Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/tuinvrienden/forum/33/tuinbabbel/28188/moderne-rattenverdelging-en-slakkenkweek

menu
Tuinadvies
0

Moderne rattenverdelging en slakkenkweek

Ga naar meest recente reactie

Ouwepee

Het verhaal klinkt ongelooflijk, maar het gebeurt echt hoor:

Op een bepaald moment zie je ergens onder een haag een gaatje in de grond, en ja het blijkt van een rat te zijn.
Na eerst je moderne meningen zoals "Ach, die arme beestjes toch!", te hebben laten varen, ga je ze bestrijden. Dat ben je zelfs min of meer wettelijk verplicht.
Ok, noteer van nu af aan: "Nieuwe Generatie Ratten en Muizengif" van het supergespecialiseerd bedrijfje "Edialux". Aan het pakket worden nog enige superlatieven toegevoegd, zoals: STORM !, STORM® BB,super krachtig, Super efficiënt, enz. enz.
Het zou zeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeer veilig zijn, want geen echt gif, maar een soort bloedverdunner die de ratjes naar de keel grijpt. Het kost wel stukken van mensen, maar zonder dat je het gevraagd hebt, krijg je heel wat meer.
Als echte plant en dierenvriend hou je natuurlijk van slakken, en waar je dan meedogenloos zou optreden tegen ratten, wil je dit natuurlijk wel goedmaken met de natuur door de slakken een plezier te doen. Want wat ratten niet vreten aan jonge plantjes kunnen je tuinslakken misschien nog op, nadat ze je superdure rattenverdelgmiddel binnen hebben.
In de gebruiksaanwijzing wordt namelijk aangeraden om bvb met enkele brokjes te beginnen, en verdwijnen ze, dan leg je er telkens maar meer en meer. Niemand zal je aanraden om met een zaklamp in de duisternis eens te gaan kijken, want dan komt de grote consternatie.
De ganse slakkenwereld uit je omgeving vreet dat rattengedoe op, alvorens de ratten een kans krijgen. Slakken blijken er totaal geen last van te hebben, maar niet geklaagd. Want wellicht heeft het bedrijf Edialux de oplossing:
Op het rattengedoe (dat dus niet giftig is, want och arme die diertjes) strooi je gewoon het slakkengif van hetzelfde of een ander bedrijf. Iedereen moet toch leven nietwaar? Niet enkel de ratjes en slakjes maar ook de bedrijven die er middeltjes tegen/voor maken.
De egels die normaal de slakken zouden opeten, zijn spijtig genoeg aan het rattengedoe (niet giftig!) dat voornoemde lieten liggen, overleden.
Graag jullie advies en raad. Want wat zal ik nu nog bovenop de €22,8 (1,2kg rattenbloed-verdunner) en de €12,00 (slakken-zachtinslaper) kopen?
Dank voor alle suggesties, en deze url ook maar even, zowel naar de kleinhandel als naar de fabrikant.

dinsdag 1 september 2009 - 02:12

Pieter

Hoi,
Rattenvergif is bijna steeds bloedverdunnend en een antistollingsmiddel voor bloed. Zeer giftig voor alle zoogdieren, inclusief de gebruiker.
Dit gezegd zijnde is er bij de meeste gemeentes wel rattengif te verkrijgen in de vorm van ingepoederde graankorrels, gratis of voor een zacht prijsje. Aan die graankorrels komen de slakken in principe niet.
dinsdag 1 september 2009 - 09:30

LauraK

Even een kleine zijsprong: bij toeval kwam ik er twee weken geleden achter dat je
slakken heel erg goed kan vangen met... nat karton! Ik had een kartonnen doos
uit elkaar gehaald, en even in de tuin gelegd, met het plan deze bij het oud papier
in de schuur te leggen. Drukdrukdruk, dus karton vergeten, en 's nachts ging het
regenen. De volgende dag pakte ik het (natte) karton op, en tot mijn verbazing
zaten er aan de onderkant wel veertig slakken op. Misschien is het voor jou ook
een oplossing om in ieder geval de slakken bij de rattenkorrels weg te houden: nat
karton (plat) op de grond leggen in de buurt van de korrels, en de slakken zullen
niet talen naar die korrels. Wat je daarna met de slakken doet, laat ik aan je eigen
beleefdheid over...

Groeten van Laura.
dinsdag 1 september 2009 - 11:13

Ouwepee

Tot heden geen enkele oplosssing voor het feit dat er dus duur rattenvergif in de handel is, dat rustig door slakken wordt weggevreten, alvorens de ratten kans hebben.
Toen ik het kocht, wist ik het bestaan niet af van het gratis gedoe van de gemeente, maar ik kocht het en wenste het eerst op te gebruiken. Nu schrijft men in de handleiding, dat je zolang het gedoe verdwijnt moet blijven nieuw leggen.
Kartonnetjes rond het slakkengif is superorigineel maar de slakken eten wel eerst het rattenvergif en gaan daarna schuilen onder gelijk welke vochtige toestand, of dat nu afval, bladeren, plastic of karton is.
Wellicht is er hier ook een misverstand, want ik vroeg geen hulp of raad, de vermelde suggesties wist ik al lang.
Ik wou enkel anderen erop wijzen dat dit nieuw gedoe gewoon weggesmeten geld is. Overigens de fabrikant en verkopers ook! Moderne wijsneuzerij noem ik het gewoon. Dan wordt er nog dik geld voor gevraagd ook.
Degene die hier afkomt met smoesje over 1,2 kg is wel wat overdreven voor 1 rat, die heeft waarschijnlijk zijn verstand verloren.
Jongens, jongens! (de meisjes ook natuurlijk)
dinsdag 1 september 2009 - 12:53

Pieter

Een andere opmerking is dat het er natuurlijk van afhangt waar je ratten hebt. Wij hebben in het verleden jarenlang ratten gehad onder de betonvloer van het tuinhuis. Wij legden het rattenvergif gewoonweg in het tuinhuis zelf en de ratten aten dat met veel plezier op. Slakken komen niet in het tuinhuis. In ons geval had dat nieuwe, dure wondermiddel ongetwijfeld wél efficiënt geweest.
Met dat gratis rattenvergif van de gemeente zijn we er uiteindelijk wel van verlost geraakt.
Als ik me niet vergis raden ze toch steeds aan om rattenvergif op een droge plaats te leggen? Heeft vooral met het niet verliezen van de activiteit te maken, maar heeft dus ook wel een 'bijwerking' op de bereikbaarheid voor slakken.
Willy, als dat 'rattenvergif' therapeutisch wordt toegepast als bloedverdunner, is dat toch een bewijs dat het ook voor de mens actief is. Natuurlijk heeft alles met dosering te maken. Ook voor ratten. ratten moeten dan ook voldoende eten van het gif eer een dodelijke concentratie wordt bereikt.

dinsdag 1 september 2009 - 13:24

Uvacrispa

Even als opmerking: de egel is een beschermde diersoort en een zeer nuttig dier in het verdelgen van slakken

Anderzijds moet je met giftige en gevaarlijke producten steeds zorgvuldig worden omgesprongen. Normaal zou er een handleiding bij de het rattengif moeten zitten hoe je het moet toepassen. Vrij uitstrooien is hierbij normaal niet aangewezen vanwege net de risicos.

Ik vermoed dat het hier om een zwarte rat gaat. Je zou dan de ouderwetse zevenslaper kunnen bovenhalen, of gewoon een simpele rattenval plaatsen. Zoals een lezer al aangaf, ze etebn graag graan en wat vergiftigde graankorrels voeren tot je merkt dat ze niet meer verdwijnen is dan de beste oplossing. Als je een rattengang hebt, gaat het meestal ook om meerdere dieren!

Succes met de bestrijding en denk om de egels... er sneuvelen er al genoeg op onze wegen...
donderdag 3 september 2009 - 21:12

Ouwepee

Ik vind het wel een klucht dat jullie niet begrijpen dat ik hier niet naar allerlei goede raad zoek ivm het verdelgen van ratten en het beschermen van egels, enz.
Ik wilde gewoon aantonen dat gerenommeerde bedrijven met supergesofistikeerde en zogezegd doordachte dingen afkomen, terwijl de vroegere zaken in feite goed werkten.
In het eerste berichtje werd duidelijk bedrijf en product genoemd. Mensen die dan hier afkomen over het feit of er al of niet een handleiding bij was....

Daar gaat dit over en niet over allerlei erbij gesleurde niet relevante dingen. Zelf ben ik ook honkvast maar om die regel te bevestigen ga ik soms wel eens vreemd.... Op die manier krijg je inderdaad een massa irelevante bladvulling. Het onderwerp zelf wordt daarbij angstvallig vermeden, want daarover spreken schijnt wel godslastering of taboe te zijn.
Het bedrijf in kwestie schreef ik ook aan, met hetzelfde resultaat, geen antwoord. Dat kreeg ik hier ook nog steeds niet.
Dat is in feite het verontrustende.
donderdag 3 september 2009 - 22:00

Rita1960

't ja, 't is zoals Parodias al zei: "oude wijn in nieuwe zakken"maar tig keer duurder
het zijn wel de inhoudstoffen die het doen en niet de verpakking.
en ook nu geldt nog steeds: "rattengif, droog afdekken met een zware plaat o.i.d. zodat er geen andere dieren bij kunnen komen".
Het belangrijkste is echter wel dat de dieren die hieraan dood gegaan zijn niet door andere dieren gevreten worden, want dan krijg je het DDT effect..

Beter is het om gelijk aan de muizenvallen, rattenvallen te gebruiken En daarnaast al het voedsel voor ratten te verwijderen (gelijk aan de muizen).
Dus zorg voor een schone omgeving, zonder voedselmogelijkheden voor ratten en muizen en het probleem is al behoorlijk gereduceerd.

Katten kunnen in dit geval ook meehelpen ( en die zorgen ook nog eens voor een bloeddruk verlagend effect vanwege hun aaibaarheid)

groetjes,

Rita

Die geen last meer heeft van ratten sinds zo'n 25 jaar geleden, toen de eerste kat z'n entree heeft gedaan op deze woonplek.
zaterdag 5 september 2009 - 20:36

LauraK

Graag jullie advies en raad. Want wat zal ik nu nog bovenop de €22,8 (1,2kg rattenbloed-verdunner) en de €12,00 (slakken-zachtinslaper) kopen?
Dank voor alle suggesties, en deze url ook maar even, zowel naar de kleinhandel als naar de fabrikant.

Raar dat hierop gereageerd wordt met eigen ervaringen en adviezen? Niet direct
een kwestie van verkeerd lezen, maar van verkeerd formuleren!

zaterdag 5 september 2009 - 21:49

Ouwepee

Hallo Laura K,
Je hebt dus ook al wat uitgegeven aan die dingen.
Ondertussen kwam ik dus te weten dat men hier in Mortsel op de werf, gewoon gratis rattenvergif kan krijgen. Zelfs meerdere malen, tot ze weg zijn. Spijtig dus van het goede geld.
Van de fabrikant, die ik ook verwittigde, geen enkel teken van leven.
Welke url bedoelde je in feite, want ik vind dus niets.
Leo
zaterdag 5 september 2009 - 21:54

LauraK

Hallo Leo,

Het citaat dat ik plaatste kwam uit je eigen (eerste) bericht...

Gezien de hoeveelheden slakken- en rattengif zijn die waarschijnlijk beter met
de hele wijk tegelijk aan te schaffen. Pure winst voor de fabrikant, en ook slecht
voor het milieu, want vroeg of laat moeten al die overschotten uit schuurtjes en
anderssoortige bouwsels toch weggegooid worden. Kleinere verpakkingen (met
dito) prijzen zou veel klantvriendelijker zijn.

Groeten van Laura.
zaterdag 5 september 2009 - 22:36

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken