menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Trips schade

Ga naar meest recente reactie

Maxpowa

Maxpowa

Ik heb wat verkleuring op de bladeren bij sommige planten.

Het lijkt verdacht veel op trips, maar ik heb dat zelf nog nooit in het echt gezien, dus had ik graag jullie mening.

[afbeelding verwijderd niet-https]

[afbeelding verwijderd niet-https]

[afbeelding verwijderd niet-https]

Alle kommentaar welkom!

Groeten,
Steven
maandag 7 augustus 2006 - 14:22
JovanDreumel

JovanDreumel

Trips (lijkt op donderbeestje) heeft schavende mondwerktuigen en zullen dus een laagje van het blad schuiven. Daardoor gaan de bladeren een metaalachtige verkleuring geven. Het blad dat op tafel ligt vertoont die verkleuring, maar de andere bladeren hebben gaatjes, zo te zien op de foto, en dat komt bij trips niet gauw voor. Misschien is er nog een andere dader geweest? Te denken valt aan wantsen, die hebben stekende mondwerktuigen en steken in de knopen en uitkomende bladeren. 1x steken en je hebt meerdere gaatjes. Men noemt dat wantsen steken.
maandag 7 augustus 2006 - 17:18
Maxpowa

Maxpowa

Jo,

Bedankt voor je antwoord. Het lijkt inderdaad om twee beestjes te gaan, foto's 1 en 3 van trips en foto 2 van nog iets anders.

Ik heb dan maar met tegenzin gespoten met Polysect. En te zeggen dat ze het al van midden mei goed doen buiten zonder enig probleem van insecten (mischien zat de warmte daar voor iets tussen) en zonder te spuiten, de aantasting verspreide nu in elk geval zeer snel.

Bedankt,
Steven
maandag 7 augustus 2006 - 19:01
Leentje

Leentje

Bij ons zien een aantal bladeren er ook zo uit ( de trips).
Moet je dan spuiten?
Kan de plant niet gewoon verder leven? Desnoods met vervroegd bladverlies?

Heb eigenlijk nog nooit gespoten!
Groetjes,
Leen
maandag 7 augustus 2006 - 19:47
Maxpowa

Maxpowa

Trips kunnen zeer schadelijk zijn, als ik mag afgaan op foto's die je online vindt. Bovendien zitten ze op mijn pepers en ik heb gezien dat trips de vruchten ook kunnen aantasten, daar ga ik toch niet op zitten wachten hoor.

Groeten,
Steven
maandag 7 augustus 2006 - 19:56
Nigella

Nigella

trips dat heb ik ooit eens gehad op onze Stachysbladeren, dat waren wel tamelijk grote beestjes die zo maar aan de achterkant van de bladeren hingen; aan de voorkant gaf het een effect zoals je zou denken dat er met bleekwater op gedruppeld was. allemaal witte vlekken
donderdag 10 augustus 2006 - 19:07
Maxpowa

Maxpowa

Er zijn 1000 soorten trips, meestal zeggen ze dat ze een paar milimeter zijn, maar wat ik zag zitten hier, was zoals je zegt redelijk groot (6mm ofzo), verder leek het wel op andere foto's van de beestjes.

Het geeft inderdaad rare vlekken op de bladeren, die deden mij eerst denken aan een of andere ziekte, 't ziet er op het eerste zicht niet uit als schade van insecten.

Nu zijn er in elk geval geen meer te zien

Groeten,
Steven
vrijdag 11 augustus 2006 - 13:00

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon