menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    donderdag 18 april 2024

Vuurwerk: voorkom angst bij dieren

Dieren zijn bang van vuurwerkHet is bijna eindejaar, het moment dat we het nieuwe jaar feestelijk inluiden met een spetterend vuurwerk! Voor de meeste mensen een indrukwekkend en knallend spektakel, een magisch moment van gedeelde vreugde.

Maar voor dieren is het een angstaanjagend gebeuren, de luide knallen, sissende geluiden en felle knipperende lichten komen voor hen totaal onverwacht. Het lijkt wel oorlog voor hen. Sommige soorten vuurwerk halen 160 decibel, dat is 20 decibel boven de pijngrens. Dit geluid kan al gehoorschade veroorzaken bij mensen. Vele dieren bezitten een veel gevoeliger gehoor dan mensen, dus het is niet vreemd dat ze angstig worden en stress krijgen. 
Dit geldt zowel voor huisdieren als voor wilde dieren en boerderijdieren. Ze lopen verward weg in een paniekreactie, ze verdwalen en kunnen daardoor ongelukken veroorzaken. Elk jaar opnieuw lopen er dieren verloren of raken ze gewond.

Ondanks het verbod op vele plaatsen, zullen er wellicht ook dit jaar vele vuurpijlen de lucht invliegen. We geven je daarom graag enkele tips hoe je het voor de dieren wat aangenamer kunt maken tijdens dit moment:

Centraliseer het vuurwerk, je kan bijvoorbeeld met je buren, de hele straat of de blok, afspreken om het vuurwerk op dezelfde plaats samen af te steken. Op deze manier is het voor de dieren minder belastend, want de knallen komen niet van veel verschillende plaatsen. Voor jullie wordt het op die manier een nog mooier spektakel. Als je toch zelf je eigen vuurwerk wil afsteken, waarschuw dan je buren en eventueel nabijgelegen boeren. Zo kunnen ook zij de nodige maatregelen nemen.

Dieren die in de wei verblijven worden best op stal gezet. Als je een vijver hebt kan je die afdekken met een fijnmazig net, zo kunnen er geen brokken in vallen die je vijver vervuilen.

Voorkom angst bij dieren tijdens het vuurwerk

Voorkom angst bij je huisdieren

 • Laat je huisdier aan de knallende geluiden wennen met geluidsfragmenten. Doe dit een tijdje op voorhand.
 • Laat je hond en kat tijdens het vuurwerk binnenshuis om te voorkomen dat ze uit schrik weglopen en verdwalen. 
 • Bij vogels kan je een doek over de kooi leggen, dit dempt licht en geluid. Zorg dat het doek voldoende lucht doorlaat.
 • Kleine dieren die in de tuin gehouden worden plaats je best in een nachthok, of je kan ze natuurlijk ook eens een nachtje binnen zetten.
 • Blijf bij je huisdier en creëer een veilige omgeving.
  • Zet de TV of muziek aan zodat het geluid van de knallen overstemd wordt. Overdrijf niet, want dat kan een omgekeerde reactie geven.
  • Laat het licht aan, op deze manier vallen de lichtflitsen minder op.
  • Geef je dier de mogelijkheid om zich te verstoppen, zo voelen ze zich veilig bv. in een afgesloten kamer met een paar favoriete speeltjes of een open bench
  • Zorg dat je dier niet bij de deur kan komen, als er iemand binnen komt kan het in paniek weglopen.
  • Maak dat alle ramen en deuren gesloten zijn en doe de gordijnen dicht.
  • Zorg dat er geen scherpe of breekbare voorwerpen in de buurt staan.
 • Thundershirts zijn effectief om stress tijdens vuurwerk te voorkomenZorg de dag zelf voor voldoende beweging. Door een flinke wandeling te doen met de hond voor het vuurwerk begint, zal hij minder opgekropte nerveuze energie hebben en rustiger zijn.
 • Behandel je dier op dezelfde manier als op elke andere dag. Als je de dagelijkse routine doorbreekt kan dit voor hen een aankondiging zijn dat er iets op til is. Leid het dier af met speeltjes of met een traktatie.
 • Bevestig de angst van je dier niet door hem te troosten of te straffen, negeer de angst en het vuurwerk. Op deze manier wordt er bevestigd dat er iets mis is en dat de angst terecht is. Zo maak je de angstige gevoelens alleen nog erger.
 • Controleer je tuin na het vuurwerk op restanten van vuurpijlen voordat je de hond of kat terug naar buiten laat. 
 • Als je dier erg angstig was, laat het dan nog enkele uren kalmeren vooraleer naar buiten te gaan.
 • Zorg ervoor dat je huisdieren gechipt en geregistreerd zijn, als ze dan toch verloren lopen, raken ze gemakkelijker weer thuis. Je kan ook een naamkokertje aan hun halsband doen.
 • Als je van voorgaande jaren weet dat je dier erg angstig is, kan je een licht kalmerend middel vragen bij de dierenarts. Er bestaan ook alternatieve middelen, zoals feromonen, homeopathie en bach bloesems. Gelijk welk middel je wilt aanwenden, vraag steeds vooraf raad bij je dierenarts.


Een Thundershirt kan wonderen doen

Trek je hond een Thundershirt aan als hij bang is van vuurwerk. Ze worden aanbevolen door dierenartsen omdat ze een kalmerende werking hebben op honden. De shirts zijn zo ontworpen dat ze een zachte druk uitoefenen op hun lichaam, een constante druk net zoals een knuffel het leed kan verzachten. Het is de beste en veiligste oplossing voor angstige en stressvolle honden. De jas is gemaakt van een zacht en elastisch materiaal en heeft een verrassend kalmerend effect. 

Thundershirts zijn verkrijgbaar in verschillende maten en kunnen ook worden gebruikt bij onweer, om reisangst te voorkomen en stress te verminderen tijdens een bezoek aan de dierenarts. Uit onderzoek is gebleken dat meer dan 85% van de honden hier een positief effect van ondervinden.

#4981Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon