menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Schors onttrekt stikstof aan de grond maar

Ga naar meest recente reactie

maarten_09

Maarten_09

Als je nu regelmatig kippenpoep uitstrooit over de schors, geeft dat toch stikstof? Of onttrekt de schors de stikstof, waardoor de grond daar weinig tot geen effect van ondervindt?
vrijdag 28 maart 2014 - 13:53
leerling

Leerling

'k Snap niet zo best waarom je kippenpoep *over* de schors wil strooien. Lijkt me geen zicht. Het lijkt me beter dat je de bodem eronder eerst bemest (en dat kan met die kippenpoep).
Als je het toch over de schors wil uitstrooien zal de regen er wel voor zorgen dat het terechtkomt waar het nodig is. Wel wat verdunnen. Kippenpoep is behoorlijk zuur en daardoor erg agressief.
zondag 30 maart 2014 - 00:12
Polplastron

Polplastron

De Amerikaanse rozenspecialist Paul Zimmerman beschrijft in zijn boek hoe hij een "dubbele mulch" aanlegt. Hierbij wordt eerst een goede laag compost aangebracht en vervolgens hierboven een mulchlaag met schors of iets dergelijks.

Hierdoor zou de bovenste mulchlaag eventueel stikstof kunnen onttrekken aan de compostlaag. De compostlaag zou immers stikstof afgeven: in dit proces zou dus zowel een deel stikstof naar de bodem gaan als een deel naar de bovenste mulchlaag.

Na een tijd is de compost geheel vergaan of opgenomen door de grond. Ondertussen zal echter de bovenste mulchlaag ook voor een groot deel gecomposteerd zijn. Men kan dan gewoon een nieuwe mulchlaag hierboven aanbrengen.

Althans ... dat is de theorie van Zimmerman. Ik moet zeggen dat ik het wel enigszins logisch vind klinken. Zelf heb ik het echter nog niet geprobeerd.

Groeten,

Pol
zondag 30 maart 2014 - 09:01
WiPe

WiPe

Dat is een manier van werken die meer en meer ingang vindt. In principe gaat het op die manier ook in de natuur: onder de bovenste laag van vers organisch materiaal zit goed verteerd spul dat door de wortels kan opgenomen worden.
Wat dat bemesten betreft: stikstofbemesting bij bomen en struiken zorgt voor een sterkere groei, maar is een van de belangrijkste oorzaken voor allerhande ziekten en aantastingen. Stikstof doet groeien, maar maakt bomen en struiken ziek.
zondag 30 maart 2014 - 10:14
gmtaalm8

Gmtaalm8

Wat Wipe antwoord is juist. Stikstof pompt alle individuele cellen op, waardoor de opperhuid niet meer afsluit. Bacteriën, virussen, schimmels, droogte en sterke temperatuurswisselingen hebben een gemakkelijke toegang tot de plant. Daarnaast worden ze slap en kwetsbaar. Zo kun je sterke planten gevoelig maken voor bijvoorbeeld nachtvorst of meeldauw.
woensdag 9 april 2014 - 10:59
WiPe

WiPe

Waar heb je dat verhaal vandaan? Als de opperhuid niet meer afsluit droogt de plant uit. Ik vrees dat er toch wel een paar hiaten zitten in dat verhaal.
vrijdag 11 april 2014 - 21:24

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon