menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    dinsdag 19 maart 2024

Permacultuur: hand in hand met de natuur

Compost recycleren

De principes van natuurlijk tuinieren worden steeds vaker in onze maatschappij geïntegreerd. Meer mensen komen tot het besef dat chemische bestrijdingsmiddelen niet thuishoren in de tuin en het geen kwaad kan de plantengroei even zijn gang te laten gaan. In een permacultuurtuin staat het onderhoud in teken van de natuur. Door samen te werken met de natuur, ontstaat er een natuurlijke en duurzame tuin die niet alleen mooi is voor de mens, maar ook nuttig wordt voor andere organismen. Daarnaast is het werken in de tuin met frisse lucht beter voor je lichaam en geest, dan de dag opnieuw te eindigen voor de computer of TV. Iedereen met een klein stukje grond of balkon kan al starten met zijn eigen permacultuurtuin.

Voordelen: 

Tomaten van eigen kweek

  • Gebruik van natuurlijke vijanden tegen plagen en ziektes.
  • Geen giftige pesticiden of kunstmeststof meer.
  • Minder onderhoud bij het tuinieren.
  • Meer aantrek van diverse vlinders, bijen en vogelssoorten.
  • Minder water- en energieverbruik.
  • Toepassen van natuurlijk tuinmateriaal.
  • Hergebruiken van materialen zoals hout, bouwstenen,...
  • Kweek van eigen, biologische groenten en fruit.
  • Tuin- en groenafval recycleren in eigen tuin.
  • Bespaart tijd en geld.

Basisprincipes permacultuur

Ecosysteem in stand houden

Binnen de permacultuur is het belangrijk om te zorgen voor een gezond bodemleven. Een rijke teeltlaag zorgt namelijk voor een goede basis bij de start van een biologische tuin. Blad- en dierlijk afval worden afgebroken tot voedingsstoffen. Samen met water sijpelt het organisch materiaal de grond in en wordt het door bacteriën omgezet in voedingsstoffen en mineralen voor de planten. Gebruik een mulchlaag bestaand uit boomschors, onkruid (zonder bloemen), tuinafval, bladeren of kies voor een bodembedekkende plant. Deze bodemlaag zorgt voor minder onkruid, minder groenafval in de container en houdt vocht vast in de bodem. Hoe meer organisch afval er op de bodem komt, hoe groter de fauna en flora zal zijn. Vermijd daarom schadelijke en chemische stoffen ter bestrijding van diverse plantenziekten en plagen zoals spintmijt, witte vlieg of bladluizen.


Natuurlijke groeiomstandigheden

Elke plant heeft zijn eigen groeivoorwaarden. Door te kiezen voor de juiste standplaats, zal elke plant beter en ongehinderd kunnen groeien. Denk maar aan een schaduwrijke plant op een té zonnige standplaats of prairieplanten op een te natte bodem. Bij het 'normaal tuinieren' principe kan de grond en groeiomstandigheden aangepast worden naar de gewenste plant. Maar in de permacultuur worden planten gekozen naargelang de bodemtextuur, zonlicht, klimaat... zodat het oorspronkelijk ecosysteem in stand wordt gehouden. Zorg voor meer organisch materiaal op de bodem, bij langere periode van hitte. Dit groenafval werkt als een reservoir en houdt het water na een regenbui tijdelijk vast. 

Sluipwesp tegen witte vliegen

Gebruik van natuurlijke bestrijdingsmiddelen

Het gebruik van giftige bestrijdingsmiddelen komt niet alleen terecht op de plant, maar ook in de vruchten en kruiden die we consumeren. Om dit te vermijden worden plagen en plantenziekten bestrijd met hun natuurlijke vijand. Het zijn voornamelijk roofdieren of parasieten die het probleem onmiddelijk aanpakken zonder de planten te beschadigen. Plant hiervoor groenten samen in de moestuin die elkaar versterken door bepaalde geuren en stoffen af te geven. Zo weert het stinkertje plagen zoals aaltjes en witte vliegen die o.a. graag afkomen op aardbei, bieslook en tomaat.

Groenbemesters en compost

Groenbemester mosterdBinnen het biologisch tuinieren staat het zoveel mogelijk bedekken van de bodem centraal. Een natuurlijke beschermingslaag zorgt niet alleen voor een hoger vochtgehalte, ook creëert het een stabielere ondergrond, voorkomt het erosie door wind en gaat de bodemkwaliteit er jaarlijks op vooruit. Gebruik hiervoor groenbemesters of compost. Groenbemesters geven niet enkel een mooi beeld, maar verbeteren daarbij ook de bodemstructuur. De specifieke wortels, vaak een diep wortelende penwortel met zijwaartse vertakkingen, verbeteren de bodemstructuur. Daarna worden de bladeren na het omspitten snel omgezet tot voedingsstoffen die de plant kunnen opnemen. Daarnaast trekken deze planten nuttige insecten en vlinders aan en sterven ze 's winters bovengronds af. Bekende groenbemesters zijn witte en rode klaver, mosterd, facelia maar ook grasachtigen.

#5769Melissa

Auteur: Melissa
Tuin- en landschapsarchitecte

Terug naar boven icoon