Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/recepten_met_rabarber

Desserts met rabarber

Rabarbersorbet

Ingrediënten voor 4 personen

  • 500 g rabarber in stukjes 
  • 200 g rietsuiker 
    1 tl roze peperbessen, optioneel 
    sap van 1 citroen 
    Extra : aardbeien

Bereidingswijze

Stoof de rabarber met de suiker en de peperbessen gaar op een laag vuur. Laat afkoelen. Voeg het citroensap toe en mix fijn in de keukenmachine. Doe de coulis in de ijsmachine en draai tot ijs. Of giet de coulis in een ijsblokjesvorm en laat bevriezen. Mix de ijsblokjes kort en krachtig in de keukenmachine. Serveer met aardbeien.  


Vanillecrème met rabarbercompote en havermoutcrumble

Ingrediënten voor 4 personen

  • 200 g rabarber
  • 100 g suiker
  • een scheutje witte wijn
  • 4 eigelen
  • 100 g suiker
  • 50 g poeder voor vanillepudding
  • 1 dl room 
  • 0,5 l volle melk
  • 1 vanillestok
  • 60 g bloem
  • 50 g havermoutvlokken
  • 50 g suiker
  • 60 g boter
  • (brede) glazen om het dessert in te serveren
  • een vel bakpapier of een siliconenmatje
  • een blender

Bereidingswijze

De basis voor de vanillecrème:
Verhit de melk op een zacht vuur.
Snij een vanillestok overlangs en schraap met een mespunt alle zwarte zaadjes uit de peul. Doe de zaadjes én de peul in de melk met room. (De peul geeft extra smaak.)
Scheid de eieren en verzamel de dooiers in een mengschaal. De eiwitten kan je bijhouden (of invriezen) voor een andere bereiding.
Weeg de suiker en strooi de korrels bij de eigelen. Blijf hardnekkig kloppen met de garde tot je een egale bleke massa krijgt, waarin de suiker volledig is opgelost. (Dit is een ‘ruban’.) Hiervoor kan je ook een handmixer of een keukenmachine inschakelen.
Strooi het poeder voor vanillepudding (bv. Imperial) in het dooiermengsel en meng het met de garde.
Vis het peultje van de vanillestok uit de pot en schenk het dooiermengsel bij de warme melk. Blijf voortdurend roeren met de garde en breng het puddingmengsel tot tegen het kookpunt. Haal de pot pas van het vuur als de pudding voldoende dik is en heel even kon ‘bubbelen’. 
Giet de pudding in een schaaltje en leg er een vel vershoudfolie bovenop. Druk de folie aan, zodat er geen luchtbellen onder zitten. Zo verhinder je dat er een velletje op de pudding komt. 
Laat de pudding 2 uur afkoelen en opstijven in de koelkast.

De rabarbercompote:
Verwijder het blad en het taaie of verkleurde onderste steelstuk van de rabarberstengels.
Spoel de stengels schoon en gebruik een klein mesje om eventuele taaie vezels uit de schil te trekken. Schil de stengels niet te expliciet, want dan heb je veel verlies. 
Snij de rabarber in stukken van zo’n 2 tot 3 cm lang.
Meng de stukjes rabarber en de suiker in een kleine kookpot en breng alles aan de kook. Voeg een klein scheutje witte wijn toe en laat het mengsel zo’n 10 minuten pruttelen op een matig vuur. 
Zet het potje nadien opzij en laat de compote afkoelen. (Eventueel in de koelkast.)

De crumble:
Laat de boter op kamertemperatuur komen.
Verwarm de oven voor op 180°C.
Neem een ruime mengschaal en doe er de afgewogen hoeveelheden bloem, havermoutvlokken, boter en suiker in. Was je handen en kneed alles met de vingers. Geef niet op, want na enkele minuten vingerwerk verandert het droge mengsel in een brokkelige bol crumbledeeg.
Neem een bakplaat en leg er een vel bakpapier op (of en siliconenmatje). Verbrokkel het crumbledeeg op de plaat.
Bak de crumble goudbruin in de oven van 180°C. Dit duurt ongeveer 20 tot 25 minuten.

Afwerken:
Schep de afgekoelde pudding in de beker van de blender. Schenk er de room bij en mix alles tot een gladde vanillecrème. 
Schenk een portie van de crème in elk glas. Zet de glazen nog even in de koelkast.
Laat de hete crumble afkoelen. Pas dan zullen de stukjes krokant worden. Te grote stukken crumble kan je naar keuze wat verkleinen.
Schep bovenop de crème een flinke lepel koude rabarbercompote. Werk elk dessertje af met een handje crunchy crumble.

Bron: Vlam


#3926

Bron: VLAM
www.vlam.be