menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Ilex vreemde gele blaadjes!

MarcelVC

MarcelVC

Al onze buxus vervangen door ilex, maar blijkbaar nu ook een ziekte of zelfs de buxusrups??

Meter voor meter verdwijnen de donkergroene blaadjes en komen de gele in de plaats. Even dachten we nieuwe blaadjes, maar niet dus.

We stellen ook een paar kaalgevreten takjes vast (zoals bij buxus!) dit heeft ons veel moeite en geld gekost.. wat is er aan de hand?

Struiken & Bomen

dinsdag 31 augustus 2021 - 20:49
Tuinprins

Tuinprins

Als het blad van de takjes valt dan gaat het bij Ilex crenata meestal om een schimmelziekte (op microscopisch niveau, heeft niets met schimmelpluis o.i.d. te maken) die taksterfte veroorzaakt. Zie je vooral bij planten die te nat staan. Altijd oppassen met het planten van Ilex crenata bij terrassen en inritten. Door het waterafschot van de bestrating kunnen planten te nat komen te staan.

Die gele blaadjes kan ik zo 1-2-3 niet verklaren. Zou kunnen dat het ook te maken heeft met het feit dat de planten te nat staan of te nat hebben gestaan.

Er is verder niet zoveel wat je nu kunt doen. Eventueel de planten wat kieseriet geven zodat het blad groener wordt. Zeker niet gaan bemesten want dat leidt tot late groei waar je niets aan hebt en in een strenge winter kan bevriezen omdat die onvoldoende is afgerijpt.

Gegroet, de tuinprins
woensdag 1 september 2021 - 06:34
Carib

Carib

Ilex en buxus stellen geheel andere eisen aan de grond. Waar buxus dol was op onze kalkrijke klei, zijn meerdere pogingen met enkele ilex crenatastruikjes allemaal jammerlijk mislukt. Ze raakten simpelweg niet aan de groei en stonden maar wat te kwarren. C'est la vie.
donderdag 2 september 2021 - 19:16

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon