Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Ik had gelezen dat je koffiedik op je composthoop mag doen, en zelfs theezakjes.
Dus even gegoogled wat de "wetenschappelijke" onderbouwing is. De meningen zijn blijkbaar verdeeld. Er zijn sites waar men het gebruik van koffiedik totaal afwijst. Maar er zijn ook voorstanders.
Ik citeer een beetje uit een site die ik gevonden heb (maar omdat ik nog niet genoeg berichtjes gekrabbeld heb, kan ik de link jammer genoeg niet plaatsen)
Algemeen Koffieprut is een uitstekende bodemverbeteraar, voor zowel de korte als de langere termijn. Een kubieke meter koffieprut betekent ca. 440 kg organische stof voor uw (moes-)tuin. Dat is ca. 66%. Als het 15 - 20 cm diep in de aarde wordt verwerkt heeft het direct een wezenlijke toegevoegde waarde als plantvoeding. De prut bevat dermate hoeveelheden magnesium, fosfor, kalium en koper, dat er op een positief effect op de plantgroei mag worden gerekend. Het niveau van de mineralen mangaan, kalk (calcium), ijzer, zink en chloride is heel erg laag, soms niet aanwezig. Deze essentiële mineralen moeten dus van elders komen.
N P K NPK, stikstof, fosfor en kalium - zijn wezenlijke voedingselementen voor planten. Maar niet de enige! Stikstof zorgt o.a. voor goede bladgroei. De prut van Starbucks laat zich als volgt omschrijven: N = 2,28%, P = 0,06% en K = 0,6%
Een kubieke meter koffieprut bevat ca. 5 kg stikstof, waarvan ca. 0,09% in direct beschikbare vorm. De rest is "opgesloten" in de organische stof en moet door micro-organismen voor de planten worden vrijgemaakt. Dus in die zin is koffieprut een langzame meststof.
Zuur Koffieprut is met een pH van 6,2 licht zuur.
U kunt de koffieprut dus rustig op de composthoop gooien, maar ook direct in de tuin verwerken. Tot een verhouding van 25-35%.
Koffieprut gebruikt men al jaren in de pompoenenteelt, met goede resultaten. Op verscheidene Amerikaanse foro omtrent de pompoenen zijn testen te lezen die gehouden zijn met en zonder de koffie. Ook de verschillende boeken die ik in mijn bezit heb raden het aan. Mijn grootste pompoen ooit heb ik laten groeien op een groot gedeelte prut, maar het is in dit geval niet wetenschappelijk bewezen
Op mijn werk heb ik een deal met de Douwe Egberts man, elke dag een kleine 20 kilo aan prut. Kosta kwanta? Helemaal niets. Wel laat ik het een paar maanden fermenteren in de plastic zakken waar ik het in krijg. Schade heb ik er nooit aan onderonden dus ik zeg, doen.
Het enige wat ik zou kunnen aanbrengen tegen koffiegruis is dat de teelt van koffie alles behalve milieuvriendelijk is ... Maar gezien we het toch drinken, kunnen we beter de overschotjes nuttig gebruiken hé!
Hier gaat het koffiegruis tussen de koolplanten en de aronskelken om ze wat minder aantrekkelijk te maken voor de slakken. Verder gaan de filters en overschotjes gewoon mee op de composthoop.
Overigens zet ik soms per ongeluk wel eens teveel koffie. De overschot van de, nog hete, koffie giet ik dan over het hardnekkige onkruid tussen mijn tuinpad. Dat is ook een vorm van hergebruik. Dan zie je meteen hoe schadelijk koffie is want dat onkruid gaat er echt wel aan dood hoor! (Maar dat ligt meer aan de warmte dan aan het feit dat het om koffie gaat, hé! )