menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Likeurrecepten uit eigen tuin

Ga naar meest recente reactie

bakbeest

Bakbeest

ZWARTE BESSENLIKEUR :

Benodigheden: 500 gr zwarte bessen, 250 gr suiker, 3 kruidnagels, 1 st pijpkaneel, 1 fles (0,7 ltr) Brandewijn of Vodka.

Bereiding: Bessen, kruidnagels, kaneel en suiker in de fles doen. Brandewijn of Vodka erbij. Laat minstens 2 maanden in de zon staan. Nu en dan schudden. Filtreer daarna de bessen er uit. Eventueel nog wat suiker erbij indien niet zoet genoeg. 2 theelepels glycerine toevoegen. In de kelder bewaren (hoe langer hoe beter).

zondag 9 oktober 2011 - 20:02
bakbeest

Bakbeest

PEPERMUNT-LIKEUR:
Benodigheden: 50 gr. verse pepermunt- bladeren of 25 gr. gedroogde peper- muntbladeren, 40 cl. alcohol van 80 Vol %, 300 gr. suikersiroop.

Bereiding:: Het aardigst is een likeur te bereiden met een natuurlijke zachtgroene kleur (vergelijk deze met de kleur van Pisang Ambon). Dit kunt u bereiken door verse bladeren te plukken van de pepermuntplant, bij voorkeur vóór de bloei. Et. Marcereer (laten trekken) 50 gr. verse bladeren of anders 25 gr. gedroogde bladeren, een paar dagen in 40 cl. alcohol van 80%. Voeg 300 gr. suikersiroop toe en vul aan met zuiver water tot 1 liter. Je kunt er nog 2 theelepels glycerine aan toe voegen,dan wordt t wat stroperiger

zondag 9 oktober 2011 - 20:06
Lorie

Lorie

Aperitief van wilde kamille:

1l zoete witte wijn + 25 cl brandewijn + 20 hoofdjes kamille + 20 gr gedroogde sinaasappelschillen + stukje gentiaanwortel + 5 kruidnagelen
In bokaal, 2 weken laten staan, liefst langer, kruiden en schil uitzeven en flessen nog s 2 weken laten staan.
Hoe langer je laat staan, hoe beter!
dinsdag 11 oktober 2011 - 20:46
Lorie

Lorie

De sleedoornbessen moeten rijp zijn en dit is normaal gesproken laat oktober, vroeg november wanneer de eerste vorst er overheen gegaan is. Je kan ze ook eerder plukken en enige tijd in de diepvries leggen.

Neem een pot met een brede hals. Prik elke bes apart aan met bijv. een sateprikker. De traditionele manier is om de bessen aan te prikken met een doorn van de sleedoornstruik. Dit is even een tijdrovend karwij, maar zorgt er uiteindelijk voor dat de smaak uit de bes goed in de drank overgaat. De sleedoornbessen hebben namelijk een hele dikke schil.

Vul de pot voor de helft met bessen en vul de pot af met brandewijn (vaak wordt ook jenever of gin gebruikt). Voeg voor elke 500 ml aan drank 100 gram suiker toe. Doe er een kaneelstokje bij en sluit de pot. (Sommige mensen voegen nog kruidnagel en amandel essence toe). Wij doen dat niet, maar probeer het maar eens uit, immers over smaak valt niet de twisten.

De suiker is trouwens essentieel om een goede smaakoverdracht te laten plaatsvinden, dus niet hierop bezuinigen anders komt de smaak niet uit de bes in de drank.

Keer de pot een aantal keer goed om, zodat de suiker goed verdeeld. Zet donker en koel weg. De eerste 2 weken moet de pot dagelijks gekeerd worden, daarna 3 maanden lang wekelijks keren.

De likeur krijgt een diep rode kleur.

Na de 3,5 maand voorzichtig proeven of je hem al lekker vind, zo ja dan kan je het vocht overgieten in een fles en de bessen met kaneel weggooien. Hoewel je van de overgebleven bessen ook jam kan maken.

Sleedoorn is een struik die overweldigend en heel vroeg in het jaar al bloeit
zaterdag 22 oktober 2011 - 23:00
bakbeest

Bakbeest

Deze komt van Daggie:
hier het recept van limoncello
Limoncello is een merknaam
limoncino heet het officeel

Limoncino

benodigheden:
7 grote citroenen biologisch
1 liter alchol 95%
7 ons suiker
1,5 liter water



citroenen schillen ( pas op geen wit van de schil erbij , dan wordt het bitter)
citroenschillen in een glazen pot doen en de alchol erbij doen
pot sluiten en goed schudden
elke dag een paar keer schudden voor 7 dagen
8ste dag water en suiker in een pan verwarmen dat de suiker helemaal oplost (de kook er even over)
suikerwater af laten koelen
alchol door een zeef/kaasdoek bij het water voegen dus een pan van minimaal 2,5 liter gebruiken bij het water koken
HEEL goed roeren en in flessen doen
flessen goed afsluiten
en minimaal en maand nog laten rusten
en zuipen maar

dit is het orginele italiaanse recept
zondag 23 oktober 2011 - 11:40
bakbeest

Bakbeest

Thijm pepermunt likeur.
Ingrediënten :
· 100 g verse tijm(schijnt dat de septemberthijm het meest aromatisch is)
. 10 g pepermunt
· 200 g rietsuiker of kandijsuiker
· ongeveer 5 a 6 dl water
. 1 liter jenever
Bereidingswijze :
Spoel de vers geplukte tijm met veel water,de pepermunt voorzichtig spoelen. Laat de tijm en pepermunt vervolgens tien minuten koken in het water (ongeveer 5 a 6 dl) . Zeef het ingekookte sap en giet over in een andere kookpot, doe er al roerende de suiker bij,tot het geheel is opgelost.Laat alles helemaal afkoelen.
Als alles is agekoeld giet je de jenever er door heen,en giet het over in een schone (anderhalve liter) fles.
Ik gebruik daarvoor lege whiskey flessen.Laat ongeveer 2 maanden staan.
Vanmiddag even geprobeerd,en hij is erg lekker!
vrijdag 28 oktober 2011 - 19:40
bakbeest

Bakbeest

En deze komt van Minouke

1.Schenk de rode wijn in een steelpannetje en voeg de citroen- en sinaasappelpartjes toe. Doe meteen het kaneelstokje, drie kruidnagels en eventueel de steranijs erbij.
2. Verwarm het mengsel op een laag vuur. Blijf ruim onder het kookpunt, want alcohol verdampt bij 80 graden. En voor het echte warme effect moet de alcohol tenslotte behouden blijven.
3. Laat de kruiden en het fruit minimaal 15 minuten in de wijn trekken door het pannetje op een laag vuur te zetten.
4. Zeef de gluhwein en roer er naar smaak suiker door. Knijp ook eventueel wat sinaasappelsap door de wijn.
5. Serveer de wijn warm. Heerlijk met een stukje apfelstrudel

Ingredienten
Voor 300 ml. gluhwein (2 glazen)
•300 ml. rode wijn
•½ citroen, in partjes
•½ sinaasappel, in partjes
•1 kaneelstokje
•3 kruidnagels
•1 steranijs (optioneel)



Wijntip:
Om deze heerlijke ‘gloeiwijn’ te maken heb je een soepele, fruitige niet al te zware rode wijn nodig. Het hoeft geen topwijn te zijn, maar doe ook weer niet te zuinig want dat komt je heerlijke drankje niet ten goede. wijntip: Bodegas Monte la Reina ‘Valdecaz’

maandag 7 november 2011 - 20:38

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon