menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Groenbemesting

Ga naar meest recente reactie

marijn

Marijn

hallo

ik heb in mijn tuin winterrogge gezaaid als groenbemester, nu is mijn vraag of ik die in het voorjaar onder moet spitten of kan ik hem ook door de bovenlaag woelen als hij telang wordt snijd ik hem eventueel op 15 cm boven de grond af.

groeten marijn
vrijdag 7 december 2007 - 19:09
andre

Andre

Marijn.
Je kan de winterrogge nu ook gewoon platwalsen en bedekken met stalmest . Of gewoon wachten tot het voorjaar afrijden of maaien en gewoon onder spitten

andre
vrijdag 7 december 2007 - 19:45
Jo1

Tekst aangepast

Jo1

Als je dan toch stal- of ander organisch mest in het najaar gebruikt, vind ik het beter om éérst het mest op te brengen, onder te werken, en daarna winterrogge te zaaien. Het stalmest kan dan gedurende de winter beter zijn werk doen, nl. de structuur verbeteren. De winterrogge zal vele voedingsstoffen opnemen die vrijkomen uit de stalmest en zo uitspoeling sterk verminderen, wat het milieu ten goede komt. In het voorjaar kan je de winterrogge dan vermalen (met vb. een klepelmaaier of dergelijke) en onderspitten. Wel opletten dat je dit niet té diep doet, omwille van het behouden van het opstijgend vermogen van het water in de grond.
vrijdag 14 december 2007 - 22:06
Jules

Jules

Beste Jo1
Met interesse uw bericht gelezen, alleen begrijp ik niet wat ge juist bedoelt met 'klepelmaaier'. Is het mogelijk dit te omschrijven of een foto te tonen? Hiervoor mijn dank bij voorbaat.
zaterdag 15 december 2007 - 21:19
Jo1

Jo1

@ Jules,

Een klepelmaaier werkt op hetzelfde principe als een frees, met volgende verschillen: het wordt gebruikt bóven het grondoppervlak, en in plaats van messen staan er een soort 'klappers' op die letterlijk alles wat ze tegenkomen in kleine stukjes slaan. Zulke machines worden vb. veel gebruikt door traktoren die de bermen maaien, in de land- en tuinbouw achteraan de traktor...Er bestaan ook kleine uitvoeringen (zie foto). Als particulier kan je misschien even goed traag met je grasmachine over de groenbemesting rijden zonder bak...

[afbeelding verwijderd niet-https]
[afbeelding verwijderd niet-https]
[afbeelding verwijderd niet-https]
[afbeelding verwijderd niet-https]
maandag 17 december 2007 - 22:10

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon