Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/tuinvrienden/forum/10/groenten/12940/prei

menu
Tuinadvies
0

Prei

Ga naar meest recente reactie

Joverkuijlen

Ik heb rode en witte beestjes in de prei. de witte zien eruit als een kelin wormpje en de rode zijn dan met een hard omhulsel.
Ze trekken rode strepen door de prei en gaan er vrij diep inzitten?????

zondag 2 december 2007 - 12:30

Andre

Dit zou de meest lastige belager kunnen zijn van de prei en dit is de preimot.

Bestrijding
Als eieren of mineergangen allleen nog maar bovenin in het blad zitten en nog bewoond zijn, kan je de bladtoppen eraf snijden en meegeven met het huisvuil Als de andere groeiomstandigheden in orde zijn, zal de prei opnieuw gaan groeien. Het meest helpend middel is gewoon het perceel van de prei overspannen met het insectengaas

andre
zondag 2 december 2007 - 12:51

Jules

We hebben dit jaar thuis ook last van preimot. Niet overdreven, maar toch. Ik vermoed dat nu in de winter met wat de vorst deze preimot sterft van de kou en de schade aan de porei zich niet meer uitbreidt. Of kan/moet ik vooralsnog iets doen (tegen de grond afsnijden bijvoorbeeld) om de beschadiging te beperken?
vrijdag 28 december 2007 - 20:57

Andre

Dit zou ik niet meer doen

andre
vrijdag 28 december 2007 - 21:47

Tekst aangepast

Plantaardig_Groenteninfo

Ik heb rode en witte beestjes in de prei. de witte zien eruit als een kelin wormpje en de rode zijn dan met een hard omhulsel.
Ze trekken rode strepen door de prei en gaan er vrij diep inzitten?????


Beste Jo,
het probleem dat jij omschrijft is blijkbaar een groot probleem de laatste twee jaar. Het is zeker geen preimot (poppen van preimot zitten bovengronds, rupsen in de schacht), vermoedens gaan richting preivlieg. Vooral doordat jij het ook hebt over kleine, witte wormpjes lijkt mij dit haalbaar.
De website GroentenInfo is een onderzoek gestart in samenwerking met teeltspecialisten. Lees er alles over in dit artikel
http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/gewoon-preivlieg-of-toch-een-andere-vlieg/

Zie ook dit artikel over de preimot (een ander probleem dus)
http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/de-preimot-levenswijze-en-schadebeelden/

donderdag 3 januari 2008 - 19:29

Jo1

Een tijdje terug heb ik dit topic gelezen, maar niet geantwoord omdat prei volgens mij zo laat op het
jaar geen schade van preivlieg en preimot kan hebben, maar wat het dan wel zou kunnen zijn was voor mij ook een raadsel. Een tiental dagen geleden vermeldde men in 'Proeftuin nieuws' over dit
onderwerp. Het zou gaan om een nieuwe plaag, voornamelijk in prei, uien, look en bieslook. Deze plaag is via Zuid-Duitsland naar onze streken overgewaaid uit Centraal-Europa.
Het gaat om een mineervlieg, namelijk Napomyza gymnostoma . -Eerste generatie vliegen in april, eerste tekenen zijn voedingsstippen. Eitjes worden voornamelijk afgelegd aan de basis van de bladeren of in de schachten van de plant. Vanaf die plaats voeden de larven zich en verplaatsen zich dan naar beneden in de schacht waar ze verpoppen. Vanaf juni tot eind september brengt deze soort de zomer door als pop in aangetaste planten.
-Tweede generatie vliegen vanaf begin oktober tot november. De larven van deze vliegen zijn bij prei verantwoordelijk voor de zichtbare schade in de late herfst en de winter. Vanaf eind november overwinteren de larven dan als pop in de waardplanten.

Nogmaals de Bron: Proeftuin nieuws
maandag 10 maart 2008 - 20:54

Tekst aangepast

Plantaardig_Groenteninfo

Hallo

inderdaad, onlangs verschenen in proeftuinnieuws, mét een foto van één van de lezers van GroentenInfo.
Dank zij de foto's en de vele beschrijvingen van lezers van GroentenInfo is, in samenwerking met het proefstation van Kruishoutem, zowaar een nieuwe plaag ontdekt in de preiteelt.
Je leest er alles over deze nieuwe plaag en preventiemogelijkheden in dit artikel
http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/hobbytuinders-ontdekken-nieuwe-plaag-in-prei/
dinsdag 11 maart 2008 - 08:33

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken