Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Hallo Marcco,
1. Je kan de jonge snijbiet - stengels en blaadjes- rauw eten , in een gemengde sla bv.
(net zoals de blaadjes van de rode biet - je ziet ze tegenwoordig in de zakjes met gemengde
sla in de supermarkt). Daarom kan je ook verschillende keren zaaien. Dat geldt zeker voor
de rode snijbiet, die snel doorschiet.
2. De bladeren van de snijbiet maak je klaar zoals spinazie. De gewassen bladeren op elkaar leggen
en in reepjes snijden. Wat ui / knoflook stoven, de reepjes snijbiet erbovenop, enkele minuten
laten stoven. Fijner hakken indien gewenst, desgewenst wat room (of soyaroom) bijvoegen.
Kruiden volgens eigen smaak.
3. De stengels kun je ( in reepjes gesneden) : stomen, koken of stoven.
Wat zijn zoal mogelijkheden ?
a) Gestoomde (gekookte) snijbiet in een lekker kaassausje ; wees gul met peterselie, basilicum,...
b) Gestoofde snijbietstengels, met ui, knoflook, tomaat, paprika, ....; wees tijdens het stoven gul
met tijm en rozemarijn, na het stoven met peterselie, basilicum, dragon,... Deze combinatie
houdt ook van verse geitenkaas, eventueel spekblokjes,....
c) Gestoofde stengels en bladeren, andere groentjes,eventueel spekblokjes/ vis/ kaas als
vulling voor een quiche ( met een eier- room- (soya gaat ook )mengsel.
d) Gevulde(grote) gestoomde of gekookte bladeren . Je maakt rolletjes met een hartige vulling
bv. van rijst/vlees/paprika/tomaat ... in een lekker sausje. Daarna in de oven .
enz..... florentina
De specialiteit van Nijvel is een snijbietentaart , de "tarte al djote", waarvan de vulling gemaakt is
van bladeren van snijbiet en een streekkaas.
Nijvel loont de moeite om de autosnelweg te verlaten. Er is de heel mooie Romaanse kerk en er
zijn terrasjes waar je een tarte al djote kan eten... met een glaasje wijn erbij ?
Onze kinderen gingen vroeger op "taalvakantie" in Wallonië.
Het gastvrije gezin had een prachtige groententuin met verschillende soorten snijbiet.
Wij kregen een vegetarische spaghetti met snijbiet, tomaten, paprika, bonen, wortelen, ajuintjes,..... lekker gekruid en met verschillende kaassoorten. Heerlijk.
Aangezien ik hier geen snijbiet kan krijgen, maak ik tegenwoordig hetzelfde klaar met chinese kool.
De snijbiet of chinese kool geven volume aan de groentenmix.
Smakelijk
Inderdaad, met Chinese kool kan je ook variëren. Ik houd niet vast aan de traditionele combinaties,
maar ga graag de experimentele toer op.
Het is ook waar dat snijbiet in tuinen in Wallonië frekwenter voorkomt dan in Vlaanderen.
Op biologische markten en in natuurwinkels wordt snijbiet wel aangeboden.
Sommige mensen verwarren snijbiet met packsoy.
mvg , florentina
Nog een suggestie is een groentenpannenkoek met snijbiet.
Bij je pannenkoekenbeslag voeg je wat aangestoofde en gehakte snijbiet . Daar kan ook
gestoofde prei, rauwe peterselie,kervel,dragon,basilicum, raketsla,... bij.
Nog lekkerder maak je het beslag door er gemalen kaas (ook blauwe schimmelkazen) onder te
mengen. Eventueel kunnen er blokjes ham/spek of gemalen noten aan toegevoegd worden.
Op smaak brengen met zout en peper, kerrie,.... . Een geut olijfolie onder het beslag mengen.
De pannenkoeken kunnen geserveerd worden, apart, of gevuld met bv. linzen met kerrie en een
gemengde sla. Ook koud zijn ze lekker en ideaal voor "onderweg".
Nog een tip: met dit beslag maak je probleemloos "groentenwafels" .