menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    dinsdag 19 maart 2024

Dit is wat je kan doen bij vorst en sneeuw

Een paar weken geleden viel de eerste sneeuw uit de lucht, iets waar we elke winter opnieuw naar uitkijken! We verlangen naar een dik pak sneeuw waarin kinderen kunnen ravotten, het ijs onder onze voeten kraakt en het met sneeuw bedekte landschap een vreedzame en rustige sfeer uitademt.

Jammer genoeg lijkt het er niet op dat we binnenkort weer kunnen genieten van dat idyllisch tafereel. De winters van tegenwoordig hebben vaker een herfstachtig tintje met lichte vorst. Desondanks blijft het weer behoorlijk onvoorspelbaar, dus het is altijd slim om op tijd voorbereidingen te treffen!

Tips bij vorst en sneeuw

Planten beschermen tegen vorst

De uitgebloeide planten in de tuin, die er nu wat miezerig uitzien, krijgen tijdens vorstperiodes een ijzig lakentje over zich heen. De extreme noordenwind geeft afgestorven bladeren en zaadhoofden iets magisch.

Haal vorstgevoelige planten tijdig binnen of voorzie de nodige vorstbescherming. Planten en bomen zijn in de winter veel minder actief en houden een soort van winterslaap, net zoals vele dieren dat doen. Vorstbescherming plantenHun stofwisseling vertraagt om minder energie te verspillen op momenten dat het voedsel schaars is in de natuur. Sneeuw zorgt voor een isolerende laag en kan dus voor de meeste planten geen kwaad. Toch kunnen bepaalde soorten ernstige schade oplopen tijdens een periode van aanhoudende vriestemperaturen. Zeker als het even dooit en dan weer gaat vriezen. Vorst kan dan diep de grond indringen.

Heb je de bodem in de tuin bedekt met een laag mulch of boomschors dan zullen planten hier nu de voordelen van plukken. Een mulchlaag bedekt de aarde en zorgt ervoor dat de warmte wordt vastgehouden. Bovendien gebruiken insecten en bodemorganismen deze organische laag als schuilplaats, wat hun overlevingskansen vergroot. 

Vooral groenblijvende en exotische planten en bomen zoals palmen, moeten goed beschermd worden tegen vrieskou. Heb je tropische planten in de tuin staan, informeer je dan goed hoeveel vorst de plant kan verdragen. De meeste soorten zijn matig winterhard en zullen afgedekt moeten worden om de winter te overleven. Ze verplaatsen naar een serre is ideaal, maar je kan de planten ook inwikkelen met een vorsthoes, jute of vliesdoek, eventueel in combinatie met een verwarmingsdraad. Planten in pot zijn extra gevoelig en moeten nog beter beschermd worden door de pot van bubbelfolie te voorzien en de aarde te bedekken met stro.

Zorg voor een goede drainage, zowel bij planten in pot als bij planten in de volle grond. Als de kluit bevriest dan kan de plant geen water meer opnemen terwijl het blad wel water blijft verdampen. Zo kunnen planten uitdrogen met het afsterven tot gevolg.

Bescherm kuipplanten of zet ze op een vorstvrije plaats. Niet alleen de planten kunnen schade oplopen maar ook de potten zelf kunnen barsten als ze niet gewikkeld zijn met bubbelfolie. Terracotta potten zijn hier zeer gevoelig voor.


Als er teveel sneeuw op de takken van bomen en struiken blijft liggen dan kunnen ze door het gewicht gaan doorhangen en afbreken. Verwijder teveel sneeuw op takken om dit te voorkomen. Oprit sneeuwvrij makenOok gras is zeer gevoelig tijdens periodes van vorst. Loop dus niet over het gazon als het bedekt is met sneeuw. Elke voetstap kan het plantenweefsel vernietigen en schade aanrichten. Als je het gras betreedt duurt het herstel na de winter veel langer.

Paden en opritten ijsvrij

Sneeuw is mooi maar paden en opritten veranderen al gauw in een ijsbaan. Strooidiensten rijden dan massaal uit om onze wegen ijsvrij te houden. Het strooizout dat ze gebruiken is echter nefast voor de natuur. Het zout spoelt uit en komt in ons milieu terecht waardoor hoge concentraties ontstaan in de bermen. Dit heeft een grote impact op de planten en het bodemleven, wat ook geldt voor de fauna en flora in onze tuin. Gebruik dus bij voorkeur geen zout om jouw oprit, terras of tuinpad ijsvrij te houden. Schep de sneeuw weg met een sneeuwschop en strooi dan zand of zaagsel om een betere grip op de ondergrond te krijgen. Deze methode is niet schadelijk voor het milieu en even effectief. 

Kranen, pompen, drinkschalen, regentonnen

Niet alle vijverpompen zijn bestand tegen vriestemperaturen. Indien niet, haal de pomp uit de vijver en leg hem in een vorstvrije ruimte. Laat je de pomp toch in de vijver, verwijder dan het spuitstuk van de fontein. drinkwater vogels winterEen goede zuurstofpomp kan dan weer helpen om de vijver ijsvrij te houden, wat een must is als je vissen of kikkers hebt. Verwijder tevens de laag sneeuw van het ijs zodat waterplanten voldoende licht krijgen.

Laat het water af en bescherm de buitenkraan om vorstschade te voorkomen. Haal ook poreuze schalen en beelden naar binnen. Drinkschalen en vogelbaden gemaakt uit beton of andere poreuze materialen kunnen bij vorst stuk vriezen en zeker als ze gevuld zijn met water. Drinkschalen in gietijzer zijn nu ideaal om te gebruiken. Houd het water ijsvrij door gebruik te maken van een drinkbakverwarmer, wat eveneens onmisbaar is voor het ijsvrij houden van drinkwater bij de kippen of andere neerhofdieren. 

Laat de regenton in kunststof voor een kwart leeg lopen. Dat voorkomt het uitzetten van het water waardoor de kans bestaat dat de regenton scheurt. Regentonnen in hout laat je best volledig leeg. Pak daarna het kraantje in met een stuk jute of bubbelfolie. 

Voedsel en beschutting 

Voorzie voldoende voedsel voor de vogels want in de vrije natuur is wordt het voedsel steeds schaarser. Vogels kunnen alle hulp gebruiken om deze barre periode te overleven! Geef ze een gevarieerd buffet en biedt voeder aan op verschillende plaatsen in de tuin zodat alle vogels de kans krijgen om van het voedsel te smullen. 

Kippen houden niet van sneeuw en blijven nu liever in hun hok. Voorzie voldoende eten en drinken in hun hok en een warme bedding.

Met deze handige tips voorkom je problemen tijdens sneeuw en vorst, zodat je onbezorgd kunt genieten van het winterse landschap!

#5846Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon