menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Acer krijgt dorre takken

louise

Louise

Hallo

Ik heb een rodebladige acer palmatum, zeker 10 jaar oud. Altijd ok.
Dit jaar verschijnen er dorre takken. Ik heb die verwijderd, dacht aan de vorst van vorige winter. Nu nieuwe takken zonder blad of verdord blad.
Is er een ziekte onder de acers?
Op voorhand bedankt voor een reactie.
donderdag 19 juli 2012 - 11:25
Tuinman65

Tuinman65

Acer palmatum is gevoelig voor verticillium. Die ziekte kan plots toeslaan.
Je kan proberen aangieten met Sporgon maar de kans op succes is klein.

Leo
donderdag 19 juli 2012 - 21:15
Tuinprins

Tuinprins

Dit lijkt op verwelkingsziekte (verticillium).

De belangrijkste aantasting onder de Japanse esdoorns is de verwelkingsziekte. Dit is een schimmelziekte die via de wortels de plant binnendringt. Soms is de aantasting zo heftig en acuut dat binnen een paar dagen een groot deel van de plant afsterft maar het kan ook een chronische vorm hebben waarbij ieder jaar enkele takken afsterven.

Tegen de verwelkingsziekte is geen effectief bestrijdingsmiddel beschikbaar (ook al wordt er in België soms geadverteerd met een middel dat zou helpen tegen de verwelkingsziekte maar dat is een onzinclaim want niet gebaseerd op onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek. In Nederland zou zo'n claim meteen leiden tot een rechtszaak).

De schimmel die verwelkingsziekte veroorzaakt blijft vele jaren in de grond zitten. Op een plek waar een door verwelkingsziekte aangetaste Japanse esdoorn heeft gestaan moet daarom nooit opnieuw een Japanse esdoorn worden geplant.

Gegroet, de tuinprins
donderdag 19 juli 2012 - 21:18

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon