en exclusieve look maakte hen al snel populair in orangerieën en vandaag de dag houden we ze nogal vaak als kuipplanten.

Inheemse planten kunnen heel interessant zijn, maar worden nog steeds maar al te vaak als nogal gewoontjes bevonden.

Overigens is er ook een stijgend aanbod van planten uit de VS, maar omdat de exploratie en kolonisatie van dit werelddeel pas veel later begon, kwam dit allemaal wat trager op gang.

Ongetwijfeld speelt er wel meer mee dan dit historische gedeelte, maar ik ben er toch van overtuigd dat het een groot deel van de verklaring vormt.

Groeten,

Pol
maandag 6 oktober 2014 - 20:13

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon