
Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/fruit_druiven_stekken
Inleiding:
Zelf druiven kweken? Het kan, iedereen die in zijn tuin over een zonnige zuidermuur of beschutting beschikt kan heel gemakkelijk zelf zijn eigen zoete, sappige vruchten kweken. U hoeft geen dure serre aan te schaffen. Ik kan misschien jullie leidsman zijn, met wat goede wil, een flinke dosis energie, enkele nuttige tips en de passende werkwijze zijn we al een eind op de goede weg.
Eerst wil ik enkele rassen die mijn voorkeur genieten en in ons klimaat goed gedijen aan jullie voorstellen:
*«Boskoop Glory»
Is een zeer rijkdragende, blauwe openlucht druivensoort die in onze streken gemakkelijk rijpe vruchten geeft, dit vanaf eind augustus tot begin oktober. Deze zoete en sappige druif heeft de grootte van een kleine kers en ook een prachtig, uitzonderlijk mooi verkleurend herfstblad dat een meerwaarde geeft aan onze tuin in de herfst.
*«Vroege van der Laan»
De witte druif in onze streek, eveneens zoet en sappig. Een klein minpuntje misschien: de mooie verkleuring van het blad ontbreekt hier!
Nog enkele soorten die in aanmerking komen voor de buitenteelt:
* Conseiller Depoorter (blauw)
* Chasselas de Fontainebleau (wit)
Gekende variteiten die enkel te kweken zijn in serre:
* Frankenthaler (blauw)
* Muskaat van Alexandrië (wit)
Vermeerderen door het nemen van een éénoogstek:
Het nemen van stekken kan best in de maanden december–februari wanneer de druivelaars in rust zijn. Dit kan gebeuren door het nemen van winterstekken of door een éénoogstek. Vooral dit laatste gaan we uitgebreid behandelen met als meest voor de hand liggende reden dat het de eenvoudigste en meest succesvolle methode is.
Opgelet: de ogen of knoppen moeten voldoende ontwikkeld zijn en vrij van ziekten.
Werkwijze:
Nadat de plant is afgehard (= langzaam gewoon maken aan de buitenlucht) kan men de ingewortelde druivenstek zonder pot uitplanten tegen een zuidermuur, wel na 1 juni.
Het resultaat na één groeiseizoen zal zeker verrassen. De lange weg verder van verzorgen en snoeien van druiven in de tuin wil ik graag uitleggen in een volgend artikel. Hopelijk zijn jullie dan ook van de partij?
Succes.
Auteur: Wilfried Van Hecke