Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Ik heb vanmiddag de tempratuur gemeten van de composthoop maar die is momenteel 93 graden celcius mag het wel zo warm worden of moet ik hem open gaan gooien ? het is een ingegraven composthoop met zwartzeil erover gelegd want had vorig jaar heel erg veel compost en mijn gewone composthopen met bokashi erdoor zijn rond de 70 gr celcius
Dat is wel een heel hoge temperatuur, maar ga er maar van uit dat dat snel minder wordt. De verantwoordelijke bacteriën zullen ook niet meer zo actief zijn met deze temperatuur. Het zwarte zeil zou ik er nu wel even afhalen. Wat is trouwens Bokashi?
hier lees je er wat meer over ,maar als je via google bokashi zoek is er zat over te vinden en ik ben er zeer tevreden mee heb zelf emmers gemaakt want vond de echte bokashi emmers vrij duur maar omdat ik er toch erg over te spreken ben heb ik toch de echte emmers aangekocht en de emmers werken ook erg goed
Ik heb inmiddels beide links gelezen. En ik weet genoeg. Fermenteren = verrotten zonder zuurstof. Zo staat het er ook. Dat is dus geen composteren en ik verbaas me dat dit zoveel warmte kan afgeven. Want rotten beneden grondniveau, zonder zuurstof, hoe kan daar een verbrandingsreactie ontstaan en tevens alle energie in de "compost" houden. Ik geloof het niet. Ik zal het zeker niet kopen.
de kuil is een gewone composthoop en de andere heb ik wat bokashi toegevoegd bij de gewone compost om het verder te laten composteren ,want kon het op dat moment niet in de tuin verwerken maar van mij hoef je het ook echt niet te kopen hoor ik ben er heel tevreden mee en ieder zijn ding ik doe het gewoon op beide manieren
Heb je nu vergelijkingsmateriaal als je op beide manieren " composteert" ?
Werkt het ene bv sneller dan de andere manier?
Als de temperatuur in een hoop of bak te hoog wordt, en dan bedoel ik hoger dan 70 graden, dan kieper ik er gewoon een paar emmers water bij... maar dat is natuurlijk niet te doen zo ondergronds......
ja heb nu wel vergelijkingsmatriaal in een kuil vind ik het ideaal als je echt veel afval hebt en wordt dus ook heel goed warm in de kuil zit vooral aardappelloof en tomatenloof enn snoeihout van vorig jaar en het voordeel van de kuil is dat je een mooie constante vochtigheid hebt de tempratuur constanter blijft omdat de grond de tempratuur aanneemt in de gewone composthoop gaat het zoals gewoon het altijd gewoon gaat en de bokashi is heel goed ,je ziet dat de planten er echt van opknappen en heel goed groeien ,maar het nadeel is dat ik steeds maar een emmer in de 2 weken heb maar ik ben vorige week begonnen met grote zwarte plastic zakken te vullen met afval van gras enzo en bokashistarter om 2 weken te laten rijpen en dan in te graven maar de bokashi is na het ingraven binnen 2 maanden echt helemaal omgezet in mooie zwarte grond en ik gooi ook wel eens een rijpe bokashi op de compostbak en dan heb ik het idee dat het toch iets sneller composteert in de compostbak
ja ik ben niet snel overtuigt van iets maar die bokashi is toch wel goed
sommige zeggen van niet en sommige zeggen dat het niks uit maakt maar nu het zo warm is geworden denk ik dat de meeste ziektekiemen wel vernietigt zijn