menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Heeft dit deeg een benaming

Ga naar meest recente reactie

Bowie

Bowie

100gr boter
200gr bloem
(2el yoghurt)
1tl zout
half kopje water

Alles mengen en kneden tot een bal en minstens 1u in de koelkast.


Dit deeg gebruik ik tot nog toe altijd om quiches te maken - als ik geen yoghurt in huis heb laat ik het weg - smaakt even goed

Zou ik van dit soort deeg een zoetere versie kunnen maken voor bv fruittaart of iets dergelijks?
dinsdag 8 december 2009 - 14:16
Matabish

Matabish

ik veronderstel dat jouw recept een hartig brokkeldeeg is.

Zoete versie van brokkeldeeg voor fruittaart e.d.

Ingrediënten:

200gr zelfrijzende bloem - 1 lepel olie - 100gr harde boter - 50gr suiker - 1 pakje vanillesuiker - 1 ei - snuifje zout.

Bereiding:

meng alles tot een bol en leg een nacht in de koelkast. Dit kan je een paar dagen bewaren!
Rol het deeg uit en vul de bakvorm.
Eventueel bedekken met een laagje pasteiroom.
Bak af in een voorverwarmde oven van 180° gedurende 30 minuten.
Laat afkoelen en bedek met fruit...
als je geen pasteiroom gebruikt smeer je eerst een laagje, licht gesuikerde, room op de bodem en dan het fruit.

Je kan ook afdek-gelei kopen om het fruit af te smeren, dat oogt mooi!

Smakelijk!!,
Matabish.
dinsdag 8 december 2009 - 17:03
printemps

Printemps

Hhmmm

Er zit wel veeeeel zout in hé (sorry verkeerd gelezen)


mvg
dinsdag 8 december 2009 - 17:13
printemps

Printemps

@ TuinFairy

Ik ben men notitieboek van de bakkerschool kwijt maar zo maak je geen bladerdeeg hoor(om de verhoudingen te weten)

Er moet tussen de lap deeg boter
Niet in het deeg zelf
Dan uitrollen en dubbelplooien in 3,dit moet je 6 keer doen

mvg

dinsdag 8 december 2009 - 17:26
printemps

Printemps

Er bestaat een ook een snel bladerdeegrecept

Dan doe je de boter in grote vlokken in het deeg
Niet te lang kneden want dan wordt de boter opgenomen en dat is niet de bedoeling
Dan uitrollen,in 3 plooien en maar 3 keer herhalen dit

mvg

Ik moet eens gaan zoeken bij mijn ouders naar mijn boekje
Als dat maar niet hetzelfde lot heeft ondergaan als mijn pralinevormen
(die zijn verloren dus en niemand van mijn zussen weet er iets van)

dinsdag 8 december 2009 - 17:48
Matabish

Matabish

Er zit wel veeeeel zout in hé

een snuifje vind ik niet veel, maar je kan het er ook uit laten natuurlijk.
Alleen krijg je dan zo'n flauwe smaak!
dinsdag 8 december 2009 - 17:53
printemps

Printemps

@ Matabish

Ik weet niet wat me bezielde

Maar ik had verkeerd gelezen,ik dacht een half kopje zout

Vergeef me

mvg
dinsdag 8 december 2009 - 17:55
Matabish

Matabish

[afbeelding verwijderd niet-https] dat had idd. hééééél veel geweest Printemps!
Je was zeker in de war met het eerste recept waar sprake was van een half kopje water ...
Maar het is je allang 'vergeven' hoor, 'k heb er eens goed kunnen mee lachen!

Lachende groetjes,
Matabish.
dinsdag 8 december 2009 - 18:35
hugo

Hugo

lijkt mij een simpel soort korstdeeg,, maar wat die yoghurt daar komt bij doen snap ik niet goed;; als je dit ook wil gebruiken voor fruittaarten of zo gewoon een eitje en 2 lepels suiker bijvoegen, en de gewone bloem vervangen door zelfrijzende, ofwel gist gebruiken,,
je kan dit korstdeeg ook verder gebruiken als bladerdeeg, hiervoor rol je het deeg uit in een rechthoek, leg hierop boter, de helft van het gewicht aan deeg, plooi toe en geef zes toeren van drie (zesmaal uitrollen en in drie plooien) met tussenpozen van 30min,,dit doe je als volgt: als je vier toeren hebt gegeven wikkel je de plak in plastiek en legt ze in de koelkast,, 's anderendaags haal je deze eruit en geef je nog twee toeren van drie,, nu kan je het deeg gebruiken voor je gebak

groetjes
dinsdag 8 december 2009 - 19:04
Matabish

Matabish

yoghurt dient waarschijnlijk om het deeg luchtiger te maken?
dinsdag 8 december 2009 - 19:11
Bowie

Bowie

Dank je wel voor de antwoorden.

De yoghurt?? ook geen flauw idee, het is een recept dat moeder gebruikte, zelf weet ze ook niet waarom het erin is, zoals ik zei, het smaakt even goed zonder.

@ HUGO - maakt het verschil uit of ik voor dit deeg gewone bloem of zeflrijzende bloem gebruik? Tot nog toe heb ik daar eigenlijk nog nooit op gelet.

Afhankelijk van de quichevulling bak ik de quiche even voor, en leg er altijd bonen in zodat de bodem zoveel mogelijk gelijk blijft.

@ Matabish, nog nooit geprobeerd zonder zout, is iets voor de volgende keer - hangt er eigenlijk ook vanaf denk ik wat je als quichevulling gebruikt.

Het is voor mij niet de bedoeling dat je de quichevorm goed doorsmaakt, maar wat er eigenlijk in zit
woensdag 9 december 2009 - 11:07
Matabish

Matabish

Tja Bowie, als je gewone bloem gebruikt, zonder er gist bij te doen, krijg je een steenharde koek.
Als je er bonen in moet leggen om de bodem plat te houden is het zelfrijzende bloem, want die komt altijd wat op.
Mijn recept was voor zoete vulling, maar zonder zout is het vreselijk flauw van smaak!
Dat eet je enkel als je op zoutarm diëet bent! Ik krijg het niet binnen!!

woensdag 9 december 2009 - 12:51

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon