menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Snijbiet

Ga naar meest recente reactie

marcco

Marcco

Ik heb voor het eerst snijbiet gezaaid. Heeft hiervoor iemand een lekker recept om klaar te maken?
vrijdag 28 juli 2006 - 13:01
florentina

Florentina

Hallo Marcco,
1. Je kan de jonge snijbiet - stengels en blaadjes- rauw eten , in een gemengde sla bv.
(net zoals de blaadjes van de rode biet - je ziet ze tegenwoordig in de zakjes met gemengde
sla in de supermarkt). Daarom kan je ook verschillende keren zaaien. Dat geldt zeker voor
de rode snijbiet, die snel doorschiet.
2. De bladeren van de snijbiet maak je klaar zoals spinazie. De gewassen bladeren op elkaar leggen
en in reepjes snijden. Wat ui / knoflook stoven, de reepjes snijbiet erbovenop, enkele minuten
laten stoven. Fijner hakken indien gewenst, desgewenst wat room (of soyaroom) bijvoegen.
Kruiden volgens eigen smaak.
3. De stengels kun je ( in reepjes gesneden) : stomen, koken of stoven.
Wat zijn zoal mogelijkheden ?
a) Gestoomde (gekookte) snijbiet in een lekker kaassausje ; wees gul met peterselie, basilicum,...
b) Gestoofde snijbietstengels, met ui, knoflook, tomaat, paprika, ....; wees tijdens het stoven gul
met tijm en rozemarijn, na het stoven met peterselie, basilicum, dragon,... Deze combinatie
houdt ook van verse geitenkaas, eventueel spekblokjes,....
c) Gestoofde stengels en bladeren, andere groentjes,eventueel spekblokjes/ vis/ kaas als
vulling voor een quiche ( met een eier- room- (soya gaat ook )mengsel.
d) Gevulde(grote) gestoomde of gekookte bladeren . Je maakt rolletjes met een hartige vulling
bv. van rijst/vlees/paprika/tomaat ... in een lekker sausje. Daarna in de oven .
enz..... florentina
vrijdag 28 juli 2006 - 16:22
florentina

Florentina


De specialiteit van Nijvel is een snijbietentaart , de "tarte al djote", waarvan de vulling gemaakt is
van bladeren van snijbiet en een streekkaas.

Nijvel loont de moeite om de autosnelweg te verlaten. Er is de heel mooie Romaanse kerk en er
zijn terrasjes waar je een tarte al djote kan eten... met een glaasje wijn erbij ?
vrijdag 28 juli 2006 - 16:44
marcco

Marcco

Beste florentina

We hebben het gerecht, gestoofde snijbiet met ui, tomaten,... en veel kruiden vanavond reeds klaargemaakt. Het was overheerlijk.

Hartelijk bedankt voor de uitvoerige uitleg.

Marcco
vrijdag 28 juli 2006 - 22:10
louise

Louise

Hallo

Onze kinderen gingen vroeger op "taalvakantie" in Wallonië.
Het gastvrije gezin had een prachtige groententuin met verschillende soorten snijbiet.
Wij kregen een vegetarische spaghetti met snijbiet, tomaten, paprika, bonen, wortelen, ajuintjes,..... lekker gekruid en met verschillende kaassoorten. Heerlijk.
Aangezien ik hier geen snijbiet kan krijgen, maak ik tegenwoordig hetzelfde klaar met chinese kool.
De snijbiet of chinese kool geven volume aan de groentenmix.
Smakelijk
zondag 30 juli 2006 - 15:34
florentina

Florentina


Louise,

Inderdaad, met Chinese kool kan je ook variëren. Ik houd niet vast aan de traditionele combinaties,
maar ga graag de experimentele toer op.
Het is ook waar dat snijbiet in tuinen in Wallonië frekwenter voorkomt dan in Vlaanderen.

Op biologische markten en in natuurwinkels wordt snijbiet wel aangeboden.
Sommige mensen verwarren snijbiet met packsoy.
mvg , florentina
zondag 30 juli 2006 - 16:51
florentina

Florentina


Nog een suggestie is een groentenpannenkoek met snijbiet.

Bij je pannenkoekenbeslag voeg je wat aangestoofde en gehakte snijbiet . Daar kan ook
gestoofde prei, rauwe peterselie,kervel,dragon,basilicum, raketsla,... bij.
Nog lekkerder maak je het beslag door er gemalen kaas (ook blauwe schimmelkazen) onder te
mengen. Eventueel kunnen er blokjes ham/spek of gemalen noten aan toegevoegd worden.
Op smaak brengen met zout en peper, kerrie,.... . Een geut olijfolie onder het beslag mengen.

De pannenkoeken kunnen geserveerd worden, apart, of gevuld met bv. linzen met kerrie en een
gemengde sla. Ook koud zijn ze lekker en ideaal voor "onderweg".

Nog een tip: met dit beslag maak je probleemloos "groentenwafels" .

mvg, florentina
maandag 31 juli 2006 - 14:03

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon