menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    maandag 15 juli 2024

Ideeën voor de herfstborder: Asters

Wat is er deze tijd van het jaar mooier dan de herfstkleuren van de planten, struiken en bomen?

Dat vinden wij ook en daarom gooien we het deze maand over een andere boeg. Als een beeld meer zegt dan duizend woorden, dan vertellen deze foto’s uit een prairietuin van Jan en Anne in Lebbeke een heus verhaal. Een klein detail: in deze tuin is reeds 7 à 8 jaar geen bemesting gebruikt! Alle beelden zijn gemaakt op 19 oktober, een zonnige herfstdag!

Je zal merken dat op deze foto’s vooral Asters de show stelen. De reden is duidelijk, zij bloeien momenteel uitbundig. Maar het is voorál sterk qua beeld omdat de meeste andere planten ondertussen al verdroogd zijn. Dit contrast maakt dat de Asters eigenlijk nog meer tot hun recht komen.

vaste planten - aster turbinellus El finOp de foto links zien we Aster turbinellus JS® 'El Fin' die momenteel een echte eye catcher is in de border. Hij is in de zomer voor een derde terug geknipt, waardoor hij bossiger en compacter groeide. Dit is ook de bloei ten goede gekomen, de plant produceert een massa bloemen, en bijgevolg wordt hij ook nu nog goed bezocht door bijen.

Dé plant die momenteel in Jans tuin de show steelt, is deze prachtige Aster laevis JS® 'Anneke Van der Jeugd' (onder). Dit is één van de eerste selecties van Jan. Sierlijk, ijl, mooi en kerngezond is het duidelijk waarom dit ras vernoemd is naar Jan zijn vrouw. Deze plant zal nog op verschillende andere foto’s terugkomen, zodat je ook de habitus kan aanschouwen. 

asters in de tuin - aster laevis

 

Aster ericoides 'Snowflurry' (onder) - door sommigen nog benoemd onder de oude naam Aster ericoides ‘Prostrate Form’ – is een prachtige aspectplant voor deze tijd van het jaar. Hij komt helemaal tot zijn recht aan de rand van een border waar hij over het pad mag kruipen en als een gletsjer zijn witte bloemetjes kan tentoon spreiden.

Aster snowflurry - asters planten

Een mooi samenspel van de meeldauwgevoelige Aster novi-belgii 'Crimson Brocade' (1), de verdroogde hoofdjes van Echinacea pallida (2) en de grassen erachter, Panicum (3). Rechts achteraan de hoge Vernonia crinita 'Mammuth' (4) en nog net op de foto zie je ook Veronicastrum virginicum 'Fascination' (5). 

Aster Crimson Brocade - asters in de tuin

Merk op dat de Aster hier geen spoor van meeldauw vertoont, wat zeker en vast te danken is aan de onbemeste ondergrond.

Imperata red baron - tuinborder inspiratie

 

 

De foto links toont goed het aspect van een middengrasprairie. Links zie je opnieuw Aster novi-belgii 'Crimson Brocade' (1), met vooraan Imperata cylindrica ‘Red Baron’ (2). Deze wordt best op een frisse bodem geplaatst, anders verdroogt het blad heel snel. Panicum virgatum ‘Northwind’ (3) groeit hoog op en wordt hier als solitair gebruikt. In de verte zien we opnieuw Aster laevis JS® 'Anneke Van der Jeugd' (4) en Gaura lindheimeri ‘Whirling Butterflies’ (5).

Vooraan links op onderstaand beeld staat Sorghastrum nutans JS® 'Winnetou' (1), die afgelopen zomer nog een ISU-award kreeg in Polen. Dit gras blijft statig rechtop staan, heeft een mooie verkleuring en bereikt 180cm. Een heel andere textuur brengt deze Crocosmia (2) met nog duidelijk veel groen in het blad en op de achtergrond zien we nog mooi de witte pluimen van Miscanthus sinensis 'Afrika' (3), een van de weinige Miscanthus-selecties die we gebruiken in de prairie.

borderideeën online - plantencombinaties

Eupatorium maculatum 'Atropurpureum'

Eupatorium maculatum 'Atropurpureum' (1) staat achteraan de prairie. Helemaal vooraan Aster lateriflorus 'Lady in Black' (2) en links de hoge Panicum virgatum 'Strictum' (3). Op deze foto lijkt er rechts een haag te staan, maar dit is de hoge en volumineuze Vernonia crinita ‘Mammuth’ (3).

 

Als laatste (onder) tonen we hoe het strakke gazonpad mooi contrasteert tegen de wildere border, vol JS® - planten. Pennisetum orientale 'JS Dance With Me' PBR (1), Molinia caerulea 'JS Aha Erlebnis' PBR (2), Aster JS® 'Eleven Purple' PBR (3) en Aster laevis JS® 'Anneke Van der Jeugd' (4) sieren hier de foto.

jan spruyt cultivars - vaste planten border

Alle foto’s afkomstig van kwekerij Jan Spruyt – Van der Jeugd, tenzij anders vermeld.

Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).