menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Schorseneren oogsten

Ga naar meest recente reactie

garfield

Garfield

Ik heb vorig jaar als proef één rijtje schorseneren gezaaid. Ik kende ze niet, maar ze smaken zo lekker en zijn de hele winter te oogsten zonder dat ze bevriezen. Ik ga ze dit jaar zeker weer opnieuw zaaien en heel wat meer. Aangezien de winter dit jaar nogal streng is geweest heb ik vandaag pas voor de tweede keer geoogst. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Ik heb ze net als winterwortels met de schop losgemaakt en daarna uitgetrokken. Maar ze zijn zo lang dat er een groot deel in de grond blijft. Hoe oogst je ze gemakkelijk zonder ze echt helemaal te moeten uitgraven?
dinsdag 23 februari 2010 - 20:39
Mandy

Mandy

Schorseneren hebben net als pastinaken een lengte van wel 30 cm ( of meer ) Ik steek met de schep dan rondom de wortels een gedeelte weg, diep natuurlijk , en dan kan ik ze makkelijk heel uit de grond halen.

Een makkelijker manier zou ik niet weten......
dinsdag 23 februari 2010 - 20:46
Gina

Gina

Van de onderkant ze naar boven duwen

Nee grapje, wij doen het zoals onze overgrootvaders in WO I.
Namelijk loopgraven ernaast maken tot op de worteldiepte.
Dan van de andere kant de schup erin en naar de kant van de loopgraaf duwen en ze eruit trekken, mooie onbeschadigde schorseneren.
dinsdag 23 februari 2010 - 20:53
lentemode

Lentemode

[afbeelding verwijderd niet-https]

Best lekker, hé, dat keukenmeidenverdriet !
Hier is iedereen er gek op.
( niet voortzeggen, 'k heb een schat van een man die het uitdoen en schoonmaken voor zijn rekening neemt. En daar ben ik heel blij om. )

Groetjes,
Mia
woensdag 24 februari 2010 - 14:43
Mandy

Mandy

En Mia, heeft hij dan ook een "fijne" manier om ze er heel uit te krijgen?????



( dat is voor de harde zwoegers onder ons )


woensdag 24 februari 2010 - 16:16
printemps

Printemps

Als je de grond eerst diep los maakt(voor het zaaien) heb je al een beetje minder problemen om ze uit te doen

Goed diep steken met een spitriek gaat ook zeer goed

Wel lekker hé
Maar ik krijg er vaak krampen van (na het eten ervan)
Van het uitdoen krijg ik andere pijnen


mvg
woensdag 24 februari 2010 - 17:16
Mandy

Mandy

Zeker moet je de grond voor schorseneren en pastinaken 2 spades diep spitten, zo'n 40 cm ongeveer en er daarna niet meer overheen lopen zodat de grond niet te vast wordt maar met een spade of riek breken ze toch nog wel vaak af, ( zeker als je erg lange en dikke hebt gegroeid!!)

De grond eromheen of ernaast weg halen lijkt mij de enige optie.........
woensdag 24 februari 2010 - 17:54
Mandy

Mandy

Met schorseneren bedoel je?

Of met pastinaken?? ( die zijn ook echt lekker )

[ moet je nu ff weg- herhaling reanimatie+AED avond- zet het vanavond erop]
woensdag 24 februari 2010 - 18:52
Tjeuke01

Tjeuke01

Wie kent het recept van schorseneren waarbij er geen witte saus wordt gemaakt maar het was iets met azijn of zo.
Mijn moeder maakte vroeger de de schorseneren zo klaar.
Ze smaakte altijd heerlijk.
Hetzelfde gaat ook met gele boontjes.

Tjeu
woensdag 24 februari 2010 - 19:06
Mandy

Mandy

Schorseneren schillen en meteen in een bakje met wat azijn leggen. (tegen verkleuren)
Vervolgens in stukjes van 5 cm snijden, in een pan met wat zout en melk en 20 minuten koken. ipv water kun je ook groentenbouillin gebruiken, is natuurlijk veel lekkerder!!

Dressing maken van 3 eetlepels olijfolie, 4 theelepels gehakte basilicum, 2 eetlepels citroensap en 1 theelepel citroenrasp en 1 theelepel grove mosterd.

Schorseneren afgieten en koud water erover, uit laten lekken.
woensdag 24 februari 2010 - 22:19
Mandy

Mandy

500 gram schorseneren koken in water gedurende 10 minuten. afgieten en uitlekken.
25 gram boter smelten en schorseneren goudbruin bakken.
1 eetlepel honing erbij en roeren tot alles gekarameliseerd is.
Vervolgens 1 dl. sinassap erbij ( blussen)
deksel op de pan en 10 minuten laten smoren.
Dan als laatste wat kervel of dille erover.
woensdag 24 februari 2010 - 22:27
Mandy
woensdag 24 februari 2010 - 22:41
Mandy

Mandy

bietsen????????



Zet je ze niet eens zelf??????



.
woensdag 24 februari 2010 - 23:27
Mandy

Mandy

Dat is het probleem!
Als je van alles wat je wilt zaaien (dure) zakjes vol moet gaan kopen eindig je met veel te veel zaad.
Maar ik wil zoveel uitproberen.......
Dus eigenlijk zou ik aan halve of kwart gevulde zakjes genoeg hebben......

Als ik optel wat ik uitgeef voor de tuin.... schrik ik toch wel.... ondanks mijn tuinbudget.....
donderdag 25 februari 2010 - 00:10
Mandy

Mandy

Die van mij anders wel.....

Moet ook nog eten.......
donderdag 25 februari 2010 - 00:16
Mandy

Mandy


Maar er gaat wel eerst een hoop (geld) de grond in, voordat er iets uitkomt
zoals potgrond/ bakjes/zaden, schep ed......
donderdag 25 februari 2010 - 00:31
Jorg

Jorg

Mooi verwoord batdah, een wensput
donderdag 25 februari 2010 - 10:29
garfield

Garfield

Dank iedereen voor zijn/haar bijdrage. Ik zal dus gewoon beter en dieper moeten graven. De tip om dieper te spitten is natuurlijk ook prima, maar dan moet je van te voren weten waar ze komen. Ze komen trouwens dit jaar op prima losse grond.
De recepten zijn ook welkom, dat gaan we hier ook wel eens proberen. Er zit nog maar voor 1 portie in de grond.
donderdag 25 februari 2010 - 12:32
Rita1960

Rita1960

Hoi Zie deze topic voor het eerst,

mijn oplossing om de schorseneren onbeschadigd uit de grond te krijgen:

Ik zaai ze op hoge ruggen. zo'n 30 cm hoog. dan heb je al een "gat"ernaast en kun je vanuit het gat met de schop gaan spitten..

groetjes,

Rita

zondag 7 maart 2010 - 09:59
garfield

Garfield

De laatste heb ik nu ook geoogst. Eerst een gleuf ernaast en de schop aan de andere kant. Dat is prima gelukt zo. Er is er maar één stuk blijven zitten.
zondag 7 maart 2010 - 10:16

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon