Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/wat_te_doen_bij_sneeuw_en_vorst

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    dinsdag 7 februari 2023

Dit is wat je moet doen bij vorst en sneeuw

Het is alweer lang geleden dat we nog een periode met meerdere dagen sneeuw hebben gehad. Al kijken we elk jaar opnieuw weer uit naar de bij dit seizoen horende dikke pak sneeuw waarin kinderen ravotten en het ijs kraakt onder onze voeten. Een met sneeuw bedekt landschap dat alles vreedzaam en rustig laat lijken. Toch moeten we het voorlopig nog zonder een wit beeld stellen. De winters zoals we ze nu kennen, worden vaker gekenmerkt door lichte vorst met een herfstig karakter. En ook dit najaar hebben we even moeten wachten, maar de vorst komt er nu toch wel aan. 

De uitgebloeide planten in de tuin die er doorgaans wat miezerig uitzien, worden nu wakker in een ijzig vorstlaken. De ijzige noordenwind geeft afgestorven bladeren en zaadhoofden iets magisch. Zorg ervoor dat vorstgevoelige planten op tijd zijn binnengehaald of een warme winterjas hebben aangetrokken.


Planten in de sneeuw

Planten en bomen zijn in de winter veel minder actief en houden een soort van winterslaap, net zoals vele dieren dat doen. Hun stofwisseling vertraagt om minder energie te verspillen op momenten dat het voedsel schaars is in de natuur. Sneeuw zorgt voor een isolerende laag en kan dus voor de meeste planten geen kwaad. Toch kunnen bepaalde soorten ernstige schade oplopen tijdens een periode van aanhoudende vriestemperaturen. Zeker als het even dooit en dan weer gaat vriezen. Vorst kan dan diep de grond indringen. Heb je de bodem in de tuin bedekt met een laag mulch of boomschors dan zullen planten hier nu de voordelen van plukken. Een mulchlaag bedekt de aarde en zorgt ervoor dat de warmte wordt vastgehouden. Insecten en bodemorganismen gebruiken deze laag als schuilplaats en dit vergroot ook hun kans op overleven. 

Vooral groenblijvende en exotische planten en bomen moeten goed beschermd worden tegen vrieskou. Heb je tropische planten in de tuin staan, informeer je dan goed hoeveel vorst de plant kan verdragen. De meeste soorten zijn matig winterhard en zullen afgedekt moeten worden om de winter te overleven. Ze verplaatsen naar een serre is ideaal maar je kan de planten ook inwikkelen met een vorsthoes, jute of vliesdoek, eventueel in combinatie met een verwarmingsdraad. Planten in pot zijn extra gevoelig en moeten nog beter beschermd worden door de pot van bubbelfolie te voorzien en de aarde te bedekken met stro. Zorg voor een goede drainage, zowel bij planten in pot als bij planten in de volle grond. Als de kluit bevriest dan kan de plant geen water meer opnemen terwijl het blad wel water blijft verdampen. Zo kunnen planten uitdrogen met het afsterven tot gevolg.


Tips om vorstschade te voorkomen

  • Mussen helpen in de wintertuinSneeuw is mooi maar paden en opritten veranderen al gauw in een ijsbaan. Strooidiensten rukken nu massaal uit om onze wegen ijsvrij te houden. Het strooizout dat ze gebruiken is echter nefast voor de natuur. Het zout spoelt uit en komt in ons milieu terecht waardoor hoge concentraties zout ontstaan in de bermen. Dit heeft een grote impact op de planten en het bodemleven. Dit geldt ook voor de fauna en flora in onze tuin. Gebruik dus bij voorkeur geen zout om jouw oprit, terras of tuinpad ijsvrij te houden. Schep de sneeuw weg met een sneeuwschop en strooi dan zand of zaagsel om een betere grip op de ondergrond te krijgen. Deze methode is niet schadelijk voor het milieu en even effectief. 
  • Bescherm kuipplanten of zet ze op een vorstvrije plaats. Niet alleen de planten kunnen schade oplopen maar ook de potten zelf kunnen barsten als ze niet gewikkeld zijn met bubbelfolie. Terracotta potten zijn hier zeer gevoelig voor. 
  • Als er teveel sneeuw op de takken van bomen en struiken blijft liggen dan kunnen ze door het gewicht gaan doorhangen en afbreken. Verwijder teveel sneeuw op takken om dit te voorkomen. 
  • Loop niet over het gazon als het bedekt is met sneeuw. Gras is zeer gevoelig tijdens periodes van vorst. Elke voetstap kan het plantenweefsel vernietigen en schade aanrichten. Als je het gras betreedt duurt het herstel na de winter veel langer.
  • Laat water af en bescherm de buitenkraan om vorstschade te voorkomen. 
  • Niet alle vijverpompen zijn bestand tegen vriestemperaturen. Indien niet, haal de pomp uit de vijver en leg hem in een vorstvrije ruimte. Laat je de pomp toch in de vijver, verwijder dan het spuitstuk van de fontein. Een goede zuurstofpomp kan dan weer helpen om de vijver ijsvrij te houden, wat een must is als je vissen of kikkers hebt. Verwijder de laag sneeuw van het ijs zodat waterplanten voldoende licht krijgen.
  • Haal poreuze schalen en beelden naar binnen. Drinkschalen en vogelbaden gemaakt uit beton of andere poreuze materialen kunnen bij strenge vorst stuk vriezen en zeker als ze gevuld zijn met water. Drinkschalen in gietijzer zijn nu ideaal om te gebruiken. Houd het water ijsvrij door gebruik te maken van een drinkbakverwarmer, wat eveneens onmisbaar is voor het ijsvrij houden van drinkwater bij de kippen of andere neerhofdieren.
  • Kippen houden niet van sneeuw en blijven nu liever in hun hok. Voorzie voldoende eten en drinken in hun hok en een warme bedding
  • Laat de regenton voor een kwart leeg lopen. Dat voorkomt het uitzetten van het water waardoor de kans bestaat dat de regenton kan scheuren. Pak het kraantje in met een stuk jute of bubbelfolie. Regentonnen in hout laat je best volledig leeg. 
  • Voorzie voldoende voedsel voor de vogels want in de natuur is nu nog maar weinig te vinden. Vogels kunnen alle hulp gebruiken om deze barre periode te overleven! Geef ze een gevarieerd buffet en biedt voeder aan op verschillende plaatsen in de tuin zodat alle vogels de kans krijgen om van het voedsel te smullen. 
#5846Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon