menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    dinsdag 19 maart 2024

Steun jonge bomen, correct aanbinden!

Een steunpaal is mede verantwoordelijk voor een krachtige ontwikkeling van het wortelgestel bij jonge bomen. Een goede ontwikkeling van het wortelgestel staat garant voor een goede groei. Het is dus belangrijk om pas aangeplante bomen de juiste ondersteuning te geven.

Waarom jonge bomen aanbinden?

Een wortelgestel van een jonge, pas aangeplante boom heeft één of twee groeiseizoenen nodig om stevig in de grond te verankeren. Het is uitermate belangrijk voor de ontwikkeling van de boom dat de verankering van het wortelsysteem zo snel mogelijk plaatsvindt, zodat water en voedingsstoffen zo efficiënt mogelijk uit de bodem worden opgenomen. De reden van ondersteuning gaat in de meeste gevallen gepaard met de invloed van wind op pas aangeplante jonge en oudere bomen. Ook bomen met een ondiep wortelgestel dienen correct gesteund te worden zodat ook zij geen gevaar lopen bij stevige rukwinden. Na een drietal groeiseizoenen kan de constructie doorgaans worden weggehaald.

Bomen ondersteunen

Hoe een boompaal plaatsen?

We kunnen één, twee of drie steunpalen gebruiken afhankelijk van de situatie waarin we te werk gaan. Doorgaans wordt er maar één paal gebruikt bij heel jonge bomen. Het is belangrijk dat bij de aanplant van bomen met blote wortel, de paal eerst in het plantgat wordt geplaatst en dan pas de boom. Op die manier kan de paal de wortels niet beschadigen of in het slechtste geval doorsnijden.

De palen gaan doorgaans tot op een diepte van 60 cm in de grond waarbij de top van de paal niet tot in de boomkruin reikt. Indien je een paal wilt aanbrengen bij een reeds aangeplante boom dan doe je dit best onder een hoek van 45 graden ten opzichte van de stam en dit schuin tegen de overheersende windrichting waarna je de boom aanbindt. Op die manier heb je het minste kans op wortelbeschadiging.

We gebruiken twee palen bij gebieden met veel wind en bij bomen die reeds een hoogte van 4 meter hebben bereikt. De palen gaan op gelijke afstand van de stam de grond in en dit uiteraard niet te dicht bij de wortelzone. Ook deze palen zetten we dwars op de windrichting.

BoombandDe bomen worden aan de boompalen bevestigd met rekbare boombanden zodat ze nog voldoende bewegingsvrijheid hebben. Breng rond de stam een stamvoetbeschermer aan om beschadiging door trimmers en grasmachines te voorkomen, of een boombeschermingsgaas tegen vraatschade van konijnen of andere knagende dieren.

Drie boompalen zijn uiteraard nog steeds de meest stevige ondersteuning. Dit is vooral belangrijk bij grotere bomen met een zware kluit maar kan uiteraard bij elke vorm van nieuwe aanplant. Ook hier gaan de palen de grond in op gelijke afstand buiten de wortelzone.
Bij de aanplant van een jonge boomgaard die bijvoorbeeld begraasd wordt door schapen, is een drie- palenconstructie een must. Door de palen onderling nog eens met houten latten te verbinden maken we de constructie nog steviger, waarna er bovendien een duurzame schapendraad omheen kan.

jonge bomen ondersteunen

Op tijd controleren

Aangebonden bomen moeten wel geregeld worden gecontroleerd! Rubberen boomband mag geen schade aanbrengen op de snelgroeiende stam en moet dus op tijd worden losgemaakt. Ook moet er op toegezien worden dat aangebonden bomen geen schuurwonden oplopen door wrijving met de boompaal onder invloed van de weersinvloeden. Dit komt al te vaak voor bij het ondersteunen met slechts één boompaal.

Controleer jonge aanplant na elke hevige stormdag zodat je er zeker van bent dat boompalen en bomen nog steeds stevig in de grond zijn verankerd!

Terug naar boven icoon