menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Vervangboompje gezocht

hast66

Hast66

Hoi

Zoals u op de foto kunt zien is de middelste "red robin" rijp voor vervanging.
Het blijkt heel moeilijk om een geschikte vervanger te vinden (stam=125cm, diameter 6cm)
Waar kan ik zoiets vinden?
Heeft iemand andere suggesties om hier te plaatsen (moet wintergroen zijn)

Alvast bedankt.

Struiken & Bomen

zaterdag 4 juli 2020 - 20:02
Tuinprins

Tuinprins

Misschien eens kijken op een begraafplaats ....

Onderschrift bij bovenstaande foto: 'Tuincultuur anno 2020' ('Wij hebben het heel erg druk [vooral met social media!] en hebben echt geen tijd voor een tuin'.)

Terug naar de vraag: eventueel een wat jonger exemplaar van 'Red Robin' planten die wel dezelfde hoogte heeft maar wat dunner van stam is. Na een paar jaar zie je daar niet zoveel meer van. Probleem hier: als bovenstaande de 'Red Robin' de geest heeft gegeven door een schimmelziekte dan is het niet verstandig daar opnieuw een 'Red Robin' te planten. Schimmelziektes (op microscopisch niveau, heeft niets met schimmelpluis o.i.d. van doen) laten vaak sporen achter in de bodem en kunnen zo voor herbesmetting zorgen.

Andere optie: iets planten met een andere vorm bijv. Prunus lusitanica of Taxus baccata in obelisk-vorm.

Nog een andere optie: iets planten wat een losse groeivorm heeft (doorgaans niet wintergroen) zodat het geheel wat natuurlijker en minder streng aandoet.


Gegroet, de tuinprins





zondag 5 juli 2020 - 06:06
Lino

Lino

“Viburnum tinus” heb ik ook al op stam gezien.
maandag 6 juli 2020 - 10:45
WiPe

WiPe

Dat een schimmel sporen achterlaat in de bodem is niet abnormaal; Maar in een gezonde bodem is dat geen probleem.In tegendeel zelfs, bomen (de meeste planten eigenlijk) leven in symbiose met schimmels. Het zijn die symbionten die de parasitaire schimmels tegen houden. je zou ook kunnen stellen dat die parasitaire schimmels de opruimers zijn die verzwakte planten opruimen en recycleren voor het ecosysteem.

In een dergelijke gekunstelde situatie is er geen sprake van een gezond ecosysteem. Daar wordt het overleven van de planten in de fytopharmacie gekocht. Veel verder van de vreugden van het tuinieren kun je niet afstaan.
maandag 6 juli 2020 - 10:49

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon